Stallman'la başlayan özgür yazılım hareketi
"Dönüm noktası" diyoruz çünkü özgür yazılım, 1982'de Richard Stallman 'ın öncülük ettiği özgür yazılım hareketi ile zaten başlamıştı.
Birçok çevresel yazılım hazırlanmış ancak bunları bir arada çalıştırıp donanıma entegre edecek bir çekirdek bekleniyordu.
İşte bu e-posta ile başlayan süreç bu çekirdeğin inşa sürecinin de başlangıcı oldu. Finlandiya'dan Linus Torvalds isimli bir öğrenci İnternet toplumundan yeni bir işletim sistemi için yardım istedi.
Minix adlı işletim sisteminin dönüştürülmesi esasına dayanan bu yeni işletim sistemi için insanlara "Yeni olarak ne istersiniz?" diye soran Torvalds beklediğinden fazla ilgi gördü.
Linus'un adından etkilenerek Linux ismini alan bu yeni işletim sistemi için ilk hedef salt Linus'un bilgisayarında çalışmasıydı.
İnternet sunucularının yüzde 60'ına yakını Linux
Şimdi ise dünyadaki tüm bilgisayar sistemlerinde, cep telefonlarında, telefon santralinde, oyun makinelerinde çalışmaktadır. Bunun yanı sıra İnternet sunucularının yüzde 60'ına yakını ve tüm sunucu bilgisayarların yüzde 30'unun Linux olduğu görüldüğünde azımsanamayacak boyutlara ulaştı.
Stallman'ların kurduğu Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı) ile de korumaya alınan ve Genel Kamu Lisansı'na (GPL) kavuşan Linux için gelişmenin hızlı olması kaçınılmaz oldu.
Binlerce aklın birikimi ticari kaygıların ötesinde bir araya gelince Microsoft dahil birçok firma Linux üzerine iş geliştirmeye başladılar.
Bu metodu incelemesini umduğumuz, üretim ve paylaşım modelinden geleceğe dair ipuçları yakalamasını umduğumuz sosyal gruplar ise özellikle Türkiye'de yeterli ilgiyi Linux'a göstermemiş durumda.
Linux 15 yaşında. Çocuk olmanın tüm kuralsızlığını, gençliğin tüm dinamizmini, yaşlılığın bilgeliğini içeren özel bir evrimi var ve devam ediyor. Haberimiz olsun. (AA/EZÖ/TK)