Doğuştan görme engelli ya da görme yetisini sonradan yitirmiş kahramanların olduğu kitaplar okumadıysanız, mimar yazar Seran Demiral’ın satırlarıyla başlamanız şans olacaktır. İçinde bulunduğumuz mekânın bize hissettirdiklerini anlattığı kısımlar, yazarın hem mimar kimliğini yansıtıyor hem de hayatın tam orta yerinden yazabildiğinin altını çiziyor. Elbette genç okurlar tarafından neden bu kadar sevildiğini de açıklıyor bence. Öyle ki, gazeteci yazar Pınar Öğünç’ün hazırladığı, gerçek kişilerin yaşam öykülerini kendi ağızlarından anlattığı “Sen, Ben, O” podcast serisinin 7.bölümünü dinlediğinizde, kitapta okuduklarınızın tamamlandığını hissedeceksiniz. Romandaki, doğuştan görme engelli Doğan ile geçirdiği hastalık sonucu görme yetisini yitiren Mert karakterlerinin sohbetlerindeki samimiyet ve sahicilik, podcast serisinde hayat hikâyesini anlatan 30 yaşındaki Avukat Mustafa Keskin’in gerçekliğinde birleşiyor.
Sinestezik misin?
“Parmak Uçları”nı okumaya başladığımda, Behçet Çelik’in “Sınıfın Yenisi” gençlik romanı aklıma gelmişti. Her ikisinde de kurgu örgüsü; aile, dostluk, yalnızlık, benimseme, kabul görme, ispat, benlik, sorular, sorgulamalar, ilk kalp çarpıntıları gibi duygu ve davranışlar üzerinden devam ediyor. Kısacası ilk gençliğin acı veren bütün sancıları, o dönemin tüm naifliğiyle el ele akıp gidiyor. Ayrıca bu romanda yazar bize bir de “sinestezi”yi anlatıyor. Aranızda bu kelimeyi duymuş olanlar çoktan seslerin renk olarak algılandığı versiyonunu hatırlamıştır. Romanda ise Kerem, gördüğü şekilleri tatlarla anlatıyor; “Sinestezi durumu yaşayan bir insan kedinin çok ‘pembe’ miyavladığını söyleyebilir veya sarı rengin çok ekşi bir tadı olduğunu. Bunları söylerken gerçekten yaşadığı bir şeyden bahsediyordur, hayal filan değildir yani.”
Peki, siz hiç renk tattınız mı? Ya da müziği gördünüz mü? Belki de bu tip yeteneklere sahip birilerini tanıdınız ya da okudunuz. Daha önce hiçbirini duymadıysanız, Seran Demiral’ın melodileri anlattığı bölümü okuyarak, sanatsal bir şölen deneyimleyebilirsiniz diye düşünüyorum.
Böyle dünyaların farkında mıyım?
Roman, bir sürü felsefi tartışmayı açabilecek soruları da içinde barındırıyor. Sorun odaklı metinleriyle, okuyucuyu üzerinde düşünmeye pek gerek duymadığı dünyalara götüren yazarın bilimkurgu ve distopya türlerinde de eserleri var. “Parmak Uçları” kitabındaki hikâyenin orijinalliği kadar yazı dilinin merakı sürekli diri tutması ile kurgu da es geçilemeyecek ustalıkta. Okunması ve görüntü kirliliğine maruz bırakıldığımız teknoloji dünyasında gönül gözümüzün hep açık olması dileğiyle.
Kitap: Parmak Uçları
Yazar: Seran Demiral
Kapak Resmi: Gizem Malkoç
Editör: Burhan Düzçay
Yayınevi: Tudem
Sayfa sayısı: 166
Türü: İlk gençlik romanı
(EÇ/SY/AÖ)