"Covid-19" olarak adlandırılan ve ilk olarak Çin'de ortaya çıkıp yayılan Koronavirus ailesinin yeni ferdinin yarattığı şiddet/panik bütün dünyada ve tabii ki Fransa’da da gözleri bu ülke kökenli insanlara çevirdi. Empati duyup üzülen insanlar az da olsa var ancak ben bugün sosyal medyada, özellikle Twitter ve Facebook’ta nefretlerini kusanlardan söz etmek istiyorum.
Sosyal medyadaki bu nefret söylemleri öyle bir noktaya geldi ki, Fransa'nın başkenti Paris’te Kuzey Garı’nın (Gare du Nord) önünde yıllardır ırkçılığa karşı mücadele veren ”SOS Racisme Derneği"nin inisiyatifiyle toplanan gençler, sosyal medyadaki nefret söylemlerini protesto etti.
Gençler eylemde Twitter’den kopyaladıkları mesajları yazdıkları pankartları taşıdı. Mesajlarda okuyabildiklerimden birkaç örnek: “Bilin bakalım, sarı olup da bekleyen kim? ... karantinada bekleyen bir Çinli.” Bu ve benzeri alay dolu mesajlar.. Ya da “Onlar da yarasa, yılan, fare, kedi köpek yemeselermiş, bu yaban ordusu", "Ben asla bir daha bir Çin lokantasına gitmem..”
Bu arada yaşlı bir Çinli de şu pankartı taşıyordu: “Asya karşıtı ırkçılığa son."
Geçen gün metroda yaşanan bir olay da şöyle: Asya kökenli bir genç kadın dört kişilik bir yerde tek başına oturuyor, etrafındaki yerler boş, halbuki sabah ve metro tıklım tıklım dolu..
Çin mahallesine kimse gitmiyor, Asya kökenli restoranlar boş.
İşin ilginç tarafı Fransa her türlü tedbiri aldı: Çin’den gelen uçak seferlerini durdurdu, yani kimse gelmiyor.
Fransa’nın özel uçak tutup getirdiği Fransızlar da Marsilya civarında boş yazlık tatil evlerinde karantinada tutuluyorlar.
Şu anda Covid-19 tanısı konulan hasta sayısı 12, bunlardan ikisi iyileştikleri için taburcu edildiler. İşin ilginç tarafı son olarak virüs bulunan aile (5 kişi) İngiliz kökenli Singapur’dan geçmişler…
Bu arada Fransa hükümeti Çin’den gelen herkesi 14 gün karantinaya alıyor, haftada bir kere testleri tekrarlıyor. Eğer hastalık bulgular varsa: ateş ve öksürük gibi testler hemen tekrarlanıyor
Vatandaşlar için ise uyarı şu: "Eğer şüpheli bir durumunuz varsa önce önce acil servisi (Fransa için 15) arayın, sakın kendiliğinden acil servislere gitmeyin (Çünkü bekleme salonundaki onlarca hastaya bulaştırma riskiniz var), onlar sizi yönlendireceklerdir.
Koruyucu önlem olarak da, ellerinizi sık sık yıkayın ve dezenfektan hidro-alkolik solüsyonlardan geçirin.
Öksürme vs durumunda maske takın ve yakın ilişkiden kaçının."
Virüs ile ilgili hipotez olarak sunulan ise şu: "Coronavirus Çin’in Wuhan bölgesinde mutasyona uğramış, bu mutasyona uğrayan virüs yarasalardan, Pangolin denilen beyaz eti yüzünden Çin’de çok meşhur olan bir hayvandan insana geçmiş. "
Ama adı üstünde hipotez.
Bilinen bir şey var o da bu olayın Wuhan’daki Huanan çarşısından başlamış olduğu. İlk hastaların bu çarşıda çalışan ya da burayla yakın ilişkisi olduğunu ilk açıklayan Dr. Li Wenliang 30 Aralık’ta “yalan haber yaymaktan” gözaltına alınacağına ne dediği dinlenseydi salgın bu seyri almayabilirdi belki de!
Dr. Li Wenliang maalesef bu olayı hayatıyla ödedi, 7 Şubat'ta 34 yaşında Covid-19’in yarattığı zatürreeden öldü.
Onun ölümü sosyal medyada Çin’i yöneten Xi Jinping rejimine karşı bir tepkiye dönüştü. Dr. Li Wenliang "halk kahramanı" ve "özgürlük sembolü" oldu.
Bu arada Cenevre’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yönetiminde toplanan uzmanlar Covid-19’a çare arıyorlar. Dünyanın her yerinden gelen 400 civarında bilim insanı 11 Şubat’ta Cenevre’de yaptıkları toplantıdan sonra Dünya Sağlık Örgütü’nün başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus salgını durdurabilme şanslarının olduğunu açıkladı.
Bunun için bütün ülkelerin varolan bilgilerini paylaşmaları gerekliğini söylerken, bu virüsün herhangi bir şiddet olayının ötesinde sonuçları olabileceğini belirtti.
Son verilere göre Çin’de 42 bin 600 kişiye virus bulaşmış ve ölüm sayısı 1016 (11 Şubat verileri). Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre COVID-19 yüzde 82 oranında hafif bulgular verirken, yüzde 15 oranında semptomlar ağır şekilde kendini gösteriyor. Yüzde 3 oranında da çok kritik.
Bu arada bu toplantıdan sonra virüsün adı değiştirildi daha önce “2019-nCoV” adıyla anılırken şimdiki adı "COVID-19"; “CO” coronavirus, “VI” virüs, “D” ise disease (İngilizce hastalık), “19” ise 2019, yani virüsün ilk görüldüğü yıl için…
Havaların ısınmasının virüsün hakkından geleceği, başedebileceği umudunun yanı sıra aşı da bekleniyor. Ama aşı için 18 ay çalışma gerektiği söyleniyor.
Güzel günlerin gelmesini beklemekten ve korunmaktan başka çare görünmüyor önümüzdeki süreçte. (ÇCŞ/APA)