Fotoğraf: Ertuğrul Özkök, yakın arkadaşı Bild Yayın Yönetmeni Kai Diekmann ile yan yana...
Almanyalı gazete okurları da artık Ertuğrul Özkök'ten mahrum kalmayacak(!)
Özkök, yakın arkadaşı Kai Diekmann'ın yayın yönetmeni olduğu Almanya'nın çok satan bulvar gazetesi Bild'de köşe yazmaya başladı. İlk yazısı okurları bekleyen sürprizleri muştuluyor: "Söz. Birlikte eğleneceğiz."
Sürprizlere girizgâh niyetine, Özkök yazısına kendini tanıtarak başlamış. Özetleyelim:
"Müslümanım, ama namaz kılmam, oruç tutmam, camiye gitmem. Buna karşılık iyi bir şarap uzmanıyım... 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğini yaptım.
"Risk almayı severim. Mayınlı arazilere gireceğim. Bazen Almanları kızdıracağım, bazen Türkleri. Bazen Müslümanların hoşuna gideceğim, bazen Hıristiyanların. Bazen ikisini birden kızdıracağım - provoke etmekte çok kabiliyetliyim.
"İsterseniz şimdiden bir örnek vereyim: Mesela Sarrazin'in Türkler'le ilgili görüşü. Vallahi adama tamamen katılıyorum. 'Aptal Türklerle' ilgili benim de genetik görüşlerim var."
Türkiye kamuoyu son 20 yıldır Özkök'ün provoke etmekte, kendisinin de "vurguladığı" gibi, ne kadar kabiliyetli (!) olduğunu iyi biliyor. Almanyalı okurlar bundan eksik kalsaydı olmazdı.
Dutschke'yi hedef gösteren gazete
Söz hazır "provoke etmek"ten açılmışken, Özkök Almanya'da yazacak daha iyi bir yer bulamazdı, diyerek Bild'in sicilini kısaca hatırlayalım.
Tarih 11 Nisan 1968. Almanya öğrenci hareketi lideri Rudi Dutschke, Berlin'de aşırı sağ görüşlü işçi Josef Bachman'ın silahlı saldırısına uğradı. İki kurşun Dutscke'in kafasına, biri ise sol omzuna isabet etti. Dutscke, 1979'daki ölümüne kadar ağır sağlık sorunlarıyla yaşadı.
'68 hareketinin içinde yer alan öğrenciler Dutschke'nin vurulmasından Bild'i sorumlu tuttu. Gazete açıkça Dutschke'yi hedef göstermişti. Öğrenciler haksız değildi Bild, öğrenci hareketinin başladığı ilk günlerden itibaren Dutscke'yi hedef alıyordu.
Şubat 1966'da, Dutschke'nin liderliğini yaptığı Vietnam savaşı protestosuna katılan öğrenciler hakkında "İki milyon Berlinli, bu bin 500 kalın kafalının burunlarının dibinde oynamasına izin vermeyecek; onlar da bunu öğrenecek" yazmıştı.
Bild'in, 7 Şubat 1968 tarihli haberinde ise "Bütün pis işleri polislere bırakmamak lazım. Bu genç kızılları durdurun" denilerek Dutschke açıkça hedef tahtasına kondu. Saldırı da bundan kısa bir süre sonra gerçekleşti.
Bild'in sokağının ismi değişti
Bild'in o zamanki yöneticileri bunun için özür dilemedi ama '68 hareketinin içinden gelen isimlerin kurduğu gazete Tageszeitung (TAZ) yıllar sonra Bild'de hiç unutmayacağı bir ders verdi.
TAZ, 2008'de Hamburg'dan Berlin'e taşınan Bild, yan binalarına yerleşince bir kampanya başlattı. Arkasına Sol Parti'nin (Die Linke) desteğini alan TAZ, referandum yapılmasını sağladı. TAZ'ın komşusu Bild'in bulunduğu Kochstrase'nin ismi halkın oylarıyla Rudi - Dutschke Caddesi olarak değiştirildi.
TAZ, 2002'de ise Bild'in cinsel içerikli yayın politikasını eleştirmek amacıyla Diekmann'ın gizlice penis büyütme ameliyatı yaptırdığı yönünde asparagas bir haber yaptı.
Diekmann, "Penisimi büyütmedim" diyerek, TAZ aleyhine 30 bin Euro'luk dava açınca, Almanya günlerce Bild Yayın Yönetmeni'nin penisini konuştu. Mahkeme davayı reddetti. Diekmann "Dava açmam taktik bir hataydı" açıklamasıyla TAZ'ın oyununa geldiğini kabul etti.
Bild'in 50. yıldönümünde sahte bir Bild gazetesi çıkarıp manşete "50 yıl yeter" başlığı atan TAZ, Aralık 2009 ise gazetenin duvarına Diekmann'ı, altı metrelik penisle, çıplak gösteren bir rölyef astı. Diekmann mevzu "penis boyu" olunca sesini bu kez pek çıkarmadı.
"Penis boyu" üzerinden yapılan atışmanın Özkök için epey eğlenceli olduğunu tahmin etmek zor değil. Biz provokasyonla kapatalım yazımızı yine.
Provoke etmekte çok kabiliyetli Özkök'ün, 20 yıl yayın yönetmeni olduğu Hürriyet gazetesinin sokağını olmasa bile Ergenekon Caddesi'nin adının Hrant Dink Caddesi olarak değiştirilmesi için yerel yöneticileri de provoke etmekte aynı kabiliyeti göstermesini diliyorum. (SP)