Eğitim ve sağlık toplumun en önemli ve birbirinden asla ayrılamayacak unsurları ve temel hizmet alanları arasındadır.
Bu ikisinin doğru ve sağlıklı olabilmesi için, kamu adına bu alanları izleyen ve her ikisine dair bilgileri yine kamuya aktaran ve gösteren "medya"nın da onlarla birlikte olması gereklidir.
Diğer yandan her ikisinde de ciddi sorunlar yaşanmaktadır.
Zaman zaman medya bu sorunların üzerine gidip gösterse de "sistemli, düzenli ve sürekli" biçimde ve yurdun her köşesinde bunu yeterince gerçekleştirdiği söylenemez.
* * *
Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) kuruluş ve işleyişinin dayandığı 6023 sayılı yasa, bu örgütlenmeye yalnız üyelerine değil kamuya yönelik görevler de vermiştir. Yasanın 4. maddesinde ortaya konulan bu görevler "halk sağlığını koruma" ve "halkın yararı" temel alınarak hizmet vermeyi öncelemiştir.
TTB'nin eğitim ve sağlık alanlarıyla, bu alanların kesiştiği noktada olması ve yapılması gerekenlere yönelik çok sayıda çalışması ve yayınlığı bulunmaktadır. Dahası hemen her eğitim döneminde bunları gerek tüm yurt için, gerekse bağlı odalar aracılığıyla odaların kendi bölgeleri için bu çalışmaları sürdürmektedir.
Birkaç gün önce her alanda olduğu gibi bu alanda da ciddi çalışmalar yapan Samsun Tabip Odası'nın bu yöndeki çalışmalarına dair, başkanları sevgili arkadaşım Cem Şahan'dan bir mesaj aldım. Bu mesajda Samsun'a özgü olarak "okul ve öğrenci sağlığı" ile ilgili durumu, yapılması gerekenleri ve oda olarak yaptıklarını anlatıyordu.
"Ancak odamızın 2007-2008 yıllarında hazırladığı Samsun Tabip Odası Okul Sağlığı Raporu'ndaki uyarıların kamu yönetimsel karşılığı olmamıştır. Ayrıca Sağlık Bakanlığının 11.09.2009 tarih ve 58 nolu genelgesinin bile gereğinin yapılmaması çocuklarımız adına üzüntü vericidir" şeklindeki sözleri içimi acıttı.
* * *
"Samsun'da okul sağlığı çalışmaları çok yetersizdir" diyerek adeta bir "imdat çığlığı" atan sevgili Şahan'ın bu sözlerinin hem yerel, hem de ülke genelindeki benzerleri açısından yaygın medya tarafından kamuoyuna aktarılması çok önemli ve gereklidir. Ama medya ne yazık ki tüm okulların açıldığı şu sıralarda "çok daha önemli" işlerle uğraştığı için, bu saptamayı ortaya koyamamaktadır.
Samsun TO başkanı tanımladığı bu yetersizliğin nedenini de çok doğru bir şekilde ortaya koyuyor ve "Sağlıkta eşitsizliklerin arttığı bir süreci yaşıyoruz. Sağlığın sosyal bileşenleri yoksulluk, işsizlik, eğitim durumu, sosyal yapı gün geçtikçe bozulan bir tablo sergiliyor. Politik süreç 4-5 yıldır Samsun Sağlık Merkezi olacak gösterisi ile şekilleniyor. Siyasal erk piyasa bazlı projeleri, kamusal koruma üzerinden söylemde bulunuyor. Koruyucu sağlık hizmetleri yok ediliyor" diyor.
O açıklamada hem okul sağlığı, hem de öğrencilerin, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan sağlıklılıklarına dair çok önemli noktalar var. Bunların sağlanması öğrencilerin "okul başarı"larını da etkileyecektir.
Dr. Cem Şahan özellikle bu alanda bilimsel bilgiyi üretmeye ve çoğaltmaya yönelik çalışmaların eksikliğini ortaya koyuyor ve bunun çok yönlü ve toplumun tüm kurum ve kuruluşlarının katılımıyla oluşturulmasını öneriyor.
* * *
Daha önce de dediğimiz gibi medya bu noktada da taraf ve görevlidir.
Tabii bir de bunlara kulak verecek ve dediklerini yapacak bir "yönetim" yapısına gerek vardır.
Samsun TO'nun dedikleri hepimizi, özellikle de çocuklarımızı ve geleceğimizi ilgilendiriyor.(MS/EÜ)