IPS İletişim Vakfı'nın yürüttüğü "Haklar için habercilik, haberciler için özgürlük" projesi kapsamında İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (SİDA) desteğiyle düzenlenen Okuldan Haber Odasına (OHO) yarın (12 Temmuz) İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde başlıyor.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve 18 Temmuz'da sona erecek programda, Haziran ayında üniversitelerin fakültelerini bitiren 30 yeni gazeteci, medyadan ve akademiden isimlerin hazırladığı sunumlar, atölyeler ve hak örgütlerine yapılan ziyaretler eşliğinde "hak odaklı habercilikle" tanışacaklar.
"OHO'da tuttuğum notlarıma bakıyorum"
Programın geçen yılki katılımcılarından Mustafa Kuleli ve Özlem Ertan'a "OHO"yu, sorduk.
Hayat Televizyonu'nda yeni bir programa başlayan aynı zamanda Evrensel gazetesinde yazan Kuleli şöyle diyor:
"Günaydın Hayat adındaki programda günlük haber kuşağında, memleketteki gelişmeleri değerlendirirken 'hak odaklı' bir bakışla bu işi yaptığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bunda elbette OHO'nun büyük payı var. Ayrıca Evrensel'de yazdığım yazılar için de ara ara OHO'da tuttuğum notlara bakıyorum."
"OHO'dan sonra neler oldu?" sorusunu "Ohoooo, büyük fark var" diye cevaplamaya başlayan Kuleli, "her şeyden önce OHO sayesinde yaygın medyada, hak odaklı habercilik yapmanın mümkün olabileceğini anladıklarını" söylüyor.
"Anlamakla kalmadık, bunun yol ve yöntemleriyle ilgili ipuçları da edindik. Umutlarımızı tazeledik."
"Gözetilmesi gereken etik değerler hakkında bilgilendim"
OHO'dan önce Agos gazetesinde çalışan şimdi Taraf gazetesinde muhabirlik yapan Ertan'ın fikriyse şöyle:
"OHO, gazeteci adaylarını başta bu işi yaparken gözetilmesi gereken etik değerler olmak üzere birçok konuda bilgilendiren bir eğitim programı bence. Bu yüzden Türkiye'de böyle bir program düzenleniyor olması çok önemli. Umarım sonraki yıllarda da devamı gelir ve gazetecilik yapmak isteyen diğer gençler de bu eğitimden faydalanabilirler."
OHO ne kattı?
Gelelim OHO'nun kişisel faydalarına...
Kuleli sıralıyor:
"Türkiye'nin ve Kıbrıs'ın farklı üniversitelerinden gelen arkadaşlarla beraber olmak, zaman geçirmek, konuşmak, tartışmak son derece yararlı oldu. Farklı gazetecilik perspektiflerinin nasıl da ufuk açıcı olduğunu yeniden gördüm. Ayrıca OHO sayesinde hem farklı şehirlerden bir gazetecilik 'network'üne sahip oldum, hem de ziyaret ettiğimiz sivil toplum örgütleri ve yayın kuruluşlarında yeni bağlantılar edindim."
Ertan ise şöyle diyor:
"Her şeyden evvel kısa süreliğine de olsa iletişim alanında araştırmalar yapan önemli akademisyenlerden ders alma imkanı buldum ve bu bana çok şey kattı. Haber hazırlarken nelere dikkat etmem gerektiğini öğrendim. Habere bakış açım değişti. Özellikle hak haberciliğiyle ilgili öğrendiklerim bana gazetecilik yaparken hangi kriterlere dikkat etmem gerektiği konusunda ipucu verdi."
OHO'ya eleştiriler: Daha uzun sürmeli, daha çok eğlence olmalı
"OHO'ya eleştiriniz yok mu?" sorusunu Ertan "Gazetecilik ve haber yazımına ilişkin daha çok pratik çalışma yapılabilirse iyi olur. Ama programın süresinin kısa olması bunu zorlaştırıyor tabii" diye yanıtlarken Kuleli "'Rakılı eğlenceler daha çok olsaydı' desem, ayıp olur herhalde" diyor.
Yenilere tavsiye: bianet'e yazı yazsınlar
OHO'ya yeni katılan gazetecilere OHO'nun eskisi "yeni" gazetecilerin tavsiyeleri var:
Kuleli "Ne desem boş, yaşayıp görecekler. Tadını çıkarsınlar. Küçük notlar alsınlar. Toplantıdan sonra bianet kitaplığını karıştırsınlar. Bir de bianet'e haber yazsınlar" diyor.
Ertan ise dersleri "dikkatle" takip etmelerini ve tartışmalara katılmalarını öneriyor:
"Basın dünyası ve akademiden birçok insanla tanışacaklar, onlarla konuşup fikir-alışverişinde bulunabilirler. "
OHO'ya katılan gazeteciler; Mete Çubukçu, Murat Çelikkan, Berat Günçıkan, Ahmet Tulgar, Tuğrul Eryılmaz, Burçin Belge, Esra Açıkgöz, İsmail Saymaz, Banu Güven, Demet Bilge Ergün ve Yücel Tunca sunumlar ve atölye çalışmaları yürütecekler.
Prof. Dr. Özden Cankaya, Prof. Dr. Sevda Alankuş, Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, Doç. Dr. Mine Gencel Bek, Doç. Dr. İncilay Cangöz, Öğr. Üyesi Dr. Atilla Özsever ve Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan'ın katıldığı programda habercinin özlük hakları üzerine iletişim hukukçusu Fikret İlkiz ve haklar ve medya üzerine de Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı konuşacak.
OHO programında genç gazeteciler Radikal, CNNTürk, Açık Radyo/Açık Gazete haber merkezlerini, İnsan Hakları Derneği (İHD), Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER), Sosyal Hizmet Uzman Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası'nı (TGS) ziyaret edecekler.
OHO'ya katılacak yeni gazetecilerse şöyle:
Mesut Kurtuluş, Nurcan Pınar Avcı, Hatice Kaya, Ayşe Yıldız, Zeynep Güner, Ayşen Yavaş, Fatmanur Ayasun, Vahap Karakılıç, Ali Şaylığ, İbni Sina Ceyhan, Barış Mumyakmaz, Gülşah Güneş, Perihan Dinler, Deniz Turan, Ümit Altındere, Serdar Cevher, Selin Bayraktar, Koray Yaşar, Çetin Ak, Aslı Özyurt, Makbule Kayadibi, İlknur Ekelik, Berrak Sırma, Damla Kayayerli, Ferah Poyraz, Yusuf Körükmez, Abdullah Karlıdağ, Özge Kolay, Emel Şen, Nihal Giray. (BÇ/EZÖ)
OHO 2009 programı için tıklayınız.
OHO 2008 programının foto-galerisini görmek için tıklayınız.
OHO 2007 programının foto-galerisini görmek için tıklayınız.