Bingöl Üniversitesi, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri tarafından çıkarılan Kürtçe edebiyat dergisi Laser'in bugüne kadar üç sayısı çıktı.
Laser dergisi, yıllık yayımlanan ve sadece Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencilerinin içerisinde yer aldığı, aynı bölümün hocaları tarafından desteklendiği bir dergi.
Derginin ilk sayısı 2015 baharında çıktı. Dergi, Kürtçenin kurmancî ve zazakî lehçeleriyle okurunun karşısına çıkıyor. Kürtçenin her iki lehçesinde ortak bir kelime kullanılmak istendiği için "Laser" ismine karar veriliyor. Laser, sel anlamına geliyor.
Dergide şiir, makale, Kürtçe hikâyeler ve çeşitli edebi yazılar yer alırken, siyasi konulu yazılara yer verilmiyor.
"Kültürümüzü yaşatmak için bir araç"
Öğrencilerin bu tür kültürel çalışmalarını desteklediklerini belirten derginin yazarlarından Bingöl Üniversitesi öğrencisi Nihal Kayışkıran, kültürel ve sanatsal çalışmaların takdir edilmesi gereken faaliyetler olduğunu söylüyor. Laser gibi çalışmaların iyi birer iletişim aracı olduğunu da dile getiren Kayışkıran, "Biz Laser'i kültürümüzü ve dilimizi yaşatmak için bir araç olarak görüyor ve destekliyoruz" ifadelerini kullanıyor.
Derginin Kürtçeyi canlandırmak, yaşatmak ve tanıtmak amacı güttüğünü, diğer yandan genç Kürt yazarlarının tecrübe kazanmasını sağladığını ifade eden Kayışkıran, Kürtçe önündeki engellerle ilgili ise şunları söylüyor:
"Maalesef bulunduğumuz koşullar zorlu ve pek iç açıcı değil. Kürtçe seçmeli ders olarak ilkokullarda verilmeye başlandı, ancak gerekli değeri görmüyor. Kürtçenin geri plana itildiğini düşünüyoruz. Üstelik anadilde eğitim evrensel bir haktır ve her halkın bu haktan yararlanması gerekir."
"Yeni yazarlarla yolumuza devam ediyoruz"
Laser'in çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Kayışkıran, dergiye yeni yazarların katıldığını ifade ediyor. Dergiyi öğrenci ailesi olarak değerlendirdiklerini dile getiren Kayışkıran, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Laser'in dördüncü sayısı için hep beraber bir yola başladık. Aramıza henüz katılan geleceğin yazarlarıyla birlikte çeşitli çalışmalar yapıyoruz, yenilikler için çalışıyoruz. Birbirimize güç veriyor ve birbirimizi motive ediyoruz."
Öte yandan Laser'in desteklenmesi gerektiğinin altını çizen yazar, derginin zor şartlarda ve çeşitli imkânsızlıklar içerisinde yayımlandığını belirtiyor. Derginin öğrenciler ve hocaları tarafından finanse edildiğini de hatırlatan Kayışkıran, emeğin karşılıksız kalmaması için okuyucularına şu şekilde sesleniyor: "Laser'i okuyalım ve yaşatalım!" (AÖ/PT)
ADEM ÖZGÜR'DEN DERGİLERİN DİLLERİ YAZI DİZİSİ