2014 yılında ODTÜ ve AOÇ yol güzergahlarının üzerinde ağaç kalmayacağını yazmıştım. Bugün o güzergahta ağaç kalmadı. Günlerde haritaya çizmiş ve kamuoyunu uyarmıştım. Bu yazımda başka tehlike ve tuzakları da "büyük resim" içinde anlatmayı, hem mesleki açıdan hem bir vatandaş olarak asli görev olarak kabul ediyorum.
Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve meslek odalarının da idare mahkemesine iptal davası açmadığı yürürlüğe giren “2038 Çevre Düzeni Planı” (ÇDP), “2038 Ulaşım Ana Planı”nın (UAP) karar ve önerilerini kes-yapıştır şeklinde kapsadığı için UAP kararları otomatik olarak ÇDP kapsamında onaylanmış bulunuyor.
Dolayısıyla ÇDP ile uygulamaya giren bu planlara şimdiye kadar idare mahkemesinde açılan bir iptal davası bulunmuyor. ÇDP ve UAP 2038 kararları ODTÜ için hazırlanacak planlar için de yol gösterici ve bağlayıcı üst ölçekli planlar olmalıydı. Ancak 116 sayılı belediye meclis kararı ile ODTÜ yolları, Çevre Düzeni Planı 2038’in bağlayıcılığı kapsamından çıkartılması oldukça manidardır.
ODTÜ yolları derken 3 ayrı güzergahtan bahsediyorum. “2038 Ulaşım Ana Planı”nın büyük resmini aşağıdaki yol haritasından inceleyebilirsiniz.
Haritanın büyük halini görüntülemek için tıklayın.
ODTÜ ve AOÇ’un muaf tutulması hukuka aykırı
Bu belediye meclis kararı ile kentsel alan içinde kalan ODTÜ ve AOÇ'un yürürlükteki ana ulaşım planından "muaf" olması ise hukuka ve planlama disiplinine ayrıca bütün şehir kanununa da aykırıdır. Üstelik bu belediye meclis kararına da idare mahkemesinde açılmış iptal davası bulunmuyor.
Gazi Üniversitesinin hazırladığı ve Büyükşehir tarafından onaylanan yeni çevre düzeni ana planın da ise ODTÜ’den geçen 2. ve 3. yol güzergahları hatta devamı olan Adana-Pozantı otoyolu ise onaylı yeni ana plana işlenmiş durumda.
Yanıt aranan 5 soru
Bu durumda 8 Eylül günü Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yol için protokol imzalayan ODTÜ Rektörü’nün yanıtlanması gereken sorular şöyle:
1. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek'in ODTÜ'ye tahsis ettiği sözde 36 hektar arazinin hikayesini anlatır mısınız? Bu arazinin yerini harita üzerinde bizlere gösterebilir misiniz?
2. Düzenleme ortaklık payı* (DOP) ile belediyeye geçecek arazi ne kadardır?
3. Tahsis edilen arazi ve DOP ile devredilecek arazilerle ilgili konular protokolde tam anlamıyla tarif edildi mi? Protokol kamuoyuna açıklanmadığı için bilmediğimizden soruyorum: Bu arazilerin karşılıklı devrine nasıl karar verildi?
4. ODTÜ’den geçecek yol için sunulan alternatif “tünel yol”. Peki, tünel yolun maliyeti çok yüksek. Topluma faturası ağır. Maliyetini kim ve nasıl karşılayacak?
5. 0DTU 3. Yol güzergahının İncek bağlantısının yapımı halinde olan Ankara - Pozantı yeni otobanına bağlanması ne anlama geliyor? (TÇ/HK)
* DOP arazi payı: Bir düzenleme veya imar planı sonrası bedelsiz %40 ın Belediyeye geçerek üzerinde kamusal kullanımlara izin verilmesi umulan imar yönetmeliği maddesi.