ÖDP Tüzüğüne göre konferansta yapılan eğilim yoklamasından çıkan sonuçlar tek bir liste halinde kongreye sunuluyor ve Kongre'de bu liste oylanıyor. Buna göre, 2 Şubat 2009 günü (bugün) yapılacak Kongre ile Kozanoğlu'nun başkanlığı ve oluşan PM kesinleşecek.
Konferans tarafları
Uras'ı destekleyen eğilim, konferansa diğer eğilimin Devrimci Dayanışma adını alması üzerine, her iki eğilimin eski ortak ismi olan Özgürlükçü Sol adını alarak katıldı.
Özgürlükçü Sol, metinlerinden ve kürsüye yansıyan konuşmalardan anlaşıldığı kadarıyla, partinin 2002 yılı ve önceki tarihi ile Ufuk Uras'ın yeniden başkan olduğu tarih arasında süreklilik kurdu; arada kalan dönemde gerçekleşen program değişikliği başta olmak üzere, diğer çalışmalara daha az vurgu yaptı.
Devrimci Dayanışma grubu ise, daha çok devrimci geleneğe yaslanma iddiasında bulundu. ÖDP ile geçmiş Devrimci Yol arasında bir tür süreklilik kurmaya çalışan geleceğin devrimci gelenek içinde mündemiç olduğu söylemi kürsüden Devrimci Genç'in “Tek Yol Devrim!” sloganına karışarak sıklıkla yükseldi.
Yeniyol eğilimi, konferansta bir bildiri dağıttı ve olağanüstü konferans sürecinin politik ve örgütsel olarak eleştirdi. Eğilime göre, “söz, yetki ve kararı tabana verecek bir açık tartışma ve kongreler süreci" gerekli. Bu eğilimden Uraz Aydın, kürsüde partinin 2001 sürecinde yaptığı hataları da hatırlattı.
Delege görüş değiştirmedi
ÖDP delegasyonu 4. Olağanüstü Konferans'ta da PM'de Ufuk Uras'ı destekleyen eğilimin 28 kişiyle temsiline olanak veren şekilde oy kullanmış, ancak Genel Başkanlık için Ufuk Uras'ı görevlendirmişti.
Genel Başkanın, ortaya çıkan siyasi görüş farkları sonucunda kurullarla uyumlu çalışamadığını vurgulayarak yetki istemesine delege onay vermedi. Delegeler eski görüşünü muhafaza ederek Uras'a oy vermemeyi yeğledi. Delegelerin konferansa katılımı yüksekti, yaklaşık 900 delegeden 856'sı konferansta oy kullandı.
Salonda fiziksel yetersizlikler vardı
Konferans üyelere kapalı değildi. Delegeler yanında üyeler ve bazı konuklar da konferansı 20 YTL giriş ücreti ödeyerek izleyebildiler. Katılım sayısı, 2 bin 500 civarındaydı.
Salonda fiziksel yetersizlikler olduğundan, katılımcılar giriş çıkışlarda epeyce zorlandılar. Salonun belli kesimlerinde konuşmacılar duyulamadığı gibi, divanın sürekli uyarılarına rağmen, uyarılar kadar sürekli salonu dolduran uğultu da aynı sonucu doğurdu.
Seçim çalışmaları sırasında ölen Sinan Kayış'a atfen “Sinan'a Sözümüz Halk İktidarı” pankartı ile Mahir Çayan posteri de salondaki yerini almıştı.
Devrimci Genç konferansa damgasını vurdu
Uras'ın 2007 yılında milletvekili seçilmesinden sonra yapılan 4. Olağanüstü Konferans'ta tepkisel tutumları ile kendisini ifade eden Devrimci Genç bu konfransta ÖDP'yi destekleyen kitlesel bir politik gençlik eğilimi olarak parti delegasyonuna hem fiilen görünmeyi hem de kendini ifade etmeyi tercih etti.
Birlikte söyledikleri “Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar” şarkısı, konferans gerilimini dağıttığı gibi, konferansta olaylar çıkacak şeklindeki rivayete verilmiş devrimci bir cevap oldu.
Konferansa katılımın dörtte birinden fazlası devrimci gençlerden oluştu. Önceki konferansın aksine Uras yandaşlarını da sükunetle dinleyen Devrimci Genç eğilimi, sloganları ve sözcüleri aracılığıyla iki noktayı vurguladı:
- Liberalizme yönelik eleştirilerinin, parti içi bir eğilime yönelik / özgü olmadığını; genel olarak işçi hareketi ve toplumsal muhalefet üzerinde ulusalcı ideolojik bir müdahale olduğu gibi, bundan daha fazla liberal bir ideolojik saldırı olduğunu, bundan mücadele içindeki bütün örgütlerin -kendileri de dahil- münezzeh olmadığını, bu yüzden ÖDP'nin bu liberal ideolojik ve politik saldırıyı püskürtecek ideolojik ve siyasal bir mücadele geliştirmesi gerektiğini, partiyi devrimci gençler olarak bu iradeyi geliştirmeye çağırdıklarını,
- Kapitalizmin bu kriz çağında ucu devrime çıkmayan hiçbir düzen içi mücadele kanalının kalmadığını, reform taleplerinin de kesintisiz ve sürekli devrim perspektifi içinde devrime bağlandığını, devrimin güncel ve ertelenemez bir siyasi program, devrimciliğin de temel siyasi, ideolojik ve hatta ahlaki görev olduğunu...
Vurguladıkları bu iki şey olunca, konferans, “Tek Yol Devrim!” sloganının yeniden hayat bulduğu ve en çok duyulduğu ÖDP Konferansı oldu.
Uras gerekçesini açıkladı
Ufuk Uras, açış konuşmasında neden Genel Başkanlık yetkisini kullanarak partiyi Olağanüstü Konferansa çağırdığını açıkladı. Organlar uyumlu çalışmıyor ve parti siyasi atalet içinde bulunuyordu, Ergenekon davası karşısında tutum başta olmak üzere, sol seçenek arayışları konusunda da görüş ayrılıklarını derinleşmiş, yanı sıra meclis faaliyetlerinin sokakla buluşturulmasını engeller hale gelmişti.
Sorunları aşmak için yetki istediği ve görece kısa tuttuğu adaylık konuşmasında ise, Uras'ın emek eksenli mücadele vurgusunu arttırdığı ve Konferansa hakim görünen devrimci söylemi paylaştığı gözlendi.
Kozanoğlu partiyi konferansa taşıyacak
Hayri Kozanoğlu, daha çok parti içi demokrasi konularına odaklanan konuşmasında, partiyi olağan konferansa taşımak için görev istediğini söyledi. Olağanüstü Konferans çağrısının Genel Başkanlık yetkisinin iç hukuka aykırı kullanılması anlamına geldiğini, bu konferansın parti içi sorunları çözme gücü taşımadığını vurgulayan Kozanoğlu, Ufuk Uras şahsında anti-demokratik yönelimlere giren eğilimin, konuşmasının bir yerinde “burjuva siyaseti” imasında da bulunarak, bu yönelimleri ile politik tercihleri arasında ilişki kurmanın yanlış olmayacağını da açıkça söylemese de dillendirmiş oldu.
Bütün konuşmadan arta kalan, seçimi kazanan Kozanoğlu'nun demokratik bir şekilde partiyi olağan konferansa taşıyacağı ve bir daha aday olmayacağı...(MBM/EÜ)
30 erkek ve 30 kadından oluşan ÖDP Parti Meclisi'ne giren isimler şöyle:
Devrimci Dayanışma listesi
Alper Taş, Adnan Bostancıoğlu, Kemal Ulusaler, İsmail Hakkı Tombul (F), Sema Solaklı, Başaran Aksu, Hamiyet Kızıler, Önder İşleyen, Cemal Çakıcı, Haydar İlker, Nermin Kaplan, Füsun Erol, İbrahim Aydın, İbrahim Çeşmecioğlu, İlknur Başer(F), Görkem Doğan, Köksal Aydın (F), Halil Ertunç, Fevziye Sayılan, Hasan Karagöz, İlknur Kaya Bahadır (F), Esin Yelekçi(F), Çiçek Çatalkaya, Mehmet Antmen (F), Semra Girşen, Leyla Koç(F), Battal Kılıç, Feray Aytekin Aydoğan(F), Sevim Ulaş, Birsen Özsoy, Suna Çoşkun, Meral Öztürk(F).
Özgürlükçü Sol listesi
Bülent Aydın, Funda Ekin , Pertev Aksakal, Yılmaz Topaloğlu, Ahmet Asena, Sinan Tutal, Saruhan Oluç, Tanay Sıtkı Uyar, Naci Sönmez, Abdullah Çiftçi, Suat Baysal, İbrahim Akın, Sezai Temelli, Hakan Tanıttıran, Atilla Aytemur, Melike Keleş, Zübeyde Kılıç (F), Fatma Ergun, İkbal Polat (F), Nilgün Aklar, Özlem Türkmen, Özgür Can Sunata, Ümide Aysu, Özlem Özkan (F), Ekin Yılmaz (F), Mahinur Şahbaz, Ayşenur Talayman , Fatma İrier.