24 Nisan 2011'de zorunlu askerliğini yaptığı sırada öldürülen Sevag Balıkçı davasında 9 yıl sonra karar çıktı. Mahkeme, “olası kastla öldürmek”ten sanık Kıvanç Ağaoğlu’na 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
Pınar Tarcan kararı, HDP milletvekili Garo Paylan’la konuştu: “Nihayet memlekette Ermenilere yönelik bir nefret suçunun mahkemece sanığa ceza verilmesiyle sonuçlandığını görmüş olduk. Umarım ki bu karar, diğer nefret suçları davalarına da emsal teşkil eder."
Sevag Balıkçı kararı 13 yıl önce nefret söylemleriyle başlayan bir atmosferde öldürülen Hrant Dink’in katledildiği haftanın yıldönümünde çıktı. Dink her yıl olduğu gibi bu yıl da vurulduğu yerde anıldı. Dillerde, sloganlarda yine adalet talebi vardı. 13 yıldır süren yargı süreci için yüzlerce kişi “Biz bitti demeden bitmez” diyordu.
Hikmet Adal, Dink davasını 100 duruşma boyunca izleyen Bülent Aydın’la 13 yılı konuştu: “13 yıl boyunca nefret suçlarına başka nefret suçları da eklendi. Bugün sadece Ermeniler değil, Kürtler de, Aleviler de, son yıllarda özellikle göçmenler/mülteciler de kadınlar da nefret söylemlerinin hedefi oluyorlar.”
Sosyal medyadan mahallelerde ev işaretlemeye kadar nefret içeren, ayrıştıran, düşmanlaştıran söylemler aynı hızla artıyor. Söylemlerin suçlara dönüşmeden engellenmesi gerekiyor. Ruken Tuncel'in geçen kasım ayında konuştuğu Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bülent Küçük de linç ve nefret söylemlerinin münferit olmadığını söylemiş ve şu öneride bulunmuştu: "Bir arada yaşam için bütün dışlanmış kimlikler, aslında azınlıkta olmayan bu çoğunluğun birlikte siyaset yapmasıyla mümkün olabilir."
Pınar Tarcan’ın Birleşmiş Milletler Sıfır Ayrımcılık Günü olan 1 Mart’ta konuştuğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Aras Türay ise Türkiye’de nefret söylemleri ve ayrımcılık suçlarıyla ilgili mevzuat ve uygulamadaki sorunları detaylı olarak anlatmıştı.
TIKLAYIN - "Türkiye'de Ayrımcılık Suçu Neredeyse Tamamen Uygulanamaz Halde"
Nice sayılara Apoyevmatini
Ayşegül Özbek, geçen hafta içinde çok güzel bir habere imza attı. 95 yıldır Rumca yayımlanan günlük gazete Apoyevmatini’yi çıkaran Mihail ve yayın yönetmenliğini devrettiği oğlu Minas Vasiliadis’le görüştü. 90 yıl bir ofiste çıkarılan gazeteyi baba oğul son 5 yıldır evlerinde çıkarıyor. Hedefleri 100. yılı da görmek. İstanbul’daki 600 Rum ailenin evine giren gazeteyi yaşatacaklarını söylüyorlar. Baba oğul manevi destekten memnun ancak abone olarak daha fazla destek vermek mümkün… 100. yılını kutlamak için…
Gazeteye [email protected] adresine mail atarak abone olabilirsiniz.
TIKLAYIN - Dünyanın En Yüksek Tirajlı Gazetesi: Apoyevmatini 95 Yaşında
Bir yılda 1736 iş cinayeti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) her ay ve yıl düzenli olarak iş cinayetleri raporları açıklıyor. bianet olarak bu raporlara açıklandığında yer veriyoruz.
TIKLAYIN - 2019'da En Az 1736 Kişi İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybetti
İSİG yıllık raporunu açıklamak üzere pazar günü Ankara’da basın açıklaması yapacaktı. Açıklama engellendi. Gözaltına alınan altı kişi, raporu polis aracında okuyup kamuoyuna duyurdu. Onlardan biri de İSİG Meclisi’nden Kansu Yıldırım’dı. Hikmet Adal’ın konuştuğu Yıldırım şunları söyledi: "İş cinayetlerinde 'işçi kusuru' arayan sermaye mantığı işçileri maliyet kalemi dışında hiçbir şey olarak görmeyen sermaye mantığını perdelemek için 'Sıfır kaza deklarasyonları', 'Çocuk işçilikle mücadele yılı' atılımları reklam çalışmasının ötesine gitmiyor, bunların gölgesinde işçiler hala ölmeye devam ediyor."
TIKLAYIN - "İş Cinayetlerinde Ölen İşçilerin Yüzde 95'i Sendikasız ve Güvencesiz"
Wikipedia açıldı..
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından dosyaya bakan Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin, erişime engellenme kararını kaldırmasıyla Wikipedia, 2 yıl 8 ay sonra 15 Ocak'ta erişime açıldı.
İyi haftalar