Psikolog, yazar Hicran Tülüce’nin, “narsisizm”, “Makyavelizm” ve “psikopati” gibi kavramları içinde taşıyan insan psikolojisini anlattığı “Karanlık Empat” kitabı, okuyucuyla buluştu.
Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olan psikolog Hicran Tülüce, Merkezi Almanya'da bulunan Wiesbaden Pozitif Psikoterapi Enstitüsü'nde, Pozitif Psikoterapi ve Pozitif Aile Terapisi master’ı yapmış. Bunun yanında İngiltere'de Hipnoterapi, Duygusal Zeka, NLP ve Yaşam Koçluğu eğitimlerini almış. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Tülüce, doktora tezinde, insan doğasının, etnik çatışmanın ve barışın psikolojik yönlerini inceleyip ele almış. Uzun süredir bireysel, aile ve çift terapilerine devam eden Tülüce aynı zamanda kurumlara ve gruplara iletişim, stres yönetimi, duygusal zekâ ve kişiler arası ilişkilerde çatışmanın nasıl çözüme ulaştırılacağı konusunda da eğitimler veriyormuş.
Daha önce Destek Yayınları’ndan çıkan “Kalpleri Ayarlama Enstitüsü”, “Şeytan Terapiste Gittiğinde”, kitaplarını yazan ve “Jean-Jacques Rousseau - İnsan Özgür Doğmuştur Ama Her Yerde Zincire Vurulmuştur” kitabını yayıma hazırlayan Hicran Tülüce’nin yine Destek Yayınları etiketiyle yayımlanan yeni kitabı “Karanlık Empat”, okuyucuyla buluştu. Özellikle 2000’lerin başında ortaya çıkmaya başlayan ve kısaca, “narsisizm”, “Makyavelizm” ve “psikopati” gibi kavramları içinde taşıyan kişiler için kullanılan “karanlık empat” kavramını en ince detayları ve tarihten, edebiyattan, insan hikâyelerinden örneklerle açıklayan kitap, bu “yeni tür” insan psikolojisinin karşı taraf üzerinde oluşturacağı tehlikelere de dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Kitaba karanlık empatın iki yüzüne değinerek başlayan Hicran Tülüce, bu kavramı oluşturan ve “Tehlikeli Bir Takımyıldız: Karanlık Üçlü” diye adlandırdığı narsisizmi, Makyavelizmi ve psikopatiyi açıklayarak karanlık empatın ne tür kişilik özelliklerine sahip olduğunu açıklıyor. Sonrasında bu “karanlık” tarafa, bilimi de dahil ederek “D Faktörü” üzerinden yaklaşıyor. Yine bununla bağlantılı olarak karanlık özelliklerin nedenleri üzerinde duran Tülüce, “karanlık üçlü”nün sosyal ve psikolojik özelliklerini iyice derinleştirip net bir fotoğraf ortaya koyuyor. Son olarak da mevzu bahis karanlığı aşk ekseninde inceleyen yazar, “Karanlık empat değişir mi?” sorusuyla konuyu toparlıyor.
“Narsisizm, Makyavelizm ve psikopati 2002 yılından beri ‘karanlık üçlü’ şemsiyesi altında anılır” diyor Hicran Tülüce. Bu üçlünün ortak özelliklerini, bencillik, duygusuzluk ve kötü niyetli olma olarak gösteren yazar, sıkça yalana başvuran, karşısındaki kişiyi aldatan ve manipüle eden kişilerin karanlık empat kişiliğinin “temel yapıtaşlarını” taşıdığını belirtiyor ve kısaca bu üç özelliğin altında başkalarını sömürme eğilimini taşıdığını ifade ediyor. Son uyarısını da şu cümlelerle ifade ediyor Tülüce:
“Bu üç özellik genellikle el ele gider. Yani psikopatisi olan kişiyle karşılaşırsanız, onun narsist ve Makyavelist yönleri olabileceğini aklınızda bulundurmanızda yarar var. Çünkü başkalarını küçük düşürmekten hoşlanan bir kişinin, aldatma, yalan söyleme ya da çalma gibi başka kötü niyetli davranışlar gösterme olasılığı yüksektir.”
Bir son notu da biz düşelim: Kitabı okuduktan sonra aklınıza Patrick Bateman gelirse, pek de şaşırmayın. Gerisini anlamışsınızdır zaten… (BS/AÖ)