Son bir ayda elime, müzelerde geçen hikâyeleriyle öne çıkan üç farklı yayınevinden kitap ulaştı. “Müzede Ne Var?” ve “Müzede Kaybolduğumuz Gün”den sonra şimdi de Günışığı Kitaplığı’ndan “Müzede Çok Komik Şeyler Oldu” hareketli çizimleriyle dikkat çekiyor.
El ele durmanın gücü: İki kişiyken kaybolmuş sayılır mıyız?
Müzede sadece eski eşyalar mı vardır?
Okuldaki Hayalci Dizisi’nin dördüncü kitabı olan eseri, Davide Cali ve Benjamin Chaud yazıp resimlemiş.
Rock’n roll saçlı Henri, sarkık kulaklı, büyük burunlu köpeğiyle birlikte müzeye yaptıkları okul gezisini anlatıyor. Geziye geç kaldığı için hızlıca gezmek zorunda kalıyor müzeyi, ama ne hız! Odalar ve eserler arasında koştururken köpeği de ona eşlik ediyor. Eski çağ uygarlıklarından, doğa ve gökyüzü bilimine kesitlerin yer aldığı müzede pek çok sanatçının eseri de bulunuyor.
Müzede neler oluyor neler! Henri, öğretmeninin “Müze gezisi hakkında ne düşünüyorsun?” sorusunu yanıtlarken pek çok detaya dalıp bu sorunun hakkını veriyor.
Henri önce 68-66 milyon yıl önce yaşamış bir dinozor cinsi olan Triceratops ile burun buruna geldiğini, ilk insanlara balondan oyuncaklar yaptığını, yerküre kesitinin bulunduğu yerde volkanik bir patlamayla karşılaştığını, bir dinozor iskeletini kırdığını ama neyse ki kemikleri bir araya getirdiğini, hareketli heykellerle karşılaştığını, merdiven boşluğundan gizli bir geçide yuvarlandığını, bitmemiş tabloları yeniden boyadığını anlatıyor.
Bir müzede komik hikayelere konu olacak ne çok olay oluyor, değil mi?
Sayfaları çevirirken farklı dönem ve akımlardan sanatçıların eserlerini kaç kişi tanıyacak acaba? Marcel Duchamp’ın “bıyıklı” Mona Lisa'sı, Alexander Calder’in “Big Red”, Jean-Honoré Fragonard’ın “The Swing”ve Maurits Cornelis Escher’in Merdivenleri mesela...
Cesur, kendini iyi ifade edebilen bir çocuk Henri. Farklı da bir bakış açısı var belli ki... Ve tek başına oyun kurabilme yeteneği de ortada.
Chaud'un detaylı ve kaotik çizimlerini çocuklar takip ederken eğlenecek. Bir de köpeği tüm bu karmaşının içinde bulmaya çalışmak kitabı okurken bir oyuna dönüşüyor. Alara Beykan'ın Türkçeye çevirdiği metinlerin sadeliği çizimlere daha çok odaklanmamızı da sağlıyor.
Henri ve köpeğinin adeta bir Charlie Chaplin filmini andıran müzedeki maceraları, çok daha komik bir olayla bitiyor.
Davide Cali hakkında
İtalyalı yazar Davide Cali 1972’de İsviçre’de doğdu. Erken yaşta sözcüklerin ve resimlerin büyüsüne kapıldı. 2000’den bu yana, çeşitli dillerde yüzden fazla resimli kitap ve çizgi roman yaptı. Kitapları, otuzdan fazla ülkede yayımlandı. 2006 Bologna Ragazzi Özel Ödülü’nü alan "Piano Piano"nun (Piyano Piyano, 2005) ardından pek çok kitabı çeşitli ülkelerde ödüller kazandı.
Benjamin Chaud hakkında
1975’te Fransa’nın güneyinde doğan Benjamin Chaud, Paris’te Uygulamalı Sanatlar, Strasbourg’da Dekoratif Sanatlar okudu. Altmıştan fazla kitabı yayımlanan sanatçının, kitapları yirmiden fazla dile çevrildi. Sanatçı, 2014’te New York Çizerler Cemiyeti tarafından Altın Madalya’yla ödüllendirildi.(AÖ)