Bugün bianet'te bir parti var! Neden?
bianet herkesin; öyle istedik, öyle kurduk. 1996-1997’de ilk adımları attığımızda bir avuçtuk. 2000’de Bağımsız İletişim Ağı (BİA) ve bianet başladığında sessizlerin sesi için bir mecra olmak için ‘’üretim temelinde dayanışma’’ ve dolayısıyla ‘’başka bir iletişim/medya mümkün’’ fikriyatının peşinde hayli kalabalıklaşmıştık ama ofiste yedi sekiz kişiydik.
Bugün genç gazeteci stajyerlerimizle birlikte her gün ofiste en az 15-16 kişi oluyoruz, kimi zaman sandalye, masa ve de bilgisayar arayışına çıkıyoruz.
Erol Önderoğlu, Baran Gündoğdu, Ertuğrul Kürkçü, Erhan Üstündağ, Kemal Özmen, Leyla İşbilir, Nadire Mater, Emine Özcan, Tolga Korkut (2006)
Derdim hayal ettiğimiz günlerden bugüne geçen 18 yılın öyküsünü anlatmak değil.
Fikret İlkiz, Mustafa Sütlaş, Sevda Alankuş, Şeyhmus Diken... Bugün ‘’dörtlü’' ve bianet dostları hep birlikte olacağız.
Aslında, BİA ve bianet kocaman bir kolektif; birlikte yola çıktığımız yerel medya ve yerel haberciler, yüzyüze tanıştığımız tanışmadığımız, adını daha önce bildiğimiz bilmediğimiz, Türkiye içinden ve dışından yüzlerce yazarı, çizeri, muhabiri, Okuldan Haber Odası programları üzerinden artık OHO'cu da olan genç gazetecileri, yolları bianet'ten geçen ve halen bianet'te varolan çalışanları, danışmanları, haber kaynakları, destekçileri ve okurlarıyla.
14. yıldan 15. Yıla yol alırken bu kolektifte yer alanlar adına 13 yıldır ''bianet'' olan, BİA projelerine katkılarını kesintisiz sürdüren ve sürdürecek ''Dörtlü''ye teşekkür etmek istiyoruz.
Baran Gündoğdu, Bawer Çakır, Emine Özcan, Semra Çelebi, Korcan Uğur, Ertuğrul Kürkçü, Leyla İşbilir, Erhan Üstündağ, Tolga Korkut. (2009)
Arkadaşlarımız Fikret, Mustafa, Sevda ve Şeyhmus’un bianet öykülerini kendi kalemlerinden okuyacaksınız.
Yazdıklarına eklenecekler var elbette.
Fikret İlkiz, söylemeye gerek olmasa da avukat, iletişim hukukçusu, 10 Nisan 2001’de bianet’te Matbuatın İşsiz Çocukları ile haftalık yazılarına başladı, o günden bugüne her Pazartesi bianet okurlarıyla buluşuyor. Fikret 604 makalesiyle Türkiye ifade özgürlüğünün/özgürlüksüzlüğünün 13 yıllık kaydını tuttu, tutmaya devam ediyor.
BİA’ya başlarken Hukuksal Destek Birimi çalışmalarımızın en hayati ayaklarından biriydi. Birimi Erol Önderoğlu yürütürken, Fikret de özellikle Kürdistan’da başı derde giren habercilerin hukuki süreçler için imdadına yetişiyordu, halen de öyle. Habercilik buluşmalarımızda memleketin habercilerine ''medya-hukuk'' anlattı, tartıştı. Bitmedi. Medya gözlem raporlarımızın her zaman yayın öncesi son okuyucusu oldu. Bianet’e yargı haberlerinin nasıl olması gerektiğini, terminolojiyi öğretti. Adı üstünde danışman; bianet de durmadan uygun mudur değil midir danışıyor işte.
Verena Şen, Burçin Belge, Erol Önderoğlu, Ertuğrul Kürkçü, Nadire Mater, Baran Gündoğdu, Şahin Artan, Ayça Söylemez, Ekin Karaca, (alt sıra) Haluk Kalafat, Nilüfer Zengin, Leyla İşbilir, Çiçek Tahaoğlu, Korcan Uğur (2011)
Mustafa Sütlaş bianet’teki yazılarına/haberlerine 6 Ocak 2001’de başladı; o günden bu yana 1049 haber/makale yazdı, 539 etkinlik rehberi yaptı. İlk yazısının başlığı Anneler ve Çocuklar Sağlıksız onun bir hekim/yazar/muhabir olarak asıl alanını da gösteriyor. Ne var ki bütün bu yıllar boyunca gittiği eylemlerden, panellerden sergilerden, filmlerden, yaptığı seyahatlerden, okuduğu kitaplardan da okurları haberdar etti. Geldi ofiste bizimle birlikte oldu, haber editledi, konular önerdi, sağlık haberlerini yanlışa düşmeden yazmamızı sağladı. Aklını, fikrini bianet için çok kullandı.
Sevda Alankuş hocamız Ankara’da, Magusa’da, İzmir’de oldu ama hep de bianet’le oldu. Habercilik eğitimlerimizin tasarımcısı, koordinatörü, ''eğitimcisi'' ve devamında her bir başlığın kitaplaştıranı oldu. BİA Kitaplığı’na dokuz kitap hazırlayan Sevda’nın önsözleri hak haberciliğinde, kadın, ve çocuk odaklı habercilikte sadece bianet’in önünü açmakla kalmadı, tüm gazetecilerin ve de iletişim öğrencilerinin başvurduğu temel metinlerin başında yer aldı. Yazı istedik yazı yazdı, görüş istedik görüş verdi, toplantı dedik koştu geldi. Biz hiç mazeret kabul etmedik, önce ‘’bianet’’ dedik, kabul etti. Bianet’in ve haberciliğin gelişmesindeki önemini kaydetmeden geçemeyeceğimiz genelde üniversiteyle, özelde iletişim fakülteleriyle ilişkilerimizdeki katkılarını da unutmamak gerekiyor.
Şeyhmus Diken 14 Ocak 2002’de ilk Barış İstiyorsan, Barış Tiyatroda makalesiyle bianet’te yer aldı. Makalenin başlığı Şeyhmus’un bianet’te 13 yılda ne yazacağının işaretiydi, zaten beklenen de oydu. Her hafta biaMag'da okurla buluştu, toplamda şu ana dek 630 makale/haber yazdı. Halen de bianet’te Kürdistan’ın, Amed’in sesi olmaya devam ediyor, edecek de. Sadece makale değil, haber istedik, haber yazdı, habercilik eğitimlerimizde sunumlar yaptı. Toplantılarımızda bianet’i eleştirdi, öneriler getirdi. Gözü hep bianet’te oldu, bizim de gözümüz onda.
Gelenler, gidenler, bağlarını sürdürenler, sürdüremeyenler, ‘’bianetçiliği’’ haberciliğin ve hayatın başka mecralarında ara sıra şaşıra şaşıra sürdürenler, yetiştiremediğimiz için yapamadıklarımızı sanki bianet’teymiş gibi hissederek dünyanın neresinde olursa olsun yazı / haber / fotoğraf gönderenler, bianet’in sürdürülebilirliğini dert edenler, kendilerini bianet’in eksik alanlarını gidermekle görevlendirerek yeni alanlar yaratanlar, haber kaynakları ve daha niceleriyle birlikte bianet çalışanları her gün yeni bir bianet yaratmayı sürdürüyor.
Feministler ve kadın örgütleriyle çevreleri başta gelmek üzere hak örgütlerinin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının tek tek kişilerin, grupların, çevrelerin haberdar etme, görüş sunma, yazı katkılarının bianet haberciliğinde ne kadar değerli olduğunun kaydını düşelim.
Ve elbette ki BİA/bianet'in çatı örgütü IPS İletişim Vakfı'nın üç kurucusu Füsun Özbilgen, Şahika Yüksel ve Tuğrul Eryılmaz... Keşke herkesi İsim isim yazabilsek. Yine de en azından bianet'ten geçen arkadaşlarımızın bir bölümüni fotoğraflarıyla aramıza katıyoruz bu yazıda.
Tek bir ismi ne kadar bilinirse bilinsin yine de zikretmeden olmaz. Ertuğrul (Kürkçü) artık ofiste bizimle değilse de, eksikliğini hep hissettirse de Mecliste ve hayatın her alanında ‘’bianet’’ olarak itirazına, mücadelesine devam ediyor.
BİA/bianet için yola çıkarken bu uzun soluklu bir yürüyüş demiştik; hakikaten öyle, hayat da.
Şimdi Fikret, Mustafa, Sevda ve Şeyhmus’la ‘’bianet’’i yaratanlara bir selam gönderiyoruz.
Müteşekkiriz. (NM)
* Manşet fotoğrafı: Ayça Söylemez, Nilay Vardar, Ekin Karaca, Nadire Mater, Leyla İşbilir, Korcan Uğur, (orta sıra) Beyza Kural, Baran Gündoğdu, Haluk Kalafat, Erol Önderoğlu, Barış Mumyakmaz, Evren Gönül, Irmak Kurtulmuş, (alt sıra) Yüce Yöney, Çiçek Tahaoğlu, Elif Akgül.