Mısır diktatörü daha Perşembe akşamı aymazlıkla devrimin milyonluk kitlelerinin gözünün içine baka baka makamında kalacağını söyledi. Karşı-devrimin bu aymazlığını devrim hışımla karşıladı.
Bu aynı diktatör cuma akşamı iyice küçük düşerek makamını bıraktı. Karşı-devrimin bu alçalışını devrim şenlikle karşıladı. Diktatör, çok basit bir nedenden dolayı, devrim sözünde durduğu için sözünde duramadı.
Perşembe akşamı binlerce kişi "Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na" diye haykırıp bu yönde görkemli bir yürüyüş başlattıkları, devrim ayağını Cumhurbaşkanlığı sarayına uzattığı basit nedenden dolayı, dün işçi sınıfı güçlü gövdesiyle, sıkılmış yumruğuyla meydanlara indiği basit nedenden dolayı diktatör sözünde duramadı.
Bu, devrimin ilerlemesi karşısında karşı-devrimin taktik bir geri adımıdır. Diktatör düzenin kalması için gitti.
Diktatör kalacağını şahsen duyurdu. Bugün gidişini ise yardımcısı bildirdi. Kalacağını bizzat duyurdu çünkü bir diktatörün küçük düşmesini ve çıkışsızlığını yurtsever bir asker edasıyla devrime yutturmak istiyordu.
İnsan onuru için olan bu devrimi nasyonalizm denilen bir pislikle geleyana getirmek istiyordu. Bu numarası tutmadı; bu yüzden gidişini başka bir kişi aracılığıyla duyurmak durumunda kaldı.
Böylece perşembe akşamı diktatörün sağ kolu, cuma akşamı devrime hitaben "evinize dönün" diye seslenen Ömer Süleyman, Mübarek evini terkediyor diye duyurdu:
Yurttaşlar! Bu hassas uğrakta Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek vatan uğruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldı ve Yüksek Askeri Konsey yönetimi ele geçirdi. Vatan uğruna kalmak istiyordu; bu akşam vatan uğruna bırakmak zorunda kaldı.
Burjuvaların vatanı elden gidiyordu; burjuva sınıfı Mısır burjuvazisinin vatanını kurtarmak için Mübarek'i kurban etmeye karar verdi. Bu kadar basit!
24 saatte devrim iki kez coştu. İlkin Mübarek kalacağını duyurduğunda: Hışım coşkusu. İkinicisi, Mübarek gideceğini duyurduğunda: Mutluluk coşkusu. Hem devrimin hışmı yerindeydi çünkü karşı-devrimin simgesi direniyordu; hem de devrimin coşkusu yerindeydi zira devrim karşı-devrimin simgesine diz çöktürtmüştü.
Ancak devrim bu şenliği son mutluluğu saymamlı çünkü egemen sınıf geri adım attı ama daha yenilgiye uğramadı. Çünkü Mübarek gitti ama kapitalizm, yönetim kuruluyla birlikte hala yerinde duruyor.
Burjuva sınıfı Mısır'ı yarım yüzyıldan fazla bir süreden beri işçilerin eğilmiş gövdesinin üstünde, komünistlerin ve özgürlükçülerin işkenceden geçirildiği tezgahlar üzerinde şenlik yapmaktadır.
Ancak işçi sınıfının Mısır'ı, yoksulların, insancı, açık fikirli, modernist, işsiz bırakılıp aşağılanan gençlerin Mısır'ı, 50 yıldan beri burjuva nasyonalizmin egemenliği, 30 yıldan beri Mübarek önderliğindeki askeri-ekonomik kapitalist mafyanın baskısı altında boğulan Mısır yalnızca cuma akşamı mutluluğa, şenliğe ve heyecana boğulabildi.
Mısır Devrimi hızla bu haklı mutluluğu, şenliği ve heyecanı ardında bırakmalıdır. Mısır Devrimi bu uğraktaki mutluluğu, şenliği ve heyecanı görevinin sonu saymamalıdır. Mısır Devrimi henüz bitmedi; daha yeni başladı. Mısır Devrimi sürmelidir.
Karşı-devrim simgesi ve sözcüsü Hüsnü Mübarek'i sahneden çekmek zorunda kaldığında Devrim Tahrir Meydanı'nda "Zafer, Zafer", "Mısır Kurtuldu" diye haykırdı. Devrim Mübarek'in gitmesiyle mutluluğa boğulmakta, kurtulduğunu düşünmekte haklıdır zira ilk talebini karşı-devrime dayatabildi.
Ancak devrim Mısırı'nın daha zafere ulaşmadığı da ortadadır. İşçi sınıfının, yoksulların, işsizlerin ve aşağılanmış olanların Mısırı'nın henüz kurtulamadığı ortadadır. Devrim yalnızca egemen kapitalizmin simgesini kaçırtabildi. Ancak kapitalist sınıfın Mısır'ı hala egemendir. İşçilerin, yoksulların, özgürlükçülerin v eşitlikçilerin Mısır'ı Mübarek'ten kurtuldu ancak kapitalizm ve egemen düzeninden daha kurtulamadı.
Bunun göstergeleri nelerdir?
Egemen düzenin simgesi olarak Mübarek yargılandı mı? Hayır! Mübarek'in 70 Milyar dolarlık serveti gerçek sahiplerine geri verildi mi? Hayır! Karşı-devrimin kokuşmuş, yalancı ve şarlatan radyo ve televizyonu devrimin eline geçti mi?
Hayır! Muhalifleri bastırma ve işkence etme kurumları ve aygıtları dağıtıldı mı? Hayır! Siyasal tutsaklar salıverildi mi? Hayır! Kısacası, kapitalist sınıfın egemenliği dağıtıldı mı? Hayır!
Mübarek'in başında olduğu düzeni korumak için Mübarek sahneden çekildi. Mısır Devrimi zaferinin daha ilk adımını attı; karşı-devrimse bunu devrimin bütün zaferi olarak yutturmak istiyor. Mısır Devrimi daha ilk basamağında. Mİ/EK)
________________________________________
*Mohsen İbrahimi: İran İşçi Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi