Aksaray'da babasının evlendirmek istediği 12 yaşındaki kız çocuğunu, jandarmalar öğretmenlerinin yaptığı şikayet sonrası kurtardı. Öğrencilerin okula devamsızlık hakkının 20 gün olduğunu düşünürsek, D.K'nin bir aydır okula gitmemesine izin veren eğitim sistemini sorgulamak gerek.
Eğer öğretmenleri D.K üzerindeki aile baskısından kuşkulanmış olmasaydı, pek çok kız çocuğu gibi D.K de bir daha okula gitmeyecekti. Çünkü öğrencilerin okula devamlılığını takip eden bir denetim mekanizması ne yazık ki yok...
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2006 Çocuk İşgücü Anketi'ne göre, 6-14 yaş grubunda okula devam etmeyen çocuk sayısı 945 bin ve bunların 576 bini kız çocuğu. Bu çocukların çoğunun öğretmeni, D.K'ninkilerin aksine çocukların içinde bulunduğu koşulların farkında değil.
Radikalin haberine göre D.K, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Belki de bu olaylar yaşanmadan aileyle iletişim kurulsaydı D.K'nin hayatı aniden değişmeyecekti.
Mevzuattaki tanımlar yetersiz
Eğitim sisteminin çok mevcutlu sınıflarla öğretmenleri yalnız bıraktığı düşünülürse, öğretmenlerin öğrencilere yeteri kadar ilgi gösterememesini anlamak da mümkün.
Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi (ERG), "Eğitim Sisteminden Diplomasız Ayrılma Sorunu ve Çözüm Önerileri" başlıklı raporunda tüm bu sorunların nedenini "ilköğretim mevzuatı" olarak gösteriyor. Çünkü mevzuat, okula 25 gün devam etmeyen öğrenciyi de, iki ay veya üç yıl devam etmeyen öğrenciyle aynı statüde değerlendiriyor.
Buna göre 14 yaşını tamamlamamış her çocuk zorunlu ilköğretim kapsamına giriyor. Öğrenci devamsızlık sınırını aştığında öngörülense sınıfı tekrar etmesi. Okula gelmeyen ve gelmeyi de planlamayan öğrencinin durumu, yaşı 14'ü geçene kadar "eğitim sisteminden diplomasız ayrılmak" olarak değil, "devamsızlıktan sınıfta kalmak" olarak tanımlanıyor.
Rapora göre diplomasız ayrılan öğrenci sayısını azaltmak için mevcut mevzuat kısıtlı, uygulamalar yetersiz. "İlköğretim ve Eğitim Kanunu"yla "İlköğretim Kurumları Yönetmeliği"nde eğitim sisteminden diplomasız ayrılma konusu devam ve ilişik kesmeyle ilgili maddelerle düzenleniyor.
Ne yapılmalı?
ERG, "sürekli devamsızlık riski taşıyan öğrenci", "sürekli devamsızlığı olan öğrenci", "eğitim sisteminden diplomasız ayrılma riski taşıyan öğrenci" ve "okula geri kazandırılmış öğrenci" tanımlarının mevzuatta değiştirilmesini öneriyor.
Bu bağlamda sınıf öğretmenlerinin okul idaresi ve bazen öğrenci velileriyle birlikte sorunun çözümü için müdahale etmesi, rehberlik yapması, öğrenciyi okula adapte etmesi öngörülüyor. ERG'nin gösterdiği sınıf öğretmeni ilgisinin mümkün olması için de mevcutları düşürmek kaçanılmaz gözüküyor. Rapor diyor ki:
"İncelemelerden çıkarılacak öneriler mevzuat ve bütçeye yansıtılarak acilen uygulanmaya başlamalı. Binyıl Kalkınma Hedefleri (MDG) kapsamında verilen ilköğretimde yüzde 100 okullulaşma sözünün tutulması için ilköğretimden diplomasız ayrılma sorununun daha fazla zaman kaybedilmeden çözülmesi şart." (GG/TK)