Sağlık ve tıp alanında “sözü olanlara ve sesini duyurmak” isteyenlere aracı olmak için 14 Ekim 1998'de, tam 10 yıl önce başlamıştık “Merhaba Acil” adlı programı yayınlamaya.
Yön Radyo o dönemde yalnız İstanbul’a yayın yapan bir “türkü” radyosuydu. Şimdi bir “marka”. Alternatif bir radyo olmasında onlarca kişinin emeği, yüzlerce kişinin katkısı, binlerce, milyonlarca kişinin ona sahip çıkmasının “dinlediğim radyo” demesinin katkısı var.
Yukarıdaki söz ünlü tiyatrocu Berthold Brecht’in. Bağımsız İletişim Ağı'nın (BİA) yayınladığı “Radyo ve Radyoculuk” kitabından. Brecht şöyle diyor:
"Radyo bir iletim aracı olmaktan çıkıp, iletişim aracı haline gelmeli. Eğer sadece mesaj göndermeye değil, almaya; dinleyicilerin sadece işitmelerine değil, konuşmalarına imkân vermeye ve onları birbirinden yalıtmak yerine ilişkiye sokabilseydi, radyo, kamusal hayatta hayal edilebilir en harika bağı oluşturabilirdi insanlar arasında. Ancak teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği doğal imkânlarla ilgili bu önerilerin, mevcut toplumsal sistemde gerçekleştirilmesine imkân yok.”
1932 yılında söylenmiş bu sözlerin gereğini Yön Radyo yerine getiriyor; “Merhaba Acil” de on yıldır bunu yapmaya çalıştı. Sağlık ve tıp alanının tüm taraflarının sesi oldu, sözü oldu.
* * *
Şimdi yeni bir solukla yeniden “merhaba” diyoruz. Bu akşamdan (10 Kasım Pazartesi) başlayarak, her pazartesi akşamı saat 20.00’de. Sağlığın üç “özel” alanının önemli örgütlerinden gelen arkadaşlarımızla “Merhaba Acil” ekibi zenginleşti, büyüdü, yaygınlaştı.
Bunlardan birisi Türkiye Sakatlar Derneği. Toplumumuzun yüzde 12’sini aşan bir oranla sakatlarımız, engellilerimiz, daha birkaç hafta önce söyledikleri “medyada da engelleniyoruz” sözünü, tersine çevirmek için her ayın ikinci pazartesi akşamı avukat Turan Hançerli arkadaşımız ve konuklarıyla “Engelleri hep birlikte aşmak için” diyerek sizlerin sesini duyuracaklar.
Pozitif Yaşam Derneği'nden Didem Ünsür her ayın üçüncü pazartesi akşamı “Negatif enerjiye karşı dünyaya pozitif bir bakış için” diyerek toplumumuz için risk yaratan, ama bir o kadar da ayrımcılığa uğrayan bir kesim için, HIV+ ve AIDS hastalığı için hem herkesin bilgisini çoğaltarak, bakışını ve yaklaşımını değiştirmeye çalışacak, hem de bu hastalık süresince çeşitli “sıkıntılar” yaşayanların seslerini hepimize duyuracak.
Sağlığın ekonomi politiği “Merhaba Acil’in sürekli konularından birisiydi. Bu dönemde İnsan Sağlığı ve Eğitimi Vakfı’ndan Fatih Artvinli her ayın ilk pazartesi akşamı mikrofon başında olacak, “Herkes için Sağlık, Hemen Şimdi!” diyerek bu alanın doğrularını, yaşananlarını dile getirecek.
Merhaba Acil’in daha önce de ayda bir gündeme getirdiği “Hastayım Hakkım Var” bölümü Leyla Hacıosmanoğlu ve Tunç Demircan’la birlikte her ayın son pazartesi akşamı dinleyicileriyle birlikte olacak. O programda ben de orada olacağım.
Tabii her programda konularının uzmanları yanında sesi, sözü olan herkes olacak.
* * *
On yıldır bu programı sürdürürken “Merhaba Acil” ekibinde birlikte olduğumuz sevgili Beyza Çelenligil Kutay ve Mustafa Turunç’a ne kadar teşekkür etsek az. Son iki yıldır neredeyse tek başına programı sürdüren sevgili Beyza programın bu noktaya gelmesinde en büyük motivasyonun yaratıcısı ve sahibi oldu. Onlar Merhaba Acil’de hep olacaklar.
Yön Radyo’nun yönetim yapısı “bir radyonun gerçek sahibinin onun dinleyenleri ve onun programcıları olduğu bilinciyle” çok önemli bir duruşu sergilediği için her türlü övgüye layık.
Sağlığa Merhaba, iyiliğe Merhaba, güzelliğe Merhaba, doğruluğa Merhaba, söyleyecek sözü olanlara, dinleyecek kulağı olanlara merhaba!(MS/EÜ)