Fotoğraf:csgorselarsiv/Dilek Saıgül
Türkiye’den 312 kadın ve LGBTİ+ örgütü ile 150’den fazla kurumun emeğiyle var olan EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu, erkek şiddetine ve çocuk istismarına karşı mücadelesi ile birbirinden farklı kesimlerin ortak amaçlar için bir arada hareket edebileceklerinin en önemli pratiklerinden.
Düşünsenize, Trabzon’dan, Artvin’den, Van’dan Ankara, İzmir, İstanbul’a kadar hemen hemen tüm kentlerden kadın ve LGBTİ+ örgütleri, kadın hakları konusundaki her türlü gelişmeye anında refleks gösteriyor, tepki ortaya koyuyor ve bu tepkilere de kimi zaman sonuç alıyor. Türkiye'de önemli bir güç, etki, sinerji...
Bu nedenle kadın örgütleri, Türkiye’deki muhalefet partilerinin ve sivil toplumun çok daha ötesinde desem abartı olmaz sanırım. Çünkü EŞİK, hem hızlıca ortaklaşıyor hem de çözüm üretiyor, daha ne olsun?
Bir de EŞİK'in uzun zamandır yaptığı bir çalışma var. Ne yazık ki gündeme çok da yansımıyor. O da Meclis’te kadın hakları konusundaki çalışmaları takip edip kamuoyu ile paylaştıkları raporlar.
Raporları tek tek incelediğinizde, iktidar partisinden muhalefet partilerine, siyasilerin kadın haklarını nasıl ele aldıklarını, bu haklara nasıl baktıklarını çok net olarak anlıyorsunuz. Daha doğrusu nasıl bakmadıklarını, kadınları ve haklarını nasıl yok saydıklarını çok daha iyi anlıyorsunuz.
Rapor bize ne söylüyor?
Rapordaki sayılara değineceğim elbette, fakat çok şaşırmamanız için baştan bir özet geçeyim. Meclis’te kadın hakları bir var bir de yok diyeyim.
En iyisi EŞİK’in son Meclis izleme raporuna birlikte göz atalım. 10. Rapor olarak kamuoyuna duyurulan rapor, 16 Haziran-17 Temmuz 2021 tarihleri arasını kapsıyor.
Rapora göre, bu dönemde, 71 kanun teklifinden sadece biri kadın haklarına ayrıldı.
2 Meclis genel görüşme önergesinden hiçbirinde kadın haklarından söz edilmedi.
Evet “HİÇBİRİ”nde kadınların sorunları yok.
Bu dönemde, 1118 soru önergesi verildi sadece 17’sinde kadınlardan söz edildi.
172 Meclis araştırma önergesinin ise yalnızca ikisi kadınları gündeme taşıdı.
Sayılar, sorunun boyutlarını gösterir ya buyurun… Sorun büyük.
Bu kadar mı Meclis gündemi dışında kalıyor kadınların sorunları? Bu kadar işte!
Bitmedi tabii.
Mesela rapora göre, Meclis’teki 1651 basın toplantısından sadece 16’sı kadınlarla ilgili.
18 grup toplantısı yapıldı ve sadece üçü kadın haklarına değindi. Evet sadece 3!
Kadınların durumu böyle Meclis’te.
Peki, LGBTİ+ların durumu ne? Tahmin edersiniz ki o konuda Meclis çok daha geri bir noktada.
Rapora göre, Meclis çatısı altında sadece beş defa LGBTİ+’lardan söz edildi.
Muhalefete çağrı
EŞİK aslında tüm bu sayıların ötesinde bir rapor sunuyor, çok daha somut bir gerçekliğe işaret ediyor. Hepimize, bir sorumluluk yüklüyor.
Diyor ki “Muhalefet, kadınlar aleyhine sonbaharda Meclis’e gelebilecek tekliflere karşı şimdiden hazırlıklı olmalı!”
İktidar kadın hareketinin itirazlarını duysun istiyoruz; buna göre çözüm üretsin, var olan hakları geriye götürmesin istiyoruz. O zaman önce Meclis’teki muhalefet partileri EŞİK’in “hazırlıklı olun” çağrısını duymalı ve ona göre “sonbahara hazırlıklı olmalı…”
Olabilmeliyiz…
(EMK)