Programda yazdıkları ile de bunu kanıtlıyor. Türkiye tarım kesiminin LDP'den özel olarak korunması gerekiyor.
Programdan bölümler yayınlıyoruz.
* Ülkemiz nüfusunun önemli bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Tarımda mekanizasyon ve modernizasyonun sağlanması ve tarımın ticaretin bir parçası haline getirilmesi birincil hedefimizdir ancak, bu sektörde de alışılagelen teşvik yöntemleri uygulanmayacaktır (bk. II.2.5. II.2.6. II.2.7.).
* II.5.2. Tarım girdilerinde üreticiye asgari teşvik vergi muafiyeti yoluyla sağlanacaktır. Vergi muafiyeti, tarımsal ürünlerin ticaretini yapanları da kapsayacaktır. Bir diğer ifade ile, tarımda vergi muafiyeti sadece üretene değil, satın alana, depolayana, işleyene de tanınacaktır. Bu durumun üreticiye dolaylı olarak yansıması öngörülmektedir.
* II.5.3. Toprak Mahsulleri Ofisi, Fiskobirlik vb. kamu kuruluşlarının faaliyetine son verilecektir. Bu müesseseler devlete bağımlı olmaları nedeniyle, spekülasyon görevlerini hakkıyla yerine getirememektedirler. Bu son derece önemli görevin beceriksizce ve duyarsızlıkla yerine getirilmiş olması sonucu, ödediğimiz vergilerle ucuz ya da pahalı satın alınan tarımsal ürünler sürekli olarak depolarda çürütülmüş ya da yakılmış; ne üretici, ne alıcı, ne de tüketici memnun edilmiştir.
* II.5.4. Tarımsal ürünlerde de spekülasyonun önemli işlevine inanmakta; bu görevin büyük sermayeli yerli ve yabancı özel spekülatör kuruluşlar tarafından yerine getirilmesini öngörmekteyiz. Böylelikle, köylümüz çok daha çağdaş ve etkin bir sistemle neyi üretirse, kaça satabileceğini erkenden ve kesin olarak bilecek; tarımsal üretimin heba olması önlenecek; sonuçta üretici de, tüketici de memnun edilecektir.
İşçi Partisi (İP)
İşçi Partisi (İP) Cumhuriyet dönemi boyunca yapılamayan toprak dağılımının hesaplaşmasına girişiyor.
Yine Cumhuriyet rejiminin yapmadığı-tamamlamadığı "köy demokrasisi"ni sağlamayı vaat ediyor.
Bu gün Türkiye tarımının tasfiyesine karşı nasıl durulması gerektiği, tahribatın önüne nasıl geçileceği hakkında seçim bildirgesinde bir belirginlik yok.
Programdan bölümler
"Köylerde, o köyde oturan 17 yaşını bitirmiş tarım işçilerinin ve köylülerin bütününden oluşan Köy Meclisleri kurulacaktır."
* İşçi Partisi, köylülerin yüzyıllardır acısını çektiği zaptiye ve jandarma baskısının ve dayağının ortadan kaldırılmasının biricik güvencesini köy güvenliğinin, bizzat köylülerin kendilerine bırakılmasında görür.
* Jandarma örgütü kaldırılacak, köylük alanların güvenliğini sağlamak için, köy meclislerinin ve köylü kurullarının emrinde Köy Güvenlik Birlikleri oluşturulacaktır. Üretim faaliyetine katılan köy gençleri, Köy Güvenlik Birliği'nin üyesidirler. "
* Demokratik halk iktidarı, toprak ağalığını, aşiret reisliğini, beyliği, şeyhliği, tefeciliği ve bu ortaçağ kalıntılarının herhangi bir belgeye veya görgü ve göreneğe dayanan her türlü örgüt ve organlarını kaldırarak cumhuriyet programını kağıt üzerinde kalmaktan kurtaracak, hayata geçirecektir.
* "Toprak işleyenin, su kullananın" ilkesini temel alan bir toprak devrimi gerçekleştirilecektir. Toprak devriminin amacı, topraksız ve az topraklı köylüye toprak sağlamak, böylece emekçiyi özgürleştirmek, verimi yükseltmek, tarımı geliştirmek, doğayı korumak, erozyonla toprak kaybını önlemek , genel olarak cumhuriyetle bağdaşmayan ortaçağ kalıntısı kurum ve ilişkileri tasfiye etmektir.
* Angarya, ortakçılık, yarıcılık, kiracılık gibi yollardan yapılan yarı-feodal sömürü ve bağımlılıklara son verilecektir.
* Yoksul ve orta halli köylüler, tefeci ve banka borçlarından kurtarılacak, senetler imha edilecek, ipotekler kaldırılacaktır.
* Toprak Devrimi Yasası, değişik tarım bölgelerine ve çeşitlerine göre, toprağın genişliğini saptayacaktır. Bu genişlik, toprak sahibinin ve ailesinin geçimini sağlayacak miktarın altında belirlenemez.
* Zengin köylülerin toprakları, dağıtım kapsamı dışında tutulacaktır.Tarım işçilerinin sosyal güvenlik, sendika ve bütün demokratik hakları gerçekleştirilecektir. Çalışma süresi haftada 35 saattir.
* Toprak devrimini ve toprak dağıtımını tarım işçileriyle yoksul köylülerin önderlik ettiği Köylü Kurulları yürütecektir.
* Köylüler, kooperatiflerin yararını görüp gönüllü olarak katılacaklardır. Bu yönde zora başvurulamaz. Köy sınırları içindeki göller, sular ve meralar köylünün ortak malıdır. Bu doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve halkın yararına sunulması, köy, ilçe ve il meclislerince düzenlenir ve yönetilir.
* İhtiyarlık, sakatlık veya hastalık nedeniyle toprağını işleyemeyen köylülerin, dul ve yetimlerin geçimleri, bakımları sağlanacaktır.
Genç Parti
Genç Parti (GP), "Tarım ve Sanayi Politikası"nı şöyle anlatıyor:
* Türkiye, kendi kendine yeten dünyanın sayılı ülkelerinden biriyken, izlenen yanlış politikalar neticesinde tarım ürünü ithal eden bir ülke haline gelmiştir.
* Türkiye'nin öncelikle kendi kendine yeter miktar ve çeşitte tarım ürünü yetiştirmesi, bilahare de üretilen ürünlerin ihraç edilmesi ana tarım politikası olmalıdır.
* Bunun temini için de tarım üreticisi sürekli ve yeterli oranda teşvik ve sübvanse edilmeli, üretimde en yeni teknolojilerin kullanılması ile kalitenin arttırılması sağlanmalıdır.
* Üretilen tarım ürünlerinin tüketiciye en kısa ve ucuz şekilde ulaştırılması için gerekli altyapı ulaşım yatırımları en kısa zamanda yapılmalıdır.
GP programının "Tarım"la ilgili bölümü genel geçer ifadelerden oluşuyor. Tarımın temel sorunları üzerine çözüm önerileri ve önerilerin nasıl gerçekleştireceği üzerine açıklamalar programda yer almıyor. (AA/NM)