“Bizim buralara gelip bir yıl boyunca kitle iletişimini öğreten,i kurslar düzenleyen bir UNESCO uzmanı vardı hani, neydi adı? diye sordu Lubumbashi üniversitesinin artık yaşlanmakta olan hocalarından biri. Diğeri ise “Evet, unutur muyum hiç Hıfzı Topuz” diye yanıtladı.
Kitle iletişimi eğitimlerinin temelini atan Dr. Topuz’un günümüzde halen hayatta olup olmadığını araştırmaya karar verdiler. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ankara büyükelçisi Mr Marcel Mulumba Tshidimba’ya bir mail atıp Hıfzı Topuz ismini araştırmasını istediler. Büyükelçi için Hıfzı Topuz’a ulaşmak hiç de zor olmadı. Kitapları, imza günleri, konferansları ile her zaman, her kentte halen Türkiye’nin gündeminin ortasındaydı 90 yaşındaki bu iletişim çınarı.
Büyükelçi İstanbul’a evine geldi Hıfzı Topuz’un, tanıştılar. Sonra Lubumbashi Üniversitesi’nden Prof. Ekambo Topuz’u davet etmek üzere Kongo’dan geldi İstanbul’a.
Prof. Ekambo ve büyükelçi ile birlikte yeniden Topuz’u ziyaret ederek Lubumbashi Üniversitesi’nin fahri doktora vermek isteklerini iletti. Sonra Lubumbashi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Chabu Mumba tarafından imzalanmış onur ödülü örneği geldi.
Hıfzı Topuz bu günlerde yine Afrika yolcusu. 50 yıl önce UNESCO uzmanı olarak gittiği Kara Afrika’ya bu kez ödül almaya gidiyor. Afrika’yı konu alan romanı “Kara Çığlık, Afrika’da başkaldırı ve aşk..”ta anlattığı Kongo’nun özgürlük savaşçısı Partice Lumumba’nın ülkesine.. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne. (FÖ/HK)