Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında süren görüşmelerin barışla sonlanmasından dolayı Türkiye’nin duyduğu memnuniyeti ve bugüne kadar yapılan katkıların süreceğini duyurdu.
Taraflar arasındaki görüşmeler Havana’da Kasım 2012'de başlamıştı. Barış anlaşması için taraflar Havana’da 25 Ağustos 2016’da mutabakat sağlandığını açıklamıştı; 26 Eylül 2016’da Kolombiya’nın Cartagena şehrinde düzenlenen törenle imzalar atıldı.
Kolombiya barışı için üç açıklama
Bakanlığın “Güncel Açıklamalar” bölümünde yayınlanan duyuruda “Kolombiya Hükümeti ile arasında 52 yıldır süregelen çatışmalara son veren barış anlaşmasının imzalanmış olmasından büyük memnuniyet duyuyor ve taraflar ile sürece katkıda bulunanları tebrik ediyoruz. Sözkonusu törene ülkemizi temsilen Bogota Büyükelçimiz Engin Yürür katılmıştır.”
Bakanlık daha önce de 24 Haziran ve 26 Ağustos 2016’da Kolombiya’daki “barış süreci” ile ilgili açıklama yapmıştı.
24 Haziran’daki açıklama “23 Haziran 2016 tarihinde karşılıklı ateşkes ve silah bırakma” ve 26 Ağustos’taki ise “25 Ağustos’ta barış anlaşması metni üzerinde görüş birliğine varılması” dolayısıyla yapılmıştı.
Tüm açıklamalarda “verilen desteğin” süreceği belirtiliyor.
Somut katkı: TİKA
Bakanlık verilen “somut katkıyı”: “Türkiye, barış sürecine Amerika Devletleri Örgütü'nün (ADÖ) Barış Sürecini Destekleme Misyonu'nda (MAPP) görevlendirdiği diplomat vasıtasıyla somut katkı sağlamaktadır” şeklinde açıklıyor.
Açıklamaya göre Türkiye, Kolombiya’daki barış sürecine “maddi katkı” da sağlıyor:
“[Türkiye] Maddi desteğini 2016 yılında da devam ettirecektir. Çatışmalardan büyük zarar gören Kolombiya'nın Orejon bölgesinde TİKA tarafından yaptırılacak ilkokul inşaatı ile ilgili çalışmalar hızla sürdürülmektedir.”
Türkiye ile Kolombiya’daki işbirliği anlaşmaları ülkede barış ortamının sağlanmasının ardından artacağa benziyor.
Bakanlık açıklamasında, “Türkiye bundan böyle de barışın kalıcı olmasına yönelik desteğini çeşitli işbirliği projelerini hayata geçirmek suretiyle devam ettirecektir,” diyor.
Siyasi ve ticari ilişkiler
İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi çok eskilere dayanmıyor. Siyasi ilişkiler kurumsal olarak karşılıklı büyükelçilik açılmasıyla başladı. Türkiye Kolombiya’nın başkenti Bogota’da büyükelçiliğini 2010’da açtı; Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliği 2011’de açıldı.
2015 yılı itibariyle ikili ticaret hacmi 988 milyon ABD Doları seviyesinde. İlk ticari anlaşma 2006’da imzalanmış. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı “Turkish Petroleum International Company” (TPIC) 2008 yılında Bogota’da Güney Amerika Bölge Ofisini faaliyete geçti.
Türkiye, Kolombiya’nın az gelişmiş bölgelerinde TİKA yani Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Türkiye TİKA aracılığıyla iki yıl önce Caqueta bölgesinde dört okula elektrik sağlayan sistemi kurmuştu.
Yanıt aranan soru
Türkiye’nin Kolombiya’daki barıştan yana tavır koyması, maddi-manevi destek vermesi çok güzel bir politika…
Peki, şimdi soru şu: Türkiye yaklaşık 11 bin kilometre uzaklıktaki bir ülkedeki “barış süreci”nden duyduğu memnuniyeti ifade ederken ve resmi açıklamasındaki ifadesiyle “çatışmalardan büyük zarar gören” bölgelerin ihya edilmesi için yardım yaparken kendi sınırları içindeki çatışmaları durdurabilecek “barış sürecine” neden benzer bir yaklaşım sergilemiyor? (HK)