Büyük vergi üstadı Şükrü Kızılot, yine ülkenin yoğun gündemi arasında meraklı gözlerden kaçacak önemli bir noktayı çıkararak Hürriyet'teki köşesinden ahaliye duyurdu.
Dünkü yazısında yer alan şaşırtıcı ve sarsıcı bilgi şu: Yeni Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (SSGSS) yasalaşırsa, seks işçileri de "işsizlik parası" alabilecek.
Profesör Doktor Kızılot, bu bilgi okuru yeterince sarsmazsa diye işini garantiye alarak şunu da ekliyor: Dahası "devlet bunlara iş bulmak zorunda kalacak!"
"Seksi" vergi bilimi
Malum, kendisi fıkra ve özlü deyişlerin yanı sıra hayatın kıyısında köşesinde kalmış düzenlemeleri yayınlayarak vergi gibi sıkıcı bir konuyu ele alan köşesini okunur hale getirmekle ünlü.
Kanundaki boşlukları değerlendirerek nasıl daha az vergi ödenir, işveren karısı yerine sekreteriyle yolculuğa çıkarsa nasıl bunu masraftan düşebilir, doktorlarla seks işçileri arasındaki benzerlikler nelerdir; hepsini üstat Kızılot'tan öğrenmek mümkün.
Kendisinin, vergi alanını da ana akım medyanın "reyting her şeyden önemlidir, çünkü kâr getirir" düsturuna açabilmeyi başararak önemli bir gazetecilik başarısına da imza attığı söylenebilir.
Erkekler de para karşılığı seks yapar
Sayın Kızılot'a hak haberciliği bağlamında tavsiyemiz, şimdi getirilen olumlu düzenlemeye şaşıracağına, çok ağır koşullar altında, güvencesiz olarak çalışan seks işçisi kadınların bugüne kadar neden göz ardı edildiğini incelemesi olabilir.
Bir örnek: 1930'dan kalma Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nda seks işçilerinden "umumi kadın" olarak bahsedilmekte. "Umumi"nin sözlük karşılığı "genel"; dolayısıyla "umumi ev" de "genelev" diye günümüze ulaştı.
Prof. Kızılot "genel kadın" diyemeyeceğinden "genelev kadınları" diye yazmış. bianet'in Cins Bakışı Sözlüğü, bu tanımın "para karşılığı fuhuş yapan erkekler de olduğu gerçeğinin üzerini örttüğünü" belirtiyor. Dolayısıyla "seks işçisi" terimi ayrımcılığı ortadan kaldırıyor.
SSGSS yasası
Haberin sansasyonel kısmını bir yana bırakıp içeriğine gelirsek,
1 Haziran 2008'de yürürlüğe girmesi öngörülen SSGSS'nin 4. maddesinde yer alan, birinci fıkranın (a) bendine göre, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" sigortalı sayılıyorlar.
Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre de, birinci fıkranın (a) bendi gereği sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler;
- İşçi sendikalarının yönetim kurullarına seçilenler,
- Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan, film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlardan, düşünürlerden ve yazarlardan, hizmet akdi ile çalışanlar,
- 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nda belirtilen umumi kadınlar hakkında da uygulanacak. (EÜ/TK)