Meclis'te Terörle Mücadele Kanunu değişiklikleri kabul edildi. Henüz yürürlüğe girmedi. Tartışmalara neden olan bu yasa değişikliğinin Sayın Cumhurbaşkanı tarafından incelendikten sonra Meclise geri göndermesi bekleniyor. 29.06.2006 kabul tarihli 5532 sayılı Yasa ile değiştirilen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda değişiklik sonrası "terör" suçları ya da "terör amacıyla işlenen suçlar" acaba hangileridir? Sayısı ne kadar çoğaltılmıştır?
Terörle Mücadele Kanunun 1nci maddesinde "terör" tanımı yapılmıştır. Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.
TMK'nun eski 3. maddesinde "Terör suçları" olarak "Vatan hainliği, Devletin ülkesine ve egemenliğine karşı suçlar. Madde 125", "Askeri tesisleri tahrib. Madde 131", "Devletin Anaya ve Temel Nizamlarını Bozma. Madde146", "Bakanlar Kurulunu devirme, çalışamaz hale getirme. Madde 147", "Yabancı Hizmetine Asker Yazmak veya silahlandırmak. Madde 148", "İsyana ve birbirini öldürmeye teşebbüs. Madde 149", "Cumhurbaşkanına suikast. Madde 156", "Devletin emniyetine karşı silahlı çete kurmak. Madde 168", "Devletin emniyetine karşı gizli anlaşma. Madde 171", "Devletin Emniyetine karşı cürüm işlemeye tahrik. Madde 172" suçları sayılmıştı. 5532 sayılı yasa ile değiştirilen TMK'nun yeni 3 üncü maddesine göre; "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" Madde 302, "Askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma" Madde 307, "Anayasayı ihlal" Madde 309, "Yasama organına karşı suç" Madde 311, "Hükümete karşı suç" Madde 312, "Türkiye Cumhuriyetine karşı silahlı isyan" Madde 313, "Silahlı örgüt" Madde 314, "Silah sağlama" Madde 315 ve "Yabancı hizmetine asker yazma, yazılma" Madde 320, "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı" Madde 310'da düzenlenen suçun ikinci fıkrasında yazılı fiili saldırı suçu "terör suçları" olarak kabul edilmiştir.
Yeni değişiklikle TMK'nun 4. maddesinde "Terör amacı ile işlenen suçlar" başlığı altında yeni Türk Ceza Kanunundaki 47 maddeye yer verilmiştir. Aşağıdaki suçlar TMK'nun 1 inci maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda suç işlemek üzere kurulmuş bir "terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiği takdirde", terör suçu sayılacaktır. Terör amacı ile işlenen suçlar olarak sayılan yeni TCK maddeleri ve karşılıkları olan suçlar şunlardır: 79. Göçmen kaçakçılığı, 80. İnsan ticareti, 81. Kasten öldürme, 86. Kasten yaralama , 87. Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama, 96. Eziyet, 106. Tehdit, 107. Şantaj, 108.Cebir 109. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, 112. Eğitim ve öğretimin engellenmesi, 113. Kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi 114. Siyasî hakların kullanılmasının engellenmesi, 115.İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, 116. Konut dokunulmazlığının ihlâli, 117. İş ve çalışma hürriyetinin ihlâli, 118. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi, 142. Nitelikli hırsızlık, 148. Yağma, 149. Nitelikli yağma, 151. Mala zarar verme, 152. Mala zarar vermenin nitelikli hâlleri, 170. Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 173. Atom enerjisi ile patlamaya sebebiyet verme, 174. Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi, 185. Zehirli madde katma, 188. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, 199. Kıymetli damgada sahtecilik, 200. Para ve kıymetli damgaları yapmaya yarayan araçlar 202. Mühürde sahtecilik, 204. Resmî belgede sahtecilik, 210. Resmî belge hükmünde belgeler, 213. Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, 214. Suç işlemeye tahrik, 215. Suçu ve suçluyu övme, 223. Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, 224. Kıt'a sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgedeki sabit platformların işgali, 243. Bilişim sistemine girme, 244. Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, 265. Görevi yaptırmamak için direnme, 294. Kaçmaya imkan sağlama, 300. Devletin egemenlik alametlerini aşağılama, 316. Suç için anlaşma, 317. Askerî komutanlıkların gasbı, 318. Halkı askerlikten soğutma, 319. Askerleri itaatsizliğe teşvik, 310./(2) Cumhurbaşkanına suikast ve fiilî saldırı.
Türk Ceza Kanununda ayrı ayrı sayılan 47 maddenin dışında 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan suçlar,Orman Kanununun 110 uncu maddesinin dördüncü ve beşinci fıkralarında tanımlanan kasten orman yakma suçları, 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar "terör amacı ile işlenen suç" sayılabilecektir. Anayasanın 120. maddesi gereğince olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü halin ilanına neden olan "Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" biçimde kendini gösteren olaylara ilişkin suçlarda "terör amacıyla işlenen suçlar" kapsamındadır. Aynı şekilde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 68. maddesinde tanımlanan suça göre gereken izinler alınmadan yurt içinde korunması gerekli taşınır kültür ve tabiat varlıklarını yurt dışına çıkanlar suç işlemiş sayılırlar ve beş yıldan on yıla kadar hapis cezası vardır. İşte bu suç da terör amacıyla işlenmiş suç olarak değerlendirilebilecektir.
Böylece Türk Ceza Kanunu içinden seçilen 55 ayrı suç, 4 ayrı kanunda sayılan suçlar ile ucu açık biçimde belirtilen ve olağanüstü halin ilanına neden olacak nitelikteki görülebilecek suçlar "terör" suçu sayılacaktır. Yeni Türk Ceza Kanununun "temel kanun" olduğunu, bütün suçların ve cezaların bu "temel kanuna" göre belirleneceğini söyleyenler artık kendilerini aldatmasınlar. Çünkü Terörle Mücadele Kanunu, TCK'yi ve diğer kanunları kuşatmıştır. Tekrar tekrar söylemekle, boşa tekrarlanan sözlerle, değişmeyen gerçekleri değiştirdiklerini zannedenlerin yanılgıları bu toplumun yazgısı değildir. Sonuç olarak, Terörle Mücadele Kanununda değişiklik yapan bu kanun, AKP Hükümetinin kırılma noktasıdır. (Fİ/BA)