Mahkemenin cuma günü kabul ettiği iddianamede savcılık, "örgüt üyeliği", "halkı silahlı isyana teşvik" iddialarıyla suçlanan Kerinçsiz'in toplam 25 yıldan fazla hapse mahkum edilmesini talep ediyor.
İddianamede Kerinçsiz
Savcıya göre Kerinçsiz Ergenekon örgütünün hukuk işlerinden sorumlu ve "özel bir göreve sahip". Kerinçsiz'in suç duyuruları, duruşmalarda şiddet uygulaması, protesto gösterileriyle "Ermeni-Türk düşmanlığını körüklemeye, halkı etnik ayrımcılığa sevk etmeye çalıştığını" yazıyor.
Kerinçsiz, aynı davanın zanlılarından Muzaffer Tekin'in avukatı; bir telefon görüşmesinde bunu "müvekkil değil milli mesele" olarak gördüğünü söylüyor.
301 listesi
Davanın bir diğer sanığı Sevgi Erenol'la Kerinçsiz "aile dostu" durumunda. Sultanahmet Adliyesi'nde katip olan Atilla Aksu, Kerinçsiz'e davalarla ilgili belgeler gönderiyor.
Aksu, TCK'nın 301. maddesinden yargılananlarla ilgili liste çıkarıp Kerinçsiz'e yolluyor.
Kerinçsiz'in ülkücülerle de ilişkisi var. 2004'te Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) Küçükçekmece belediye başkan adayı oluyor. 2006 Mayısında partiden istifa ediyor ama ilişkisini koparmıyor. Ülkücüler gözaltına alındığında onu arıyor. Bir yıl önce belediyede çalışan bir kişiyi "Muşlu, bölücü" diye fişliyor.
Savcı Öz'le tartışma
İşçi Partisi'nin (İP) "fikirlerini beğenmiyor." Hrant Dink cinayetinin "Türk insanı tarafından yapılamayacağını, ajanların işi olduğunu" düşünüyor. Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) meclise girmesini "PKK devletin içinde" diye değerlendiriyor.
Fethullah Gülen cemaatinin yargı ve Emniyet'te örgütlendiğini söylüyor; Ergenekon soruşturmasını da bu kapsamda değerlendiriyor. Öz'le bir konuşmasında ona "tarikatçısın" diyor; soruşturmanın uzunluğundan şikayet ediyor; savcıyı elindeki belgeleri İslamcı basına sızdırmakla suçluyor.
Savcılık, Kerinçsiz'in banka hesaplarına son dört yılda 1,5 milyon YTL nakit girişi olduğunu ve bu konunun incelendiğini de belirtiyor.
Kerinçsiz'in "eylemleri"
Son üç yılda Kerinçsiz'in yazarlar ve aydınlar hakkında yaptığı suç duyuruları, organize ettiği protestolarla ilgili ne baro ne de yargı işlem yapmamıştı. Bu konuda harekete geçmeyen savcılar Kerinçsiz'in başvurularını davaya dönüştürmekte tereddüt etmemişti.
Bianet arşivinden, o günlerde yaşananları hatırlatıyoruz:
Eylül 2005: Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılması planlanan Ermeni Konferansı'nı protesto eylemi. Kerinçsiz "Türk milleti hoşgörülü ve sabırlı ama gün gelince sabrı taşabilir" dedi.
Ekim 2005: Kerinçsiz, Hrant Dink'e "Türklüğe hakaret"ten verilen cezayı alt sınırdan olduğu için temyiz etti. Orhan Pamuk hakkında "orduyu aşağıladığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. "Patrikhane Yunanistan'a" siye başlatılan kampanyanın içinde yer aldı.
Aralık 2005: Kerinçsiz'in şikayeti üzerine gazeteciler İsmet Berkan, Erol Katırcıoğlu, Murat Belge, Haluk Şahin ve Hasan Cemal hakkında dava açıldı. Hrant Dink, Aydın Engin, Serkis Seropyan ve Arat Dink hakkında da aynı nedenle dava açıldı.saldırıldı. Pamuk hakkında açılan davanın duruşmasında "misyoner çocukları" pankartı açıldı; müdahillere
Ocak 2006: İçinde Kerinçsiz'in de bulunduğu grup Fener Rum Patrikhanesi ve Haliç'te yapılan "haç atma" törenlerini protesto etti. "Patrik defol", "İstanbul Türk'tür, Türk kalacak" sloganları atıldı.
Şubat 2006: Beş gazeteci hakkında açılan davada Kerinçsiz mahkeme başkanına "Yabancılar, Türk Mahkemelerini mütareke komiseri gibi işgal ediyorlar. Dışarı çıkarılsın" dedi.
Mayıs 2006: Avukatlar Ergin Cinmen ve Fethiye Çetin, Kerinçsiz hakkında savcıların ve baronun işlem yapması gerektiğini söyledi.
Haziran 2006: Kerinçsiz'in suç duyurusu üzerine yazar Elif Şafak hakkında "Türklüğü aşağılamak"tan dava açıldı. Ermeni Genel Patriği 2. Karekin'in Heybeliada'yı ziyaretini protesto etmek isteyen Kerinçsiz ve grubundan bir kişi yaşlı bir kadına saldırdı.
Temmuz 2006: Agos yazarları hakkında açılan davada gerginlik yaşandı. TESEV'in göç toplantısında beraberindeki kişilerin şiddet uygulamasını izleyen Kerinçsiz "TESEV'in bu toplantıda ettiği sözler PKK örgütünün beyanatıyla aynı. Doğal olarak vatandaşın tepkisi haklı bir tepkidir" dedi.
Eylül 2006: Türkiye Barış Girişimi ve Yurttaş Girişimi, Elif Şafak davası için "Milli Çağrı" yapan Kerinçsiz hakkında yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.
Nisan 2007: Protestanlığı yaymaya çalışarak "Türklüğü aşağıladıkları" gerekçesiyle hakkında dava açılan iki kişinin duruşmasına Kerinçsiz de katıldı.
Eylül 2007: Fener Rum Patriği Bartholomeos hakkında Kerinçsiz'in avukatı olduğu bir kişi tarafından yapılan şikayet üzerine açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.(EÜ/EZÖ)