Kesilen ağaçlar, çölleşen topraklar, kirlenen nehirler, nefesimizi kesen hava kirliliği, inşaat mafyası, kaybedilen demokrasi, artan insan hakları ihlalleri ve kötü yönetim anlayışının yarattığı büyük yıkımlar...
Günümüz dünyasında üst üste yığılan sorunların içinden çıkmanın yollarını ararken, bir çocuk ve kedinin çözümü yol gösteriyor bizlere. Hadi gelin hep birlikte Jojapayama denilen kediler ülkesinde mahalle meclisleri şeklinde örgütlenen ve kurulan komitelerden oluşan Kediler Meclisi'nin berbat gidişata karşı sanatın iyileştirici gücüyle bulduğu çözüme bakalım.
Kitabımızın adı "Özgür Kediler Ülkesinde."
Paylaşmakla başlar her şey
Bulut ve bir tesadüf sonucu evlerine dahil olan Kar isimli kedinin dertleşmesiyle başlayan harika yolculuğun sırrı gücü elinde bulunduranın (Bu ister kral olsun ister kraliçe) görev ve yetkilerini paylaşmasında saklıdır. Yani her şeyi "ben bilirim, bir kişi bilir, tek bir adam bilir" ile bir ülkenin yönetilmeyeceği fikrini çocukların anlayabileceği çok sade ve basit bir dille okuyacaksınız.
Kedilerin Sesi Gazetesi bile var!
Siyah kediler, sarı kediler, beyaz kediler, uzun tüylü kediler, kabarık tüylüler, kısa bacaklı olanlar, uzun bacaklı olanlar, tombul kediler, sıska kediler, mavi büyük gözlüler, yeşil çekik gözlülerden oluşan kediler komitesi, "Her kedi özgürdür ancak bu özgürlük başka bir kedinin haklarını sınırlamamalıdır" başlıklı bildiriyi Kedilerin Sesi Gazetesi'nde yayınlandığını bir hayal edin!
Ve "Sırf kendi canları istiyor diye ağaçları kesip o alana kedi oteli yaptırmak isteyenler var" cümlesi güncel hayatımızı ne kadar da güzel özetliyor değil mi?
"Sürekli kurallar anlatılıyor ama haklarım verilmiyor"
Yönetim, paylaşım, sevgi, eşitlik, görev dağılımı, hayatın işleyişi ve güzelleşmesine yönelik bu hikâye aslında evin en küçüğü olmaktan kaynaklı sürekli hakları yok sayılan Bulut'un hayal dünyasının eseri:
"Kediler bile istediklerini yapabiliyorlar. Benimse bu evde hiçbir şey yapmaya iznim yok! Evin en küçüğü olduğum için kimse beni dinlemiyor. Herkes canının istediğini yapıyor ama bana gelince olmaz deniyor. Tabii bütün bunları senin anlaman çok zor Kar! Ama en azından kendini benim yerime koyabilirsin. Bu evde bana sürekli kurallar anlatılıyor ama haklarım verilmiyor. Evde top oynanmaz, yemek masasının üstünde resim yapılamaz, çorapsız gezilemez, oyuncaklar dağıtılmaz, diş fırçalanmadan yatılmaz... Beni anlıyor musun Kar özgür değilim!"
Çevresel sorunlar ile insan haklarını ve tabii ki de çocuk haklarını usta bir dille bize sunan bu eserin başlangıcı ise şöyle:
"Bizim sokağın köşesinde rastladım ona. Daha öne buralarda hiç görmemiştim. Böylesi bembeyaz ve güzel bir kediyi görsem mutlaka hatırlardım. Hiç de sokak kedisine benzemiyor öyle değil mi? dedi Bulut."
Bulut'un bulduğu Kar ve çıktıkları hayal yolculuğu güzel, mutlu ve özgür bir ülke. Sayfaları hızlıca çevrilmeyi hak eden bir kitap, benden söylemesi...
Kitap: Özgür Kediler Ülkesinde
Yazar: Hafize Çınar Güner
Resimleyen: Gözde Eyce
Yayınevi: Dinozor Çocuk
Okuma Yaş Grubu: 7 Yaş ve üzeri
(SYZ/AÖ)