Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sema Moritz, müzisyen.
Facebook hesabından, Osman Kavala için şarkı kampanyası başlattı.
Çağrısını da şöyle yaptı: "Can Osman Kavala'nın bugün doğum günü... face'de gördüğüm tüm muhteşem müzikli videolar bugün onun için paylaşılacaktır... içimiz buruk... ama umudumuz tamdır."
Çağrıyla birlikte ilk paylaştığı ilk şarkılardan biri de şöyle:
Siz de bugün Kavala için bir şarkı paylaşabilirsiniz.
“Anayasal düzeni ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsle” suçlanan Kavala, 62.yaşına Silivri Cezaevi’nde giriyor. Bu, cezaevindeki ikinci doğum günü.
Arkadaşları, meslektaşları önceki her iki duruşmada Kavala’nın serbest bırakılacağını düşündü. Ancak, olmadı. Kavala serbest bırakılmadı.
TIKLAYIN - Kavala'ya Yine Tahliye Yok
Önümüzdeki duruşma 8-9 Ekim’de yine Silivri’de. Arkadaşları, meslektaşları, onu sevenler daha doğrusu yolu sivil toplumdan, bilimden, sanattan, adaletten geçen herkes bu kez onun serbest bırakılmasını umuyor.
Kavala’yı biraz tanıyan insanlar, Kavala’ya yönelik suçlamayı anlayamıyor. Suçu “Anayasal düzeni ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”müş. Oysa, Kavala hayatı boyunca adaletin ve eşitliğin inşası için mücadele etmiş bir isim.
Anadolu Kültür’de hazırlanan projeler ile genç yönetmenlere belgesellerinde, filmlerinde destek oldu.
Suriyeli mültecilere yönelik projelerde destek sağladı.
“Herkes farklı herkes eşit” adlı hak odaklı projeye destek verdi.
Yerel gazetecileri destekledi.
Türkiye’de genç gönüllülerin yetişmesine katkı sundu.
Alternatif medya kurumlarının kurulmasında öncülük etti.
Bu ülkeden, umudu kesen gençlerin sosyal sorumluluk projelerine destek buldu. Projelerinin hayata geçirmelerini sağladı.
Tam da birileri üniversite öğrencilerine, “İlkokulları boyayıp ne yapacaksınız?”, “Sahilleri temizleyip ne yapacaksınız?”, “Çevreci olsanız neye yarar?” derken, Kavala gençlere güvendi.
Bu ülkeye gençleri yeniden kazandırdı. Bu ülkeye genç yönetmenleri kazandırdı. Bu ülkeye, farklı dillerin bir arada yaşayabileceğini anlatan toplumsal projeleri kazandırdı.
Hemşinlilerin, Lazların, Kürtlerin dillerine, kültürlerine destek oldu. Farklı kültürlerin bu ülkede bir arada yaşayabilmesi için cesaretlendirdi.
Özetle, Osman Kavala bu ülkede geleneksel sermaye sahipleri nasıl yaşamıyorsa öyle yaşadı. O, üretenlerle, gençlerle, toplumla, hak arayanlarla birlikte ilerlemeyi tercih etti.
Bugün iş insanı-hak savunucusu Osman Kavala’nın doğum günü. İyi ki doğdun Osman Kavala. İyi ki var oldun da bu topraklarda da sivil toplumun önünü açtın.
Yazar Gaye Boralıoğlu'nun çok daha güzel söylediği gibi:
“Bugün Osman Kavala’nın doğum günü. 62 yaşında 2 yıldır hapiste. Nedeni vicdanlı, iyi kalpli, sorumluluk sahibi olması. Kavala’nın hapisliği Türkiye’nin utancıdır.”
Ne olmuştu? Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Sabah Gazetesi, 24 Ekim tarihli sayısında Kavala'nın tutuklu ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'la aynı dosya kapsamında sorgulandığını iddia etti. Aynı gün AKP Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kavala için şunları söyledi: "STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye'nin Soros'u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya? Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?" İki haftalık gözaltı süresince Kavala'nın serbest bırakılması için aralarında İletişim yayınları, Tarih Vakfı, Yurttaşlık Derneği'nin de aralarında olduğu pek çok kurum, sivil toplum örgütü basın metni yayımladı. Kavala 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve bir yıldan daha fazla süredir iddianamesi hazırlanmadı. 16 Kasım 2018'de Osman Kavala'nın dosyasıyla bağlantılı olduğu düşünülen operasyonla sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere yönelik operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. 12 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Yiğit Aksakoğlu ise tutuklandı. Osman Kavala ile birlikte 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı "Gezi davası" 24-25 Haziran 2019'da başladı. Aksakoğlu ilk duruşmada tahliye edildi. 18-19 Temmuz'daki ikinci duruşmadan sonraki üçüncü druima 8-9 Ekim 2019'da Silivri'de görülecek. |
Osman Kavala hakkında Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982'den sonra Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. |
(EMK)
* Fotoğraf: Osman Kavala için geçen yıl yapılan dünya çapındaki kutlamalardan derlendi.