10-13 Temmuz arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında siyasal gündem, yaklaşan yerel seçimler, alternatif dünya tahayyülleri ve barışa ilişkin söyleşiler, çevre ve sağlık üzerine sempozyumlar, belgesel film ve sinevizyon gösterimleri, Karadeniz'deki sol tarihe ışık tutan bir anlatı, 12 Eylül'de idam edilen gençlerin fotoğraflarından oluşan bir sergi, şiir dinletileri ve konserler yer alıyor.
Fatsa'dan Hopa'ya…
Bu kapsamıyla devrimci aday Fikri Sönmez'in belediye başkanlığı döneminde Nisan 1980'de gerçekleştirilen Fatsa Halk Kültür Şenliği'ni anımsatan festival, 1980'den bu yana fındık-fıstık şenliklerinden öte bir kültür etkinliğine sahne olmayan binlerce ilçe arasından farklı bir örnek olarak sıyrılıyor.
Aslına bakılırsa Fatsa Halk Kültür Şenliği'ni Hopa Kültür, Sanat ve Deniz Festivali'ne bağlayan şey yalnızca kapsamının genişliği değil, etkinliğin arkasındaki düşünce. Yani siyasal ve ekonomik mücadeleyi kültür alanındaki mücadeleyle bütünleştirmek, toplumsal sorunlara ilişkin bir duyarlılık yaratmak ve alternatif bir yaşamın kurucu insan ilişkilerinin bugünden filizlenmesi için çabalamak.
Gramsciyen izler taşıyan bu amaç 1980'deki şenlik için Fikri Sönmez'in yaptığı açılış konuşmasında oldukça belirgindi:
"Dostlar, şenlik sözü kimseyi yanıltmasın. Amacımız eğlendirerek rahatlatmak, egemen sınıfların kullandığı yoz bir yolu bir kez daha denemek değildir. Kültür mücadelesi de halkımızın her alanda verdiği yaşam mücadelesinin bir parçasıdır." (1)
Yolu düşen herkes Hopa'ya davetli
Özgürlük ve Dayanışma Partili (ÖDP) Yılmaz Topaloğlu'nun belediye başkanlığı yaptığı Hopa'da düzenlenecek olan festivalin yukarıda çok kısa şekilde özetlediğimiz programı da aynı gayeye işaret ediyor.
Yaklaşan yerel seçimler öncesinde eldeki tek belediye olan Hopa'da solun izlemesi gereken strateji ve taktiklere, yapılan doğru ve yanlışlara ilişkin bir tartışma yürütmek zaten başlı başına anlamlı. Ayrıca festival Türkiye'deki tek sosyalist belediyenin nasıl çalıştığını ve neler yaptığını gözlemlemek açısından ziyaretçilere güzel bir fırsat sunuyor.
Öte yandan toplumsal sorunlara ilişkin farkındalık ve duyarlılık yaratmak, sosyal mücadeleler tarihini unutulmanın karanlık girdabından çekip aydınlığa çıkarmak doğrultusundaki girişimler de bir o kadar değerli.
Neredeyse 28 yıl önce Fatsa'da gerçekleştirilen şenlik bu amaçlara ulaşmak açısından önemli bir adım olabilmiş; etkinlikleri sadece pasif izleyici olarak takip etmeyen, tersine aktif olarak katılan Fatsalılarla dışarıdan gelen sanatçılar, aydınlar ve gazeteciler arasında güçlü bir karşılıklı etkileşim yaşanmıştı. Bu özel deneyimin aydınlarda yarattığı heyecan ve şaşkınlık zamanın gazetelerinde, özellikle de Demokrat ve Cumhuriyet'te, okunabilir.
Hopa Festivali'nin benzeri bir etkileşim ve heyecana yol açıp açmayacağını hep birlikte göreceğiz. Organizatörler yolu Hopa'dan geçen herkesi etkinliklere davet ediyor.
Başlıca Katılımcılar
Yılmaz Topaloğlu, Ufuk Uras, Abidin Özkaymak, Arif Ali Cangı, Ayla Şeşan, Bahriye Kabadayı, Bedrettin Kalın, Berat Günçıkan, Ceyhan Akay, Emin Şir, Enis Rıza, Erol Katırcıoğlu, Gencay Gürsoy, Mehmet Özer, Mehmet Ali Alabora, Metin Yeğin, Necati Sağır, Nevzat Özer, Oktay Demirkan, Oktay Karaman, Oral Çalışlar, Orhan Alkaya, Oya Baydar, Sezai Sarıoğlu, Şenol Morgül, Ragıp Zarakolu, Tan Morgül, Tanay Sıdkı Uyar, Remzi Kazmaz.
Konserler
Ayşenur Kolivar ve Grup Helesa, Birol Topaloğlu, Grup Göçebe, Harun Topaloğlu ve Entu, Marsis, Yasemin Göksu.(KM/EZÖ)
(1) Alıntılayan Gülten Akın, "Fatsa Olgusu: 'Kültür Mücadelesi Halkın Yaşam Mücadelesinin Bir Parçasıdır'", Demokrat, 6 Mayıs 1980.