Yönetmenliğini Yusuf Kurçenli'nin yaptığı "Yüreğine Sor" 12 Mart'ta sinema seyircisiyle buluştu.
Sinemaseverler belki de ilk kez bu filmle klasik sinema izleyicisi olmaktan çıkacak. Çünkü son yıllarda iyice unutulmaya yüz tutan Anadolu'nun en güzel yöresel zenginliklerinden biri olan horon, "Yüreğine Sor" ile hak ettiği ilgi ve saygıya yeniden kavuşacak.
"Yüreğine Sor" filminde 1800'lü yılların sonunda geçen yiğit bir aşk hikâyesinden yola çıkılıyor ve yiğitlik, aşk ve Karadeniz ile dopdolu olan filme, elbette horonun enerjisi, sıcaklığı, ateşi hâkim.
Filmin başrollerindeki Tuba Büyüküstün, Kenan Ece ve Hakan Eratik başta olmak üzere tüm oyuncular çekimler boyunca horonun insanı içine çeken havasına kapıldılar.
Yönetmen Yusuf Kurçenli, çocukluğunun geçtiği Kaçkar Dağları'nın sert havasını gerçekçi biçimde yansıtmak için çalışırken, yapımcı Nesteren Davutoğlu da masalsı bir rüzgârı Kaçkarlar'la harmanlamayı düşledi.
Yerel hocaların eşliğinde gerçekleşen çalışmalar, set dışına da taşarak geceleri film ekibinin en büyük eğlencesi haline geldi. Kaldıkları tesisin bahçesini akşamları bir düğün yerine döndüren ekip, tulum sesiyle coştu ve oluşturdukları horon çemberleri büyüdükçe büyüdü.
Kostüm danışmanlığını ünlü modacı Bahar Korçan'ın yaptığı filmde Yapımcı Nesteren Davutoğlu'nun koleksiyonundan en değerli kostümler kullanıldı.
Büyüküstün'ün ilk başrolü
Son dönemin en önemli kadın oyuncularından Tuba Büyüküstün'e göre bu film onun kariyerinde bir mihenk taşı:
"Farklı hikâyesiyle sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da kendinden söz ettirecek bir film yaptık. Ben de oyunculuğumla bu hikâyeye katkı yaptığımı düşünüyorum. Umuyorum ki "Yüreğine Sor" Avrupa sinemasında da büyük başarılar elde edecek."
Büyüküstün'e iki önemli aktör Kenan Ece ve Hakan Eratik eşlik ediyor. Filme hayat verenler arasında tiyatro ve sinemanın önemli karakter oyuncularından Ayla Algan, Alp Öyken, Şevval Sam, Tomris Oğuzalp ve birçok önemli oyuncu daha bulunuyor.
Yönetmen Kurçenli'ye göre, "Yüreğine Sor" içinde yaşamı barındıran, tüm samimiyeti ve doğallığıyla büyük bir engele rağmen yaşanmaya çalışılan tutkulu bir aşk filmi. İnsanlığın büyük derdi ayrımcılık. Ancak tarihi gerçeklerden yola çıkan filmimiz ayrımcılıktan değil aşktan yana. İzleyiciyi saf sevginin tarafını tutmaya çağırıyor.
Filmin görüntü yönetmeni ise Avrupa'da kalitesini kabul ettirmiş Fransız Colin Mounier. Film, ruhunu Karadeniz'den alan ve evrensele doğru açılan bir müzik yapısına sahip. Filmin müziklerini yapanlar müzikolog Ayşenur Kolivar ile kompozitör Ayşe Önder.(UB/EÜ)