Geçen hafta hem Gezi Davası’nın sonuçlanması hem de 1 Mayıs’ın art arda gelmesiyle direniş ve işçi konulu bir hafta geçirdik.
Bu kez işçi direnişinden politik itaatsizliğe, işsizliklikten örgütlenmeye kadar pek çok konuyu işleyen filmleri derledik.
Deux jours, une nuit (Two Days, One Night) - 2014
Dardenne kardeşlerin yönettiği Fransız yapımı Two Days, One Night’ın başrolünü Oscar’lı oyuncu Marion Cotillard üstleniyor. Film, 2014 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışmıştı.
Genç bir kadın olan Sandra’nın depresyon nedeniyle izne ayrılmasının ardından iş arkadaşlarının işi onsuz da halledebiliyor olduğunu görmeleri üzerine Sandra’nın işsiz kalması söz konusudur. Ekonomik anlamda prime ihtiyaç duyan diğer çalışanlar, işsiz kalma tehlikesiyle yüzyüze olan bir kadın ve daha az çalışanla aynı işi çıkarmanın derdindeki bir patron... Sandra’nın patronlarının kadının işten ayrılması durumunda kendilerine prim vereceği diğer çalışanları ikna etmek için kısa bir süresi olacaktır.
La Haine (Protesto) - 1995
Mathieu Kassovitz’in yönettiği La Haine, Vincent Cassel, Said Taghmaoui, Hubert Kounde gibi oyuncuların yer aldığı bir Fransız filmidir. Film, 1995 Cannes Film Festivali’nden En İyi Yönetmen Ödülü ile dönmüştür.
Paris’in gettolarında yaşayan, çeşitli arkaplanlara sahip üç arkadaşın, diğer bir arkadaşları Abdel’in polis tarafından dövülmesi ve hastanelik olması üzerine yaşadıkları öfke atmosferine ve gettolardaki karmaşaya değinir. Filmde ırkçılık, ayrımcılık ve sosyal sınıf ayrımına vurucu bir perspektiften bakılıyor.
Sorry We Missed You - 2019
Sorry We Missed You, sosyal gerçekçi olarak bilinen İngiliz yönetmen Ken Loach’un filmidir. Film, 2019 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışmıştı.
Film ekonomik kriz sonrası geçim sıkıntısı çeken bir aileyi odağına alıyor. Bir kargo şirketinde işe başlayan Ricky ve evde bakım hemşiresi olarak çalışan Abbie, iş hayatının getirdiği çeşitli zorluklar ile karşılaşır. Abbie’nin duygusal olarak yorucu ve stresli işi, Ricky’nin patronuyla yaşadığı çıkmazlar ve ergenlik çağındaki oğulları filmin değindiği temalar arasında yer alıyor.
Rosetta - 1999
Dardenne Kardeşler’in yönettiği Rosetta, Belçika yapımı bir filmdir. 17 yaşında bir kızın hikayesinin anlatıldığı film, Belçika’da asgari ücretin altında çalışan çocuk işçiler için düzenleme yapılmasına vesile olmuştur.
Film, alkolik annesiyle birlikte bir toplu karavan alanında yaşayan Rosetta’nın para kazanma mücadelesini konu alıyor. Rosetta, düzenli bir işe sahip olmak ve bunu elinde tutabilmek için her şeyi yapabilecek biridir. Karakteri bir yandan yoksullukla mücadele ederken, diğer yandan ise kendi ahlaki değerlerini sorgularken görürüz. Toplumun bireylerinden biri olabilmenin işe sahip olmaktan geçtiğine inandırılmış, kapitalist bir toplumda var olmaya çalışan 17 yaşında bir kızın hikâyesi anşatılır.
Kasi az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh (No One Knows About Persian Cats) - 2009
Bahman Ghobadi’nin yönettiği Kasi az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh, 2009 İran yapımı bir filmdir. Film, 2009 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünün Özel Jüri Ödülü’nü kazandı.
Filmde rock müzik çaldıkları için hapse giren ve sonrasında Londra’da konser vermek için bir grup kurmaya çalışan Negar ve Ashkan’ın arayışları konu ediliyor. Rejimin yasakladığı rock, metal ve rap gibi müzik türlerini icra eden, underground yasaklı müzisyenlerin yer aldığı film, Tahran’ın yeraltı dünyasını kayda alıyor.
Maden - 1978
Yavuz Özkan’ın yönetmenliğini üslendiği, başrollerinde Cüneyt Arkın, Tarık Akan ve Hale Soygazi’nin yer aldığı Maden, politik eleştirel bir filmldir.
Bir madende çalışan işçilerin kötü çalışma koşullarına karşın birleşmesi ve dayanışma hikâyesi konu ediliyor. İlyas çalışma arkadaşlarını örgütlemeye çalışan bir devrimcidir. Diğer işçiler ile birlikte koşulların iyileştirilmesi için greve giderler. Film, işçilerin çalışma koşullarından sendikalaşmaya, dönemin siyasi atmosferinden işçi mücadelesine kadar pek çok konuya değiniyor.
Pride - 2014
Komedi-dram türündeki Pride, Stephen Beresford’un yazdığı ve Matthew Warchus’un yönettiği bir İngiltere filmidir. Film, 2014 Cannes Film Festivali’nden Queer Palm ödülü ile dönmüştür.
1984 yılında Londra’ya Onur Yürüyüşü’ne gelen Joe, Gay’s the World Kitapevi’nde diğer yürüyüşçülerle buluşur. Aynı zamanda dönemin başbakanı Margaret Thatcher’ın ekonomi politikaları nedeniyle Maden İşçileri Sendikası greve gider. Aktivist Mark Ashton iki grubun birlikte dayanışmasına önayak olur. Onur Yürüyüşü’ne katılanlar maden işçilerine yardım etmeye karar verir ve LGBTİ+ bireyler işçilerle birlikte hareket etmeye başlar.
Bread and Roses - 2000
İşçi filmleriyle ünlenen Ken Loach’un yönettiği Bread and Roses bir İngiltere filmidir. Film ismini 1912’de, ABD’de gerçekleştirilen bir işçi eyleminden alır ve güller ve insan onuruna yaraşan çalışma koşullarını simgeler.
İnsan kaçakçılarıyla Meksika’dan ABD’ye kaçan Maya, ablası Rosa’nın çalıştığı temizlik şirketinde sendikasız, sigortasız ve sağlık güvencesiz çalışmaya başlar. Tazminatsız işten çıkarılmalarının ardından sendika görevlisi Sam, örgütlenme çağrısında bulunur. Göçmen işçilerin çalışma koşulları, sigortasız ve düşük maaşla çalışan işçiler Ekmek ve Güller sloganları ile eyleme gider.
(MD/EMK)