Fotoğraf: Hikmet Adal/bianet (25 Kasım 2018 / Beyoğlu)
Bugün 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü.”
Son bir haftadır bianet sayfalarında, “25 Kasım’a giderken” üst başlığıyla Evrim Kepenek'in farklı kesimlerden kadınlarla yaptığı söyleşilerini okuyorsunuz. Jülide Kural, Lale Mansur, Ümit Boyner, Ayça Damgacı, Füsun Demirel, erkek şiddeti ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair önemli mesajlar verdi.
Evrim Kepenek'in yazı dizisi kapsamında Ege Öztokat'ın katkılarıyla hazırlanan bir de çetele yayımladık:
Erkekler 324 günde 302 kadın öldürdü…
Yağmur Karagöz de "çetele" için infografik çalışmasının yanı sıra 302 kadının anısına isimlerinin yer aldığı bir video hazırladı.
"Kadınların yaşam sigortaları" İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun hala uygulanmıyor. Bugün kadın örgütlerinin yanı sıra resmi kurumlar da 25 Kasım vesilesiyle "farkındalık" çalışmaları yapacak.
Yüzlerce kadının göz göre öldürüldüğü, şiddete maruz bırakıldığı Türkiye'de resmi kurumlara düşen farkındalık sloganlı çalışmalar yapmak değil, kanuni sorumluluklarını net olarak uygulamak...
İstanbul Sözleşmesi, 6284, erkek şiddeti, erkek adeleti her gün bianet'in ana gündemi olmaya devam edecek.
Ve bugünden itibaren bir hafta boyunca bianet'te Ezidi kadınların hikayelerini okuyacaksınız. Leyla, Meyrem, Zozan, Viyan, Rayan…
Haber dosyasını şimdiden ne kadar disiplinli ve yetenekli olduğunu gösteren genç gazeteci arkadaşımız, Atölye BİA Eylül 2019 Temel Gazetecilik Programı katılımcısı Nurcan Keskin hazırladı.
IŞİD’in Şengal saldırısında esir alınan kadınlar, zorla evlendirildi, cinsel şiddete maruz kaldı. Ve bu saldırılardan doğan çocuklar oldu…
2016 sonlarına doğru kadınlar IŞİD esaretinden kurtulup evlerine dönmeye başladı. Kimi bebeğini bırakmak istemedi, bazıları kimliklerini gizledi. Çocuğunu yetimhaneye bırakmak zorunda kalanlar oldu. Nurcan Keskin’in yazı dizisinde, savaşı, erkek şiddetini, erkek devletini okuyacaksınız.
Alan toplantılarımız
Bianet’in geleneksel toplantılarından olan “alan toplantılarını” geçen hafta 19 ve 20 Kasım tarihlerinde BİA Atölye’de gerçekleştirdik.
“Başka bir iletişim mümkün” diyerek 20 yıl önce yola çıkan bianet, her yıl hak örgütleriyle bir araya gelerek insan hakları, ifade özgürlüğü ve toplumsal cinsiyet odaklı habercilik konusunda değerlendirmelerde bulunuyor.
Bu sene de öyle oldu. 19 Kasım’daki toplantıda kadın, çocuk, LGBTİ+ alanında çalışan hak örgütlerin temsilcileriyle bir araya geldik. Toplantının moderatörlüğünü bu alanda çalışan Evrim Kepenek yaptı.
20 Kasım’da ise insan hakları ve ifade özgürlüğü konunda çalışan hak örgütü temsilcileriyle aynı masanın etrafındaydık. Bu toplantıyı da insan hakları ve politika editörümüz Ayça Söylemez ve muhabirlerimizden Hikmet Adal yönetti.
Her iki toplantıda da gözden kaçırdığımız eksiklikleri ve önerileri not alırken, elbette haber kaynaklarıyla aynı masada oturunca bolca haber konusu ve başlığı çıkardık.
Toplantılarımıza katılan herkese bianet adına bir kez daha teşekkür ediyorum:
“Zuhal Güreli (Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı), Yonca Cingöz (Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı), Yıldız Tar (Kaos GL), İkram Doğan (Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi), Gizem Akça, Nora Süer, Oya Yıldız (Kırmızı Şemsiye), Selma Şirin (Havle), Sami Tan (Kürt PEN’i), Mustafa Kumral (Düşünce Suçuna Karşı Girişim), Felat Bozarslan (Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı), Kerem Çiftçioğlu (Hafıza Merkezi), Hüseyin Aygül (İHD), Bülent Aydın (Küresel BAK), Hakan Tahmaz (Barış Vakfı), Ömer Keskin (Hak İnisiyatifi Genel Başkanı)”
Basın özgürlüğü önerileri
Türkiye basını için önem olan toplantı ise 19 Kasım'da Brüksel’deydi. 70 ülkeden ifade özgürlüğü alanında çalışan 100’den fazla örgütün biraraya geldiği Uluslararası İfade Özgürlüğü Ağı’nın (IFEX) Brüksel’deki bölgesel yıllık planlama toplantısı yapıldı.
Türkiye'den toplantıya IFEX üyesi IPS İletişim Vakfı/bianet (Nadire Mater), Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim (Şanar Yurdatapan), P24 (Fatma Demirelli) ve Medya Hukuk Çalışmaları Derneği (Veysel Ok) katıldı.
IFEX toplantısı dokuz ifade özgürlüğü, medya örgütünün ortak hazırladığı "Türkiye'de Gazeteciler" raporunun açıklandığı Avrupa Parlamentosu ve Press Club'daki basın toplantıları ve panellerle kesişti.
Türkiye raporu açıklama toplantılarında Avrupa Parlamentosu üyesi Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Avrupa Yeşiller Partisi'nden İsveç milletvekili Alice Kuhnke, Uluslararsı Basın Enstitüsü'nden (IPI) Scott Griffen, Gazetecileri Koruma o (CPJ) Tom Gibson ile Türkiye'den gazeteciler Nevşin Mengi, Bülent Mumay ve Nadire Mater konuştular.
TIKLAYIN - Uluslararası Basın Örgütlerinden Türkiye'de Basın Özgürlüğü Raporu
Rapordan öneriler özetle şöyle:
* Türkiye, eleştirel basını susturmak için sürekli istismar edilen terörle mücadele ve hakaret yasalarını acilen gözden geçirmelidir.
* Temelsiz iddianame, siyasi güdümlü yargılamalar ve adil yargılanma hakkının ağır ihlalleri ile karakterize edilen gazetecilerin keyfi kovuşturmalarına son vermek için hemen adımlar atılmalı.
* RTÜK düzenlemesi gözden geçirilmeli.
* Gazeteci örgütlerini sürecin merkezine koyan, hükümetten bağımsız yeni şeffaf ve açık bir basın akreditasyon sistemi getirilmelidir.
* Yetkili makamların cezaevi ziyaretlerine izin vermeyi ısrarla reddetmesine son verilmeli.
* Yargıya müdahale sona ermelidir.
* Türk makamları, ifade özgürlüğü, yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konularında yapacağı reformlara bağımsız sivil toplum örgütlerini, gazetecileri, ve uluslararası uzmanları dahil etmelidir.
* Anayasa Mahkemesi, gazeteciliğin “terörizm propagandası” delili olarak kullanılıp kullanılamayacağına dair belirsizliklere son verecek kararların tutarlılığını artırmalı.
* Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına alt mahkemelerce saygı gösterilmeli ve Anayasanın 153. maddesi uyarınca gecikmeden uygulanmalıdır.
* İfade özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ve gazeteciliğin terörizm faaliyeti olmadığını vurgulayan Anayasa Mahkemesi kararları, alt mahkemelerce izlenmelidir.