TÜİK'in Nisan ayı istihdam-işsizlik verileri, üretimde dibe vurulduğu ve çıkışın başladığı iddialarıyla pek paralellik göstermiyor. Nisan 2009-Nisan 2008 dönemi kıyaslamaları, toplam istihdamın 530 bin azaldığını ve işsiz sayısının bir yılda 1milyon 285 bin kişi artarak 3,6 milyon kişiye çıktığını gösteriyor. Bu da bir yılda resmi işsizliğin yüzde 9,9'dan yüzde 14,9'a çıkması demek.
Şimdi yandaş medyanın ve hükümetin sarılacağı bir savı bekleyin. Nisan 2009 verileri ile Mart 2009 verilerini karşılaştırarak işsizlikte azalma, istihdamda artış iddialarında bulunacaklar. Ama olgular yakın mercek altına alınırsa kazın bu ayağının da öyle olmadığı görülecek.
İlk bakışta marttan nisana istihdamın 550 bin arttığı ve işsiz sayısının 158 bin azaldığı gibi bir görüntü var. Oysa istihdamın sektör bazında dağılımına baktığınızda bu 550 binin yüzde 70'inin tarımda olduğunu görüyoruz. Yani mevsimsel, beklenen istihdam.
Yine yüzde 17'si inşaatta, yine mevsimsel, yine beklenen. Ama sanayiye, ticarete baktığınızda, bu sektörlerde istihdamda kan kaybının devam ettiği görülüyor. Marttan nisana imalat sanayinde 13 bin, enerjide 3 bin, ticarette de 2 bin kişi daha işini kaybetmiş. Dolayısıyla, tarımdışı istihdam diye baktığımızda "toparlandı" denilen ekonomide sadece 157 bin kişinin iş bulduğu ama bunların da yaklaşık 100 bininin inşaat, kalanının da turizm ve onunla ilgili mevsimsel sektörlerde olduğunu görüyoruz.
Ayrıca , bir başka gerçek de şu: Mevsimsel istihdam artışları da normallerin altında. Örneğin 2008'de marttan nisana tarımdışı istihdam artışı yüzde 2'ye yaklaşırken bu yıl yüzde 1 dolayında kalmış.
Özellikle imalat sanayi ve ona bağlı olarak enerji ve ticaret sektöründe istihdam kaybı sürüyorsa, işsizlik ve istihdamda dibe vurduğumuzu söylemek doğru olmayacaktır, ki tablo da bunu göstermektedir.(MS/EÜ)