1. Çünkü bu krizden yalnızca başımızı iki yana sallayarak, dişlerimizi sıkarak, bize onca yıla mal olan kazanımlardan vazgeçerek çıkabileceğimize inanmıyorum.
2. Çünkü ekonomiyi batıranlar gerçekte ne işçiler, ne işsizler, ne öğretmenler, ne öğrenciler, ne doktorlar, ne hastalar, ne emekliler ne de çocuklarımız. Ama evet; hesabı ödeyecek olan onlar, biziz.
3. Çünkü herkesin kapasitesi kadar katkıda bulunduğu ve herkese ihtiyacı kadar pay sunan bir vergi modeli istiyorum.
4. Çünkü Anayasa'nın bana vaat ettiği şu "eşitlik ve gelişme ilkelerine dayanan adil vergi sistemi"ni talep ediyorum. Çünkü Anayasa bana aynı zamanda "ulusal egemenlik kayıtsız şartsız halkındır" diyor; Avrupa Merkez Bankası'nın ya da Wall Street'in değil.
5. Çünkü devletin eğer bankaları, finans kurumlarını ve onların milyoner yöneticilerini kurtaracak kadar parası varsa, o zaman borçlarını ödeyemedikleri için evlerini ve her şeylerini kaybeden ipotekli ailelere yardım etmek için de parası olmalı.
6. Çünkü ekonomik eşitsizlik artıyor ve ben bir toplumda başarıyı ölçmek için tek kriterin, eşitliği dikkate almayan bir faydalılık ilkesi olmasını kabul etmiyorum.
7. Çünkü belki de bu eylem bir işe yaramayacak. Çünkü belki de hiçbir şeyi değiştiremeyeceğiz. Çünkü sonunda elimizde yalnızca protestomuz ve attığımız sloganlarla da kalabiliriz. Evet, belki öyle, ama evde oturup her şeyin kendiliğinden çözülmesini beklemenin kesinlikle hiçbir işe yaramayacağı çok açık.
İşte bu yedi nedenle ve eklenebilecek daha bir sürü nedenle, bu Cumartesi, 15 Ekim günü dünyadan küresel bir değişiklik talep etmek için sokakta olacağım. İyi bir değişiklik namına. (IE/HK)
* Ignacio Escolar (Burgos, 1975). İspanyol gazeteci, 1995'ten bu yana pek çok gazete, radyo ve televizyonda gazetecilik yaptı. Halen haftanın beş günü kurucularından olduğu Público gazetesinde yazıyor.
* Çeviren: Bülent Kale (Tlaxcala)