Irak'ın ABD önderliğindeki işgalinin 5. yılında, bütün dünyada savaş karşıtları bugün (15 Mart) yeniden sokaklara çıkıyor. İstanbul'da savaş karşıtları "Irak'ta işgale son" demek için Kadıköy'de buluşuyor. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun (Küresel BAK) düzenlediği buluşma, saat 13:00'te.
Chris Capps, 25 yaşında. Yaklaşık üç yıl ABD'nin Irak'ı işgal ettiği kuvvetlerin bir parçasıydı. Şimdi Savaşa Karşı Irak Gazileri örgütünün şubesini kurduğu Almanya'da yaşıyor. İşgalin parçası olmayı reddetmekle kalmayıp aynı şeyi düşünen diğer ABD askerlerine yardım ediyor.
"Ailem 'onursuz' olduğumu düşünüyor"
Ailesinin hâlâ yaptığı şeyi onaylamadığını söylüyor. "Benim 'onursuz' olduğumu düşünüyorlar."
Anneannesi tam bir "Bush sever"miş. "Bush'la el sıkıştı. Bu totoğrafını baş köşede tutuyor. Yaptığımı hâlâ onaylamıyor, ama bana 'torunumsun, seni böyle kabul ediyorum' dedi."
"Babaannemse daha sonra yaptığım şeye inandı. Biyolojik babm ve erkek kardeşim de inandılar bana."
Ayrılmak isteyen çok kişi var
Capps Irak'ta askerden ayrılmak isteyen çok kişi olduğunu söylüyor. "Şimdi, onlara bunun nasıl yapılacağını anlatmaya çalışıyorum. Çok yolu var aslında."
Ama süreç kolay değil. "Emir komuta zinciri yüzünden her şey zorlaşabiliyor. Bu bilgiyi kamuya açmak bazen işe yarayabiliyor. Ama bazen durumu daha da zorlaştırıyor."
"Demokrasi götürdüğüne inanırsın"
Capps, 21 yaşında, bir pizza zincirinde çalışırken "para kazanmak, bir iş öğrenmek ve ülkesine hizmet" için orduya yazılıp Irak'a gönderildi.
"İnsanlar Irak'a ilk gitttiğinde demokrasi götürdüğüne, ülkesine hizmet ettiğine inanır. Ama sonra beklediğini bulamazsın. Seni travmatize eder. Sonra da normal olmaktan çıkarsın."
"Her hafta yenileri bize katılıyor"
Savaşa Karşı Irak Gazileri örgütünde yaklaşık 800 kişi olduğunu söylüyor. "Her hafta 10, 12 kişi bize katılıyor. Gerçi Irak'a gönderilenleri düşündüğünde bu düşük bir rakam."
Ayrımlak isteyen askerlere yardım etmenin önemli olduğunu söylüyor. Bir de ne olup bittiğinin anlatılmasının. "İnsanları çoğu Irak'ta ne olduğunu bilmiyor. ABD'deki bilgi yokluğu inanılmaz. En büyük sorun bu."
"Türkiye-ABD bağı korkunç"
Türkiye'nin Irak'ın işgalinde asker bulundurmamasına karşın işgalin bir parçası olduğunu söylüyor. "İncirlik üssü Türkiye'de. Türkiye şirketleri Irak'ta yüklenici olarak sözleşmeler yapıyor. Türkiye-ABD bağı korkunç" diyor. Türkiye'nin Iraklılar için sorumluluk alması gerektiğini belirtiyor. Örneğin işgal ve şiddet nedeniyle yerinden edilen Iraklı mültecilere yardım etmesi gerektiğini.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye'yi aralarında sığınma başvurusunda bulunanların da olduğu, İzmir Urla'daki 135 Iraklı mülteciyi zorla geri gönderdiği için Temmuz 2007'de kınamış ve duruma bir açıklama istemişti.
Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava operasyonlarında yerinden edilen bin 800 Iraklı olduğunu açıklayan da UNHCR olmuştu.
Capps'le konuştuğumuzda Türkiye'nin Kuzey Irak'taki kara operasyonu sürüyordu. "Duyar duymaz Türkiye geri çekilmeli dedim. İlk kez Washington'la aynı fikirdeydim" deyip gülüyor.
Sonra ekliyor: "Böyle işgallerin sürmesi kabul edilemez. Kökünde Batı emperyalizmi var. Bunu çok sık düşündüm; dış politikaya daha çok ilgi göstermeliyiz." (TK)