iPhone'lar için üretilen uygulamaların sayısı 300 bini aştı. Bunların büyük kısmı ücretsiz. E-kitap okuyucusundan video oynatıcıya, sesli aramadan oyunlara bu hafta bunlardan 10 tanesini derledik.
Kuşkusuz iPhone akıllı telefon denince hâlâ ilk akla gelen markalardan... Ancak iPhone'u iPhone yapan sonradan yüklenebilen uygulamalar... Sayıları 300 bini aşan bu mini yazılımlar, telefonunuzu adeta bir İsviçre çakısına dönüştürüyor, nerede olursanız olun her soruna bir çözüm üretiyor.
Daha önce En Popüler 10 iPhone Uygulaması ( http://bianet.org/biamag/bilisim/121664-en-populer-10-android-uygulamasi ) başlıklı yazımızda Deprem, Eczane, Tureng sözlük, SipruRD, Google Earth, Facebook, Shazam, Fring, Bump, ve Flashlite uygulamaları önermiştik.
Bunları daha sonra iPhone ve Android'ler İçin 10 Ücretsiz Zayıflama Uygulaması ( http://bianet.org/biamag/bilisim/123137-iphone-ve-androidler-icin-10-ucretsiz-zayiflama-uygulamasi ) başlıklı bir başka yazıda tanıtılan Calorie Tracker, Lose It Daily Calorie Budget, 40.30.30, iMapMyRun, 2Fat BMI Calculator izledi. Bu haftaki derlememiz, ücretsiz uygulamaları kapsıyor:
iBooks ( http://itunes.apple.com/us/app/ibooks/id364709193?mt=8&ign-mpt=uo%3D2 ) :
Apple 4'ncü sürümüyle birlikte iOS işletim sistemine iBooks'u ekledi. iPhone'ların yanı sıra iPod Touch ve iPad'lerde de bulunan iBooks uygulama kullanışlı arayüzüyle kendisini kısa sürede sevdiriyor. Kütüphanesindeki ücretsiz kitap sayısı 30 bini aşıyor. iPhone'unuzda eksik olmaması gereken bir uygulama...
VLC Media Player ( http://itunes.apple.com/app/vlc-media-player/id390885556?mt=8 ) :
Bilgisayarı hiç kasmadan, hiçbir ek codec yüklemeyi gerektirmeden çalışan video ve ses oynatıcı var mı diye sorsalar, akla kuşkusuz önce VLC Media Player gelir. Windows'un yanı sıra Mac OS X, GNU, Linux, BeOS ve BSD işletim sistemleri için de birer sürümü bulunan VLC, iOS yüklü cihazlarda da çalışıyor. VLC'de oynattığınız video ve ses dosyalarını iTunes platformundan çekiyor, kendi video kayıtlyarınızı da ancak iTunes üzerinden görebiliyorsunuz! Sağ elle sol kulağını göstermek buna denir işte...
CamScanner Free
(http://itunes.apple.com/us/app/camscanner-free/id388627783?mt=8&ign-mpt=uo%3D2 ) :
Tarayıcılar da artık birçok büro ve evde yerini almış elektronik cihazlardan... CamScanner uygulaması, iPhone'unuzu bir mobil tarayıcıya dönüştürüyor. Taranacak görüntünün fotoğrafını çektikten sonra, sağından solundan, köşelerinden çekiştirerek ince ayarlarını yapıyor, dilerseniz e-posta ekinde gönderebiliyor ya da PDF formatında kaydediyorsunuz. CamScanner, Google Dökümanlar veya Dropbox gibi bulut uygulamalarıyla bütünleşik olarak da kullanılabiliyor.
Google Mobile
(http://itunes.apple.com/us/app/google-mobile-app/id284815942?mt=8&ign-mpt=uo%3D2 ):
Google Mobile, "arama motorum akıllı telefonumda da eksik olmasın" diyenler için... Bu uygulamada kelimeleri tek tek, harf harf girmenize gerek yok. Sesli arama özelliğini kullanarak girdiğiniz kavram, yalnızca arama sonuçlarını getirmekle kalmıyor, telefonun GPS koordinatları göz önünde tutularak anahtar kelimeyle bağlantılı yakındaki mekânlar ekrana getiriliyor. Türkçeyi de destekleyen bu özellik, aramayı daha hızlı ve kolay hale getiriyor. Uygulamaya dahil edilen "Goggles" ise apayrı bir alem. iPhone'unuzla fotoğrafını çektiğiniz herhangi bir kişi, logo, bina ya da nesneyi Google tahlil edip görüntüyle ilgili bilgileri listeliyor.
USB Disk (http://itunes.apple.com/us/app/usb-disk/id370531520?mt=8 ):
Bu uygulamayla iPhone kullanıcılarının en çok sinirini bozan bir kısıtlamayı aşacak, cihazınızı bir harici bellek'e çevireceksiniz. Yalnızca Word ve PDF formatındaki belgeleri organize edebilmenize yardımcı olmakla kalmıyor, bunları doğrudan uygulama üzerinden e-postayla göndebilmenize de imkân tanıyor.
Pingchat! (http://itunes.apple.com/us/app/pingchat-the-ultimate-cross/id371769677?mt=8 ):
Anlık mesajlardan (SMS) vazgeçemeyenler için birebir bir uygulama. Kısa mesajlara belli sınırlar çerçevesinde kalmak kaydıyla fotoğraf, ses kaydı ve yer bilgisi ekleyebiliyorsunuz. "Push notification" özelliğini aktif hale getirdikten sonra uygulama arka planda çalışsa dahi yeni mesajınızlarınızdan eş zamanlı olarak bilgilendiriliyorsunuz. Birden fazla arkadaşıyla aynı anda mesajlaşmak isteyenlere de "Grup Chat" özelliği yardımcı oluyor.
Glympse
(http://itunes.apple.com/us/app/glympse-location-sharing-made/id330316698?mt=8 ):
Lokasyon bazlı uygulamalar, Foursquare ve Gowalla gibi sosyal medya platformlarıyla daha ilgi çeker hale geldi. Glympse, bir sosyal medya hizmeti değil: O an bulunduğu konumu yalnızca belli kişilerle paylaşmak isteyenlerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Diyelim ki İstanbul'dan Ankara'ya bir ziyarete gideceksiniz ve 15'er dakikada bir Ankara'daki arkadaşlarınızın bilgilendirilmesini istiyorsunuz. Bunun için iki yoldan birini SMS ya da e-postayı tercih edebiliyorsunuz. Yaptığınız ayarlama ve tercihler doğrultusunda Ankara'daki dostlarınız 15'er dakikada bir tam konumunuzun harita üzerinde belirtildiği bir notla bilgilendiriliyor. Arzu eden, Glympse'i Facebook ve Twitter'e de taşıyabiliyor.
Wi-Fi Finder (http://itunes.apple.com/us/app/wi-fi-finder/id300708497?mt=8 ):
Özellikle akıllı telefonunun internet bağlantısı için 3G ile yetinmek zorunda kalanlar için önem taşıyan bir uygulama. Havaalanı, alışveriş merkezi, kafeterya, restoran gibi halka açık mekânlarda sağlanan kablosuz internet erişimi (hotspot) hizmetlerini tespit etmekle kalmaz bunların ücretli olup olmadıklarını da gösterir.
Trainyard Express
( http://itunes.apple.com/us/app/trainyard-express/id348724199?mt=8 ):
Sıra geldi oyun uygulamalarına: Trainyard Express isimli bulmaca oyunu, trenlerin uygun istasyonlara sevk edilmesi esasına dayanıyor. Bol bol düşünmeyi ve deneme yanılma yapmanızı gerektiren oyunda, trenlerin çarpışmasını ya da raylardan çıkmasını önlemeye çalışıyorsunuz. Her etap için oyuncular kendi çözümlerini üretip bunu diğer Trainyard kullanıcılarıyla paylaşabiliyor. Tamamlanan her etap sonrası "expert modu"na ulaşmak için toplanan yıldızlar ise daha fazla oynamayı teşvik ediyor.
Sudoku ( http://itunes.apple.com/us/app/id338223380?mt=8 ):
Sudoku, son yıllarda tüm dünyada daha fazla ilgi toplayan bir zekâ oyunu. Japonca "Sayılar tek olmalı" anlamına geliyor. Standart olarak 9x9 boyutlarında bir diyagramda çözülen ve her satır, her sütun ve her 3x3'lük karede 1'den 9'a rakamların birer kez yer alması kuralına dayalı. Farklı zorluk seviyelerine göre ayarlayabileceğiniz Sudoku uygulamasında, tıkandığınız noktalarda yardım da alabiliyorsunuz. (NH/EÖ)