Yaşadığımız dönemde mahremiyetimizi koruma ihtiyacımız gün geçtikçe artıyor. İyi ki mahremiyetimizi korumak için bize yardımcı olan yazılımlar mevcut. Bu yazıda bahsedeceğimiz Pidgin de uçtan uça şifreleme yöntemiyle mesajlaşmayı sağlayan yazılımlardan biri.
Pidgin (eski adıyla Gaim) çoklu platform destekli (Linux, BSD, MacOS X, Windows) özgür bir anlık mesajlaşma yazılımıdır. Pidgin’in özgür bir yazılım olması onu daha güvenli hala getiriyor.
Yeri gelmişken kısaca özgür yazılım nedir ondan da bahsedelim. Özgür Yazılım (Free Software), özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman tarafından, “kullanıcıların özgürlüğüne saygı gösteren yazılım” olarak tanımlanıyor.
Yani özetle, özgür yazılım kullanıcısına çalıştırma, kopyalama, dağıtma, inceleme, değiştirme ve geliştirme özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Özgür yazılımın mülkiyet yazılımdan (proprietary software) çok daha güvenli olmasının sebebi ise herhangi bir şirkete ait olmamaları ve açık kaynaklı olmaları.
Açık kaynak kodlu yazılımlar, düzenlenmesini herkes için açık tutar. Tüm özgür yazılımlar, aynı zamanda açık kaynaklı yazılımlardır. Ancak her açık kaynak yazılım bir özgür yazılım olmak zorunda değil.
Pidgin de bir özgür yazılım olduğu için kaynak kodları açık ve isteyen her kullanıcı/yazılımcı bu kodlara katkıda bulunabiliyor.
Pidgin’i Gtalk, Facebook, IRC hatta ICQ hesabınızı bile ekleyerek kullanabilmeniz mümkün.
Pidgin’in ne olduğunu öğrendiğimize göre hemen kurulum aşamasına geçelim.
Eğer bir Ubuntu veya Debian gibi bir Linux dağıtımı kullanıyorsanız yapmanız gereken terminali açarak sudo apt-get install pidgin komutunu girmek. Sonrasında kurulum tamamlanmış oluyor.
Windows işletim sistemi kullananlar ise öncelikle şu adrese giderek Pidgin kurulum dosyasını indiriyor ve indirdikleri dosyaya çift tıklayarak kurulumu başlatıyorlar.
Çift tıklamadan sonra karşımıza ilk önce dil seçenekleri çıkıyor, Pidgin’de şu an için sadece iki dil seçeneği mevcut, bunlar İngilizce ve Kürtçe. Tercih ettiğiniz dil seçeneğini seçerek kuruluma başlayabilirsiniz.
Karşımıza çıkan selamlama ekranında Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
İkinci pencerede karşımıza Pidgin’in lisans bilgileri çıkıyor. Pidgin bir özgür yazılım olduğu için GNU Genel Kamu Lisansına sahip. Yine Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Üçüncü penceredeki ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan Next butonuna tıklayarak ilerlemeye devam ediyoruz.
Dördüncü pencere ile yükleme işlemine başlıyoruz. Windows, programları ön tanımlı olarak Program Files’ın içine yükler.
“Yok kardeşim ben oraya yüklemeyeceğim” derseniz Browse’a tıklayarak farklı bir klasör seçerek programı oraya da yükleyebilirsiniz ama tavsiyemiz Program Files’ın içine yüklemeniz. Yükleme klasörünü seçtikten sonra Install butonuna tıklayarak yükleme işlemine başlıyoruz.
Beşinci pencerede yükleme gerçekleşiyor ve tamamlanıyor. Completed yazısını görünce yine Next butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Eğer buraya kadar tüm işlemleri doğru yaptıysak altıncı ve son pencerede kurulumun tamamlandığı bilgisini görüyoruz ve Finish butonuna tıklıyoruz.
Pidgin bizi hoş geldin mesajıyla karşılıyor ve Add butonuna tıklayarak bir hesap eklememizi istiyor.
Protocol’ün hemen yanında yazan AIM’in yanındaki minik oka tıklayarak kullanmak istediğimiz hesabı seçiyoruz. Bu anlatımda örnek olarak Google Talk’u kullandık. Siz kendinize uygun diğer hesapları da ekleyebilirsiniz.
Kullanmak istediğimiz hesabı seçtiğimiz zaman karşımıza otomatik olarak, o hesapla ilgili bilgileri gireceğimiz pencere açılıyor. O pencerede gmail kullanıcı ismimiz ve parolamızı girdikten sonra Add butonuna tıklıyoruz ve hesabımızı başarılı bir şekilde eklemiş oluyoruz.
Eğer hesabımız başarılı bir şekilde eklendiyse, karşımıza listemizde ekli arkadaşlarımızın bulunduğu Buddies adlı bir pencere açılıyor.
Hesap ekleme işlerini de hallettiğimize göre artık üçüncü aşamaya geçebiliriz. Şu an elimizde, özgür bir anlık iletişim yazılımı mevcut. Bu yazılımı şifreli bir şekilde kullanmak içinse birkaç işlem daha yapmamız gerekiyor.
Pigdin’in özgür bir yazılım olduğundan bahsetmiştik, bu sayede Pidgin’i geniş bir eklenti yelpazesi ile kullanabilirsiniz. Bu eklentilerden (plugin) birisi de şifreli mesajlaşmamızı sağlayacak olan OTR, yani Kayıt Dışı Mesajlaşma anlamına gelen Off- the- Record Messaging eklentisi.
OTR eklentisini eklemek için eğer bir Linux dağıtımı kullanıyorsak terminale sudo apt-get install pidgin-otr komutunu yazıyoruz ve eklenti yükleniyor.
Eğer Windows kullanırsak önce şu adrese gidiyor ve eklentiyi indiriyoruz (Primary download yazan kısımdan) ve çift tıklayarak eklentinin kurulumuna başlıyoruz.
Karşımıza çıkan karşılama penceresinde Next butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza yine GNU Genel Kamu Lisansı penceresi çıkıyor, I Agree butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Yükleme klasörü olarak yine ön koşullu olarak Program Files karşımıza çıkıyor, Install butonuna tıklıyor ve kurulumu tamamlıyoruz.
Bundan sonra karşımıza çıkan Kurulum tamamlandı penceresinde Finish butonuna tıklayarak kurulumdan çıkıyoruz.
Bu adımdan sonra OTR eklentisi Pidgin’e başarılı bir şekilde yüklenmiş oluyor. Artık dördüncü aşama olan anahtar oluşturmaya geçebiliriz.
Oluşturacağımız anahtarlar hem gönderdiğimiz mesajları şifrelemeye hem de konuştuğumuz kişiyle birbirimizi onaylamamıza yarayacak.
Pigdin’i açarak yukarıdaki menüden Tools’a geliyor ve Plugins’e tıklıyoruz.
Plugins menüsü açıldığında karşımıza çıkan listede Off-the-Record-Messaging eklentisini bulup solundaki kutucuğa tıklayarak eklentiyi aktif hale getiriyoruz ve altta bulunan Configure Plugin butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza çıkan Config menüsünde Generate butonuna tıklıyor ve kısa bir süre bekliyoruz. Done. Yazısını görünce OK butonuna tıklıyor ve anahtarımızı oluşturmuş oluyoruz.
Artık hem bir anahtarımız hem de doğrulama için kullanacağımız Fingerprintimiz (parmak izi) mevcut.
Bu da şifreli bir şekilde güvenle chat yapabileceğimiz anlamına geliyor. Artık son aşama olan Mesajlaşma kısmına geçebiliriz.
Az evvel hesap ekledikten sonra karşımıza çıkan arkadaş listemize dönüyor ve mesajlaşmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz. Burada hemen bir hatırlatma yapalım, şifreli mesajlaşabilmek için karşınızdaki kişinin de Pidgin ve OTR yüklemiş olması gerekiyor, eğer yüklememişse şifreli mesajlaşma gerçekleşmeyecektir.
Açılan ileti penceresinde sağ üstte bulunan OTR’a tıklıyor ve Start private conversation diyoruz.
Karşımızdaki kişiyi doğrulayabilmek için, açılan konuşma penceresinde sağ altta bulunan Unverified butonuna tıklayıp Authenticate buddy seçeneğini seçiyoruz.
Bu kısımda birkaç farklı yoldan doğrulama seçenekleri karşımıza çıkıyor. Soru-cevap şeklinde, bir kelime sorarak ya da fingerprint ile doğrulama yöntemleri mevcut. Biz en güvenli seçenek olan Manual fingerprint verification’ı seçiyoruz.
Bu seçeneği seçtikten sonra Pidgin bize sohbet etmek istediğimiz arkadaşımızın fingerprintini, arkadaşımıza da bizim fingerprintimizi gönderir. Bu fingerprintleri daha öncesinde fiziksel yoldan birbirimizle paylaşmış olmak güvenliği artırmak açısından faydalı olacaktır.
Açılan pencerede arkadaşımızın fingerpritini gördükten ve doğruladıktan sonra sol aşağıda bulunan I have not yazılı kutucuğa tıklayarak onu I have haline çeviriyoruz ve Authenticate butonuna tıklayarak güvenli sohbeti başlatıyoruz.
Sağ aşağıdaki yeşil Private yazısını gördüğümüzde tüm işlemleri doğru yaptığımızı anlıyoruz.
Tarayıcımızdan Gmail hesabımıza girip, gtalk sohbetine tıklarsak karşımıza şöyle bir görüntü çıkıyor.
Güvenli iletişim dünyasına hoş geldiniz.
İletişimizi daha da güvenli hale getirmek istiyorsanız Kem Gözlere Şiş adresini ziyaret edebilirsiniz. (IM/EA)