Yazının başlığı böyle olunca, yazının içeriğinin de rakamlarla dolması riski artıyor. Bu nedenle, istatistik bilgileri mümkün olduğunca çabuk geçip, İnternet'in ne mene bir şey olduğuna değinmeye çalışacağım.
Soruya taze cevaplar aramak için yaptığım bir araştırmada, ilginç sayılar elde ettim. Kaliforniya Üniversitesi Berkeley yerleşkesi sayfalarında bulduğum Ağustos 2003'te yapılan bir NetCraft araştırmasına göre, dünyada 42,8 milyon web sunucusu (herhalde şimdi 50 milyonu geçmiştir) olduğunu ölçülmüş.
Yani, yaşayan her 164 kişiye bir web sunucusu. Aynı araştırmada bulunan bazı ölçüleri, evrensel değerlere taşıyarak şunlar bulunmuş: İnternet'in yüzeyinin toplam büyüklüğü 167 terabayt (yani 167,000 gigabayt). "Derin İnternet" kavramına hiç girmeyeceğim.
Sayfa sayıları konusunda tam bir bilgiye ulaşmak, yukarıda verdiğim nedenlerle güç. Ancak farklı kaynakların belirlemeleri sonrası, toplam sayfaların (her bir web sayfasında bulunan bütün sayfalar ayrı ayrı sayıldığında) sayısının 100 milyara (kişi başına 14 sayfa) yaklaştığı görülüyor. Deneme yapması da kolay.
Bir kaynağa göre, 2004'teki toplam İnternet kullanıcılarının (940 milyon) % 35.9'unun dili İngilizce. Google'da en çok rastlanan İngilizce sözcüklerin sayıları ise şöyle: "Home" için yaklaşık 18,7 milyar (0,11 saniye), "the" için yaklaşık 22,6 milyar (0,13 saniye), ".com/" için yaklaşık 20,6 milyar sayfa (0,16 saniye).
Sadece bunlardan kalkarak, İngilizce sayfaların sayısının 25 milyarın üzerinde olduğunu, yukarıdaki dil oranları ile de, toplamda 70 milyarın üzerinde İnternet sayfası olduğunu varsayabiliriz.
Gene aynı araştırma, IDC (International Data Corporation) kaynaklı sayılarla 2006 yılı için, elektronik mektup sayısını yıllık 22 trilyon (günlük 60 milyar) olarak veriyor. Bunun da yaklaşık üçte biri, istenmeyen mektuplar (spam), ticari iletiler ve haber iletileri.
Peki bu 100 milyar sayfa ve yıllık 22 trilyon mektuptan oluşan (başkaları da var ama...) bu dünyada kaç kişi var? Bir kaynağa göre 2005'te 1,08 milyar kullanıcı vardı. Bu sayının, 2010 yılında 1,8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Özetlersek:
Dünyanın nüfusu: 7 milyar
İnternet nüfusu: 1,1 milyar (Henüz yüzde 15)
Sayfa sayısı: 70 milyar (Kişi başına 10 sayfa)
Günlük mektup sayısı: 60 milyar (Kişi başına 8 adet)
Biraz da Türkiye'de İnternet konusunda bilgi vermeye çalışacağım. İnternet abonesi sayısı 7,2 milyon olarak gözüküyor. Tabii ki hemen bu kavramı açmak gerek. İnternet kahvelerinin her biri, sadece bir abone. Keza üniversiteler, okullar, şirketler, bakanlıklar vb de öyle. Buralardaki kullanıcıların sayılarının da pek bir ölçümü yok.
Evden İnternet'e bağlananların sayısı da muhtelif. Farklı kaynakların sayılarını birleştirdiğimizde 3 milyon (ADSL, bir milyonun üzerinde) ev İnternet abonesi görünüyor. Evde de ortalama üç kullanıcı alırsak, toplamda 10-15 milyon civarında bir İnternet nüfusumuzun olduğunu görebiliriz. Bence pek ağlanacak bir durum değil, ülkenin eğitim ve gazete satış istatistiklerine bakacak olursak.
İnternet'in %30'unun erotik/porno içerikli olduğu söyleniyor. İşe yaramaz bilgilerin de bolca olduğunu düşünürsek, İnternet'in büyük bir bölümü, aslında pek de "bilgi" taşımıyor. Ancak kalan ve içinde "bilgi" olan küçük yüzde bile, on milyarlarca sayfa tutuyor. Bu yazıyı, kalan bu parça üzerinde durarak bitireceğim.
Google'da milyarlarca sayfayı gördükten sonra, kalan bu milyarlarca sayfanın (ne yazık ki henüz böyle "seçmeci" arama yapmak olası değil) arasından da gene milyonlarca aday sayfa bulacağımız açık. Hiç, önerilen ilk on sayfayı incelemeye kalktınız mı? Gitti gider saatler. Kimsenin ikinci ve üçüncü sayfalarda çok vakit geçirdiğini de düşünmüyorum.
Google, "Bianet" için 243 bin sayfa buldu. Tırnaklar arasında yaptığım "yerel medya" sözcükleri araması için 90 bin sayfa var. "Haber" sözcüğünü de siz arayın! Çok kitap okumuş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim, yaşamım boyunca okuduklarım (yaklaşık 50 yıl içinde), bu kadar çok sayfa yapmaz.
Sayıların bu büyüklüğü, çoğu araştırmacıyı ürkütüyor, hatta İnternet'ten uzaklaştırıyor. Amacım, Bianet okurlarını, bu korkudan kurtarmak.
Peki, bu kadar büyümüş bir İnternet'ten yararlanmak için ne yapmalı? Bu soruya cevapları gelecek haftaki yazımda ele alacağım. (VÇ/EÖ)