Yaklaşık 3 senedir İngiltere'yi ikiye bölen bu tartışma, Basildon yerel yönetiminin geçtiğimiz ay aldığı zorunlu tahliye kararıyla daha da keskinleşti. İngiltere'nin en büyük Roman topluluğun yaşadığı Dale Farm bölgesi, İngiltere hükümetinin sivil toplum örgütlerine, yasal gözlemcilere ve Birleşmiş Milletler temsilcilerine karsı verdiği savaşa rağmen, 31 Ağustos 2011 günü zorunlu olarak tahliye edilecek.
2011 yılı tahliyenin gerçekleştirilmesi acısından manidar bir zaman. İngiltere, tarihinin en büyük ve zorlu ekonomik krizlerinden birini yasadığı bu donemde, pek çok sosyal yardımı keserken 9.5 milyon poundluk büyük bir bütçeyi zorunlu tahliye işlemlerine ayırmayı göze alabildi.
Muhafazakar Parti milletvekili John Baron finansal acıdan zorlu bir zamanda devletin bu denli büyük bir bütçeyi ayırabilmesini 'Kimsenin hukuktan üstün olmadığını' kanıtlamak acısından önemli bir mesaj taşıdığını belirtti.
Dale Farm Sakinleri Derneği ise John Baron tarafından yapılan açıklamayı 'talihsiz' olarak nitelendirirdi. İngiltere hükümetinin ırkçı politikalar peşinde olduğunu belirten dernek, İrlandalı gezgin ailelerden oluşan Dale Farm sakinlerinden yarısının yaşadıkları arazinin tapularının yasal sahipleri olduğunu belirtti. Dale Farm sakinleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana İrlandalı gezginlerin İngiltere hükümetinin düşmanca tavırlarına maruz kaldığını ve bu zorunlu tahliye kararına karsı çıkmanın İngiltere'de ırkçılığa tahammül edilmediğini sergilemek acısından önem taşıdığını ifade etti.
Dale Farm sakinlerinin maruz bırakıldıkları ayrımcı politikaları anlamak için bölgeye küçük bir ziyaret düzenlemek yeterli. İrlandalı gezgin aileler bölgedeki restoranlara alınmıyor, süpermarketlerden kovuluyorlar. Bölge halkının çoğu Dale Farm sakinlerini 'hırsız' ve 'saldırgan' olarak tanımlıyor. Bu tür önyargılar sebebiyle İrlandalı gezgin aileler kasaba merkezine gitmiyor, karavanlarının olduğu bölgeyi oldukça seyrek terk ediyorlar.
Basildon bölgesindeki duvarlarda 'Çingeneler buradan gitsin' yazılı grafitiler oldukça yoğun. Bölgeye ulaşmak için taksi kiraladığınızda taksi şoförü isteğinizi reddedip 'Ancak belli bir yere kadar bırakabilirim, ama çingenelerin olduğu yere arabamı sokmam' diye cevap veriyor.
Dale Farm sakinleri geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada karavanlarını terk etmeyeceklerini bir kez daha belirttiler. Polisin karavanları zorla boşaltması durumunda kolay pes etmeyeceklerini, ellerinden gelen her türlü çareyi deneyeceklerini ifade eden Dale Farm sakinleri tahliye kararının bölge halkıyla polis arasında şiddet olaylarına sebebiyet verebileceğine işaret etti. Birleşmiş Milletler bölgeye düzenlediği uzman ziyaretinde, zorunlu tahliye kararının uygulanmasından sonra İngiltere Hükümetini gezginlere alternatif bir yerleşim yeri sağlamaması gerekçesiyle eleştirdi.
Yasal gözlemciler ve aktivistler 31 Ağustos günü Dale Farm sakinlerini yalnız bırakmayacaklarını ifade ettiler.(SK/GY)