Şair İhsan F. Biçici hayatını şehrine, kitaplara ve şiire adamış bir entelektüel. Entelektüel kavramının altını özellikle çiziyorum. Sahiden öyle biriydi.
2013 yılında vefat edinceye kadar şehre gelen ve kendisiyle irtibatlanan hemen her şahsiyetin İhsan abinin şiirli, sohbetli, muhabbetli sofrasından dem almadığı enderdi diyebilirim.
Ahmed Arif abiyle Ankara Rüzgarlı Sokak'ta gencecik bir adamken birlikte gazete mutfağında çalışmış da bir adam İhsan Biçici.
Ali Emiri geleneğinden gelip 40 binin üzerinde kitabı olan, yazarlarından imzalı ve çoğu ilk baskı, dergi koleksiyoneri bir kitap tutkunu ve ceza avukatı...
Neredeyse yirmi yıl önce "Diyarbekir Diyarım Yitirmişem Yanarım" kitabım için kendisiyle upuzun bir sözlü tarih çalışması yapmıştım.
O denli derinlikli bir kent kimliği profili çizmişti ki bu satırları yazdığım günün sabahı yeniden okudum.
Adeta şehre dair hafıza tazeledim.
Çok meziyeti vardı. Burada keseyim ve mevzuyu niye buraya getirdim, onu söyleyeyim.
Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır Şubesi İhsan Biçici adına ödüllü bir şiir yarışması düzenledi. Ve DİTAV'ın bu yılla başlayan, sonraki yıllarda da başka şahsiyetler ve başka başlıklarla yapılması planlanan ilk yıl programı buydu. İlkinin şiirle olması, şiire bunca üvey evlat muamelesi yapılan zamanlarlarda anlamlı oldu.
Vakıf yönetimi, 2022 yılı için ödülü "şiir dalında", ömrünün elli yılını şiire ve kentin kültür/sanat alanına hizmette bulunan, vakıf üyeliği de yapmış olan Şair İhsan F. Biçici (1936-2013) adına verilmesini kararlaştırmıştı.
Remzi İnanç, Şükrü Erbaş, Şeyhmus Diken, Ahmet Çakmak, Gülsüm Cengiz ve Gonca Özmen'den oluşan seçici kurul; Göl kitabıyla İbrahim Tığ ile Gül ve Kefen kitabıyla Alpaslan Akdağ'a ödülün paylaştırılmasına karar verdi.
18 Kasım 2022 günü kentin kadim mekânlarından Mardinkapı'daki Keçi Burcu'nda ödül kazananlara ödülleri verildi.
Sonra da bir şiir akşamı rakılı-şiirli kadim Ben û Sen'de... (ŞD/SD)