Prof. Dr. Kemal Gözler’in tamamı http://www.anayasa.gen.tr/esbnin-epostasi.htm internet sitesinden okunabilecek makalesini paylaşıyoruz:
"3 Eylül'de bir e-posta aldım"
“Bundan dört buçuk yıl önce sulh ceza hakimliği kararıyla erişimi engellenen web sayfalarımın benim tarafımdan yayından çıkarılması konusunda Erişim Sağlayıcıları Birliği’nden 3 Eylül 2019 tarihinde bir e-posta aldım. Anlaşıldığı kadarıyla benzer e-postalar, benzer durumda olan başka içerik sağlayıcılarına da gönderilmektedir.
Hakim kararı hükümsüz kalır
“Sulh ceza hakimliği kararıyla erişimi engellenen bir web sayfasının içerik sağlayıcısının kendisi tarafından yayından çıkarılmasının doğuracağı sonuç, erişimin engellenmesi kararının hükümsüz hâle gelmesidir. Zira 5651 sayılı Kanununun 9’uncu maddesinin 7’nci fıkrasına göre “erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.
Adalet Bakanlığı’na yarar
Erişimin engellenmesi kararının bu şekilde kendiliğinden hükümsüz hâle gelmesinin Adalet Bakanlığı’na sağlayacağı yarar ve içerik sağlayıcılarına vereceği zararlar vardır.
Şöyle: “Erişimin engellenmesi kararları bu şekilde ortadan kalkacağı için Türkiye’de verilen toplam erişimin engellenmesi karar sayısı düşecek ve Adalet Bakanlığı’nın Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde eli güçlenecektir.
Zira Türkiye’nin Avrupa çevrelerinde erişimin engellenmesi karar sayısı yüksekliğinden dolayı eleştirildiği söylenmektedir.
İçerik sağlayıcıya zarar
Erişimin engellenmesi kararlarının bu şekilde ortadan kalkmasının içerik sağlayıcılarına vereceği zarar ise şudur:
Bu durumda içerik sağlayıcısı, erişimin engellenmesi kararı hakkında Türk Anayasa Mahkemesine veya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuruda bulunma hakkını yitirebilecektir.
Zira artık ortada bir “kamu gücü işlemi”nden kaynaklanan bir ihlâl kalmamaktadır. Böyle bir durumda erişim sağlayıcısı, kendi web sayfasını kendi isteğiyle yayından kaldırmıştır.
İçerik yayından çıkarılmamalı
Web sayfasının yayından kaldıran işlem, içerik sağlayıcısının kendi işlemidir. Ortada kendisine karşı bireysel başvuruda bulunulabilecek bir mahkeme kararı veya bir kamu gücü işlemi bulunmamaktadır.
Bu nedenle, Erişim Sağlayıcıları Birliğinden, benim aldığım e-posta benzeri e-postalar alan içerik sağlayıcılarının, bu hususta dikkatli olması, gerçekten hür iradeleriyle içeriği yayından çıkarmak istemiyorlarsa, Erişim Sağlayıcıları Birliğinin e-postasından etkilenip içeriği kendilerinin yayından çıkarmamaları gerekir."