Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidara geldiğinden bu yana uyguladığı politikaların başarısını ekonomik göstergelere dayandırdı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın vurgusu kişi başına düşen milli gelirin artışı üzerine oldu.
Oysa, vatandaşların hayatını doğrudan ilgilendiren ölçümlere dayanan insani kalkınma göstergelerine göre Türkiye tüm ülkeler arasında 84. sırada.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) her sene çeşitli göstergeleri göz önüne alarak tüm ülkeleri insani gelişme açısından sıralıyor.
2007-2008 raporunda, Türkiye, kadın-erkek eşitliği açısından 112. sırada.
Bu sıralama yapılırken ekonomik göstergelerin yanı sıra ortalama yaşam süresi, okuma-yazma oranı ve eğitime katılım açısından kadın ve erkekler karılaştırılıyor.
Kadına söz hakkı yok
Daha da belirleyici bir gösterge ise Toplumsal Cinsiyet Güçlendirme Ölçüsü (Gender Empowerment Measure-GEM).
Bu ölçü kadınların ekonomik ve politik hayatta ne kadar yer alabildiğini gösteriyor. Meclisteki kadın oranı, kadın yönetici oranı, kadın-erkek arasındaki gelir eşitliği, ekonomik bağımsızlık gibi verilere dayanıyor.
93 ülke için yapılan değerlendirmede Türkiye 90. sırada. Kadınların bu alanda Türkiye'den daha kötü durumda olduğu üç ülke Suudi Arabistan, Mısır ve Yemen.
Son seçimlerde Mecliste kadın oranı ikiye katlandığı için Türkiye'nin sıralamada ilerlediği düşünülebilir ama aynı dönemde kadın istihdamının düştüğünü de eklersek, bu kısmi iyileşmenin etkisiz kalacağı da söylenebilir.
Kadınlar için politika yok
Kısacası, ekonomisinin büyüklüğü açısından ilk 20 ülke arasında olan Türkiye insani gelişmişlik açısından 84, kadınların durumu göz önünde bulundurulduğunda 112. sırada. Gelir eşitsizliği de eklenince bu ekonomik büyüklükten esas payı erkeklerin ve nüfusun küçük bir kesiminin aldığı görülüyor.
AKP, bu sıralamayı değiştirecek politikalar uygulamıyor. Bir örnek, kadın istihdamının düşüyor olmasına rağmen hükümetin kadınlara yönelik güvenceleri ortadan kaldırma yönünde adım atması.
Bu durumda "üniversitelerde türban serbestliği"ni kadınların eğitim hakkının güvenceye alınması olarak sunmak temelsiz kalıyor.
Türban, okumak isteyen kadınların en son problemi
Boğaziçi Üniversitesi'nden Binnaz Toprak ve Sabancı Üniversitesi'nden Ersin Kalaycıoğlu'nun yaptığı araştırma liseyi bitiren kızlardan sadece yüzde 1'inin başörtüsü yasağı yüzünden üniversiteye gidemediğini gösteriyor.
Araştırmaya göre liseden sonra üniversiteye devam edememiş olan kadınların yüzde 29,8'i neden olarak sınavı kazamadığını gösterirken, yüzde 14,6'sı "sınavı kazandığını ancak evlenip okulu bıraktığını", yüzde 10,5'i "daha fazla okumasına ailesinin izin vermediğini" söylüyor.
AKP, milyonlarca kadını ilgilendiren ayrımcılık, ekonomik bağımsızlık, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim gibi sorunları çözmek için adım atmazken türban serbestliğini önceliyor.
Bu durum, sorunun hükümet açısından kadın haklarıyla ilgisi olmadığını gösteriyor. (EÜ/TK)