bianet'te okudunuz; Haluk Kalafat yazdı: "Yüzlerce Mum Taksim'i Aydınlattı" başlığıyla.
15 Mayıs Pazar akşamı Taksim'de yapılan "Uluslararası AIDS Mum Işığı Anma Etkinliği"nden söz ediyorum. Bu etkinliğin yapılacağından çok önceden haberim vardı.
Üstelik güzel bir etkinlik olacağını da tahmin ediyordum. Çünkü Pozitif Yaşam Derneği(PYD)'nin başta başkanları Nejat Ünlü ile İletişim Sorumlusu Çiğdem Şimşek başta olmak üzere tüm üye ve aktivistleri benzer pek çok etkinliğin üstesinden gelen başarılı bir ekip oluşturuyorlar.
Hepsinin ve destek verenlerin yüreklerine, emeklerine sağlık.
Etkinlik dünyada bu yıl "28."si gerçekleştirilirken, Türkiye'de "ilk kez" düzenlendi.
Etkinlik sırasında Pozitif Yaşam Derneği üyeleri ve duyarlı vatandaşlar AIDS farkındalığı için kırmızı mum yaktılar, mumlardan bir "AIDS kurdelesi" oluşturdular.
Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da "gecikmiş" durumda olsak da yapılmış olması önemli.
Doğrusu medyada da kendisine yer bulmuş olması da başka bir sevindirici yanı.
İstanbul'da olmadığım için bu güzel etkinliğe katılamadım. Çünkü Nisan ortasından bu yana Bodrum'dayım.
BİANET'in koordinatörü sevgili Ertuğrul Kürkçü gibi, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun milletvekili adayı olan bir arkadaşım var: Muğla Bağımsız Adayı sevgili Şehbal Şenyurt Arınlı.
Ertuğrul abinin çok sayıda aktivisti ve destekçisi olduğunu bildiğim için, arkadaşım Şehbal'in seçim kampanyasına destek olmaya, katkıda bulunmaya çalışıyorum.
Bir "yasa hazırlama" toplantısı?
Kampanya 12 Haziran'da yapılacak seçime kadar süreceği için bu tür bir çok etkinliğe katılamıyorum, ne yazık ki. Örneğin yine PYD'nin 26-27 Mayıs 2011 tarihinde, İstanbul'da yapacağı, başka bir önemli toplantıya, "Uluslar arası HIV/AIDS Konferansı, İstanbul 2011" buluşmasına da katılamayacağım.
Konferans PYD'nin yürütmekte olduğu "HIV/AIDS ile Yaşayanların Haklarına Yönelik Savunuculuk ve Farkındalık Yaratma" projesi kapsamında düzenleniyor.
Konferansta küresel, bölgesel ve ulusal düzeylerde HIV/AIDS ile yaşayanların sorunları, toplum sağlığı, "hassas/incinebilir" gruplar açısından HIV/AIDS ve mevcut farklı yasal durumlar tartışılacak; uluslararası deneyim ve birikim paylaşımında bulunulacak.
Toplantının asıl amacı ise söz ettiğim proje kapsamında hazırlanmış olan "Türkiye İçin HIV/AIDS Yasası Taslağı"nı tartışmak ve katılımcıların karşılıklı olarak bu konu çerçevesinde görüş alışverişinde bulunmaları.
Ülkemizde HIV/AIDS konusu üzerinden de yıllardır çok konuşulmasına , "ulusal komisyonlar, kurullar" kurulup "eylem planları" çıkarılmasına karşın, hâlâ çok sorunlu bir alan.
PYD uzunca bir süredir, bu alanın en azından yasal alt yapısını oluşturma çabası içinde. Bu konferans da o doğrultuda "köşe taşları"ndan birisini oluşturacak.
Özellikle yurt dışından katılacak olanların kendi örneklerinden söz edecek olmaları ve paylaşımları ile Türkiye'deki yasal ve kültürel durum üzerinden bir yol haritası belirlenmesi açısından çok yararlı olacak.
Konferansın bir diğer önemli yönü de bunun sadece bir "tıbbi bilimsel" etkinlik olmayışı. PYD bu konferansa klinisyenler ve sağlıkçılar yanında kanun yapıcılar, bağışçılar, partnerler, araştırmacılar, kamu görevlileri, avukatlar, bürokratlar, medya çalışanları, sivil toplum temsilcileri, HIV/AIDS'le yaşayanlar ve konuyla ilgili çok değişik disiplinlerden, yerli ve yabancı katılımcıları çağırdı. Onların hepsini bu amaç doğrultusunda bir araya getirmeye, bir "sinerji oluşturmaya" çalışıyor.
Herkese açık!
Konferans ilgilenen ve bir şekilde "taraf" olan herkese açık.
Hele hele şu günlerde yaşadığımız "seçim ortamı" içinde bu konferansa katılmak çok daha önemli. Hem oy verecek olanların, hem de adayların. Çünkü bu konferansın sonunda eğer gerçekten bir yasa çıkacaksa bunu meclis çıkaracak. Bunu yapacak olanların bilgilenmesi, ilgili tarafların ne dediğini bilmesi ve talepleri anlaması bir zorunluluk.
Daha önceki evrelerinde değişik toplantılarına katıldığım bu projenin bu etkinliğine katılamasam da bulunduğum noktada yukarıda söz ettiğimin bir bölümünü yerine getirdiğim, "HIV/AIDS"le ilgili yapılması gerekenler ve somut taleplere katkıda bulunduğum seçim kampanyası sırasında da yer vererek bir ölçüde görevimi yaptığımı düşünüyorum.
Belki de 12 Haziran 2011 Seçim sürecinde bu konuyu dile getiren ve kampanyasında tartışmaya açan tek aday sevgili Şehbal oldu.
Kampanya sırasında PYD'yle bağlantıya geçtim ve bu seçimde adaylardan, partilerden ne istiyor, ne bekliyorsunuz diye sordum. Çünkü Şehbal'in adayı olduğu ve temsil ettiği kesimlerin arasında tüm başka "ötekileştirilenler" olduğu gibi HIV/AIDS'liler ve onların yakınları da vardı.
Gelen yanıtı konuştuk ve bunlara kampanya için oluşturduğumuz grupta yer verdik ve diğer iletişim ve tartışma ortamlarımızda da gündeme getirdik.
Kampanyaya destek veren aktivistlerden konuyu gündeme getirdiğimiz için olumlu tepkiler de aldık.
Yasama faaliyetine katılım
Yaşadığımız seçim sürecinde Sevgili Şanar Yurdatapan'ın "Türkiye 'küçük' Millet Meclisleri" toplantılarında gündeme getirdiği "10 talep" gibi bu tür "özel" konuların gündeme getirilmesi çok önemli.
Bir sorunu, bir açmazı, bir sıkıntısı olan her kesim içinde bulunduğumuz bu süreçte bunu açıkça ve somut olarak gündeme getirmeli.
Bu noktadan hareket ederek, hem konferansa uzaktan da olsa katkıda bulunmak, hem de başta Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adayları olmak üzere, tüm milletvekili adaylarının ve içinde yer aldıkları partilerin dikkâtini bu konuya çekmek, ayrıca kamuoyunda bir kez daha tartışılmasını sağlamak üzere söz konusu "talepleri" bir kez de burada sıralıyorum:
Hizmet organizasyonu
- Ulusal AIDS Komisyonu'nun yeniden yapılandırılması, bütçelendirilmesi, güçlendirilmesi ve Sivil Toplum Kuruluşları gücünün artırılması
- HIV/AIDS İzleme ve değerlendirme sistemlerinin acilen kurulması ve veri paylaşımının şeffaflaşması
- Verem Savaş merkezlerinin HIV/AIDS tanı ve tedavisini de kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılması
- Son çıkan Anti-HIV ilaçların ruhsatlandırılmasında kolaylık
- Test merkezlerinde test öncesi ve sonrası danışmanlık sisteminin yerleşmesi
- HIV / AIDS ile yaşayan kişi ve yakınlarının tedavi ile birlikte takibi yapan hekim tarafından Psikolojik danışmanlık ve diğer sosyal hizmetlere erişiminin sağlanması için gerekli kurum ve kuruluşlara yönlendirilmesi
Yeterli Kaynak ayrılması
- HIV/AIDS ile ilgili çalışmalar için kaynak yaratılması ve kaynaklardan sivil toplum kuruluşlarının yararlandırılması
- HIV/AIDS Ülke programlarının bütçelendirilmesi, planlanması ve uygulanmasında Sivil Toplum Kuruluşların aktif katılımının sağlanması,
- Yerellerde HIV/AIDS olgusunun boyutunun araştırılması ve yerel Sivil Toplum Kuruluşları kurulması için kaynak aktarılması
Sağlık Çalışanlarının ve Toplumun Eğitimi
- Tıp eğitiminde HIV/AIDS in müfredattaki ağırlığının arttırılması
- Özellikle aile hekimliği eğitimlerinde HIV/AIDS ve mahremiyete önem verilmesi
- HIV ve AIDS'i de içeren Cinsel Sağlık Eğitimi verilmesi
- Gençlere Cinsel Sağlık Eğitimi verilmesi
Korunma
- Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri sayısının arttırılması
- Kondom kullanımının yaygınlaştırılması için her türlü kamusal, hukuksal ve kültürel desteğin arttırılması.
Tanı ve Tedavi Süreçleri
- HIV tedavi süresince gerekli olan tedavi öncesi ve sonrası tüm testlerin (HIV RNA, CD4, HIV direnç testi) takibi yapan kurumlarda yapılabilir hale gelmesi
- Türkiye'de ki epidemi ve tıbbi vaka durumuna göre ülke koşullarına yönelik standart tedavi kavuzunun oluşturulması
- HIV takibi yapan - yapmayan tüm enfeksiyon birimlerinin tedavi kılavuzu kullanır hale gelmesini sağlamak
- Tanı öncesinde ilk fırsatçı enfeksiyonlarda Verem, Zattüre, Zona vb. Bağışıklık sistemi ile ilgili vakalarda HIV testinin istenilmesi zorunluluğunun getirilmesi
- HIV tanısının uzman hekim ve/ya psikolog tarafından açıklanması
- Tüm HIV pozitiflere ücretsiz tedavi hakkı
- AIDS evresindeki kişiler için evde bakım hizmetlerinin sağlanması
- Acil ilaç ve tıbbi bakım rezervlerinin oluşturularak yurt dışından acil ilaç temini veya yurt dışı tedavi imkânı
Mahremiyet
- Hasta mahremiyetine saygı
- Kişisel verilerin korunması
- Kişisel sağlık verisinin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanması
- Hukuksal süreçlerde mahremiyet algısının yükseltilmesi
Ayrımcılık Yasağı
- HIV/AIDS ile yaşayanlara yönelik ayrımcılık, dışlama, fişlemenin yasal olarak engellenmesi
- Evlilik işlemlerinde eşlerden HIV testi istenmemesi ve HIV pozitif olmanın evliliğe engel olmadığı sözleminin yerleştirilesi
Sosyal Yardım ve Destek
- HIV/AIDS ile yaşayan kişilerde sosyal ekonomik durumlarının kötü olması koşulu ile sosyal yardımlaşma ve kaymakamlar da yapılan başvurularının öne alınması ve pozitif ayrımcılık uygulaması
Medyanın Tutumu
- Medya'da HIV/AIDS temsilinin hak ve özgürlükler temelinde düzeltilmesi
- Medyada HIV/AIDS ile ilgili çağdaş bilginin sağlanması
Bunların daha çoğunu PYD'nin internet sayfalarından ve bu proje bağlamında oluşturdukları "http://www.bizebiryasalazim.org" sitesinde bulabilirsiniz. (MS/ŞA)
21 Mayıs 2011
Konferansa için iletişim: Tel : 212 288 38 83, Faks: 212 288 38 84, GSM : 533 500 84 66
E-posta: [email protected]