Kadın/erkeğin niye, neden, niçin evlendiğinin cevabı daha belli de; kadın/erkeğin niye, neden, niçin boşandığının cevabı çeşitli.
* * * * *
Evli çiftten kadın/erkek; bir başka erkek/kadınla cinsel ilişki yaşadığı saptandıysa.
Evli çiftten erkek/kadın, kadın/erkek canına kast ettiyse.
Evli çiftten kadın/erkek kötü ve onur kırıcı bir davranış yaptıysa, haysiyetsiz bir hayat sürdürüyorsa ya da suç işlediyse.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerini terk ettiyse.
Evli çiftten kadın/erkek; tedavisi mümkün olmayan bir hastalığa -özellikle ruhsal- yakalandıysa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğeriyle alay ediyorsa, aşağılayıp küçümsüyorsa, başkalarıyla karşılaştırıyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerine 'çocuk benden değil', 'iktidarsız', 'sapık ilişki istiyor', 'bakire değil' vb. gibi iftira atıyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerine sadakatsiz ise ya da sadakatsizlikle suçluyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerinin daha önceki evliliğinden olan çocuğunu istemiyor ya da ona kötü davranıyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; eşini artık sevmiyorsa, ondan soğuduysa.
Evli çiftten kadın/erkek; eşinin ailesiyle görüşmesini engelliyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerinin kişisel hijyenine özen göstermemesinden rahatsız ise.
Evli çiftten kadın/erkek; cinsel sorunları varsa.
Evli çiftten kadın/erkek aşırı alkol kullanıyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; evi sık terk ediyorsa ya da terk etmesi isteniyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerine fiziksel şiddet uyguluyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; diğerini tehdit ediyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; aile büyükleriyle değil, bağımsız konutta oturmak istiyorsa.
Evli çiftten kadın/erkek; bir başka kadın/erkekten çocuk sahibi olduğunu öğrendiyse.
Evli çiftten kadın/erkek; daha birçok nedenle evlilik birliğinin sarsıldığını düşünüyorsa; boşanma süreci -aslında- başlamış demektir.
* * * * *
Boşanma sürecine giren evli çift; çocukların velayeti, nafakası ve bakımı konusunda anlaşmakta güçlük çeker.
Boşanma sürecine giren evli çiftten evi terk edenler ya da terk edilenler farklı sıkıntılar yaşar.
Boşanma sürecine giren ve ayrı yaşayan evli çiftten çocukları alan taraf, karşı taraf verdiği sözleri tutmadığında zorlanır.
Boşanma sürecine giren ve ayrı yaşayan evli çiftten boşanmak istemeyen taraf, karşı tarafı -hatta çocukları da kullanarak- asla tutamayacağı sözler vererek ya da pahalı hediye vb. alarak kararından vazgeçirtmeğe çalışır.
Boşanma sürecine giren evli çifti çiftten boşanmak iste(me)yen taraf ortak çocuklarını, boşanmak iste(me)yen tarafa düşman etmeğe kalkışır.
Boşanma sürecine giren evli çiftten kadın/erkek depresyona girer.
Boşanma sürecine giren evli çiftten kadın/erkek profesyonel desteğe gereksinim duyar.
Boşanma sürecine giren evli çift; ortak dostlarından ayrılma, alışkanlıklarından kopma kaygısı yaşar.
Boşanma sürecine giren evli çifti; çocukları durumu anlayamayacak kadar küçükse; gelecekte onlara ne tür bir açıklama yapacağı düşüncesi sarar.
Boşanma sürecine giren evli çiftten ekonomik durumu zayıf olacak taraf; standartlarının aşağı çekilme tedirginliği sarar.
Boşanma sürecine giren evli çiftten boşanmak istemeyen taraf; "yeni bir düzen kuramazsam..." korkusuna kapılır.
Boşanma sürecine giren evli çiftten kadın olanı; evlilik soyadını terk etmenin getirisi sıkıntıları -özellikle dul yaftası- yaşamaktan ürker.
Boşanma sürecine giren evli çiftten kadın/erkek; daha birçok nedenle sarsılsa da er ya da geç sürecin dava açma/mahkeme aşamasına geçecektir.
* * * * *
Boşanma sürecinin mahkeme aşaması; boşanmak iste(me)yen kadın ve erkek, çocuklar ile tarafların aileleri açısından mutsuz, umutsuz, keyifsiz oldukları, çatışma-kavgadan yorgun düştükleri, korku-kaygı-keder benzeri olumsuz duygular yaşadıkları bir dönem olsa da; boşanma gerçekleşir.
* * * * *
Eskiden evli olup artık boşanan kadın/erkek için sürecin nihai aşaması; taraflar açısından farklı olumlu/olumsuz duygulara yol açsa da; girilen yeni dönem -en azından başlangıçta- sancılı geçer.
* * * * *
Bekarlık, evlilik ve boşanmışlık kurumlarının getiri-götürüleri herkes tarafından bilinse de; insan oğlu/kızı değişik nedenlerle bir kurumdan bir kuruma geçiyor.
* * * * *
Eskiden -ki çok ta eskiden söz etmiyoruz- bekarlar evlenip tek yastığa baş koyar birlikte kocarlardı taaaa ki biri hakka yürüyene kadar... Tek yastıktan ayrılmak, yani boşanmak yani ayrı evlerde küstüm yastığı kullanmak nadiren gerçekleşirdi.
* * * * *
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), "2010: Ekim-Kasım-Aralık Dönemi Evlenme ve Boşanma İstatistikleri"ni yayımladı.
Evlenme istatistiklerine göre; 137 637 çift evlenmiş, bir önceki yıl ilgili dönemine göre evlenme sayısı yüzde 0,8 artmış, Batı Marmara'da evlenme oranıyüzde 4,9'a yükselmiş, Orta Anadolu'da ise yüzde 7,3'e düşmüş,
Boşanma istatistiklerine göre; 29 326 çift boşanmış, bir önceki yıl ilgili dönemine göre boşanma sayısı yüzde 6 artmış, Orta Anadolu'da boşanma oranı yüzde 17'ye yükselmiş, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise yüzde 2,6'ya düşmüş, boşanmaların yüzde 39,7'si evliliğin ilk 5 yılı içinde, yüzde23,8'i ise 16(+)yıl ve daha fazla süredir evli olan çiftlerde gerçekleşmiş.
* * * * *
Evlenme oranının yüzde 0,8 artması, boşanma oranının ise yüzde 6 artması yani boşanma artış oranının evlenme artış oranının 7 -yazıyla yedi- kat fazla olması gösteriyor ki;
* Tek yastıkta kocamak için evlenmek isteyenlerin sayısı azalıyor.
* Tek yastıkta kocamak için evlenip, o yastıkta rahat edemeyince, ayrı evlerde küstüm yastığı kullanmağa başlayanların sayısı -her geçen yıl daha da- artıyor.
"Acaba" diyorum kendi kendime, "Boşanma oranının bu denli yükselmesinde evli çiftlerin artık -aynı yastıkta kocayamayacakları ve ileride ayrı evlerde küstüm yastığı kullanabilecekleri öngörüsüyle- aynı evde ve aynı yatak odasında küstüm yastıklarında yatmalarının payı var mı? (ŞD/EÖ)
*Şadiye Dönümcü. sosyal hizmet uzmanı.
** Bu yazıda bianet'te yayımlanan Hayatla Karşılıklı Terleyene Kadar Yakantop Oynamak yazımdan yararlandım.