"Filistin'den başka bir ülkeye seyahat etmek isteyen bir Filistinli için işler biraz zor. Örneğin, Filistin'de bir havaalanı yok. Eğer seyahat etmek istiyorsanız iki seçeneğiniz var: Ürdün veya Mısır'dan yola çıkmak. Hangi ülkenin havaalanına gidecekseniz önce o ülkenin yetkili makamından izin almanız gerekiyor. Mesela benim sadece Gazze'den Kahire Havaalanı'na gitmem iki buçuk veya üç gün sürüyor. Mısır'a gitmek için gerekli izni alıp yola çıktıktan sonra bir sürü kontrolden geçiyorsunuz. Zaten Mısır hükümetinin sırf Filistin'den Mısır'daki havaalanına gidenler için belirlediği bir rota var. Bir çeşit servis aracı işlevi gören otobüsler bu rota üzerinden Refah Sınır Kapısı, oradan da Kahire Havaalanı'na götürüyor.
Bu yolculuk boyunca (tabii eğer buna bir yolculuk diyebilirsek) en az yirmi kez kontrolden geçmeniz gerekiyor. Ha unutmadan... O bölgede bir de çöl var. Oraya girme izni de yok. Bölge askerî kontrol altında olduğundan saat 17.00'den sonra orada bulunamazsınız. Bu demek oluyor ki orada konaklayıp ertesi gün yola devam etmeniz gerek. Yani tüm bunlar, aslında yolculuk edebilmek için havaalanına giderken yaptığınız yolculuk," diyor Hatem, ülkesinden Avrupa'ya gelişini anlatırken.
Hatem Gazzeli. 26 yaşında bir inşaat mühendisi. Ailesi Gazze'de yaşıyor.
Halen yüksek lisans öğrencisi olan Hatem'le, öğrenci değişim programıyla burs kazanarak geldiği İspanya'nın Granada şehrinde tanıştım.
Ailesinin kendisini ve üç kardeşi okutmak için çok çaba sarf ettiğini anlatan Hatem, Filistin'deyken ailesine yük olmamak için okurken bir yandan da çalıştığını söylüyor.
Hatem, Su Kaynakları Mühendisliği alanında uzmanlaşmayı seçmiş. "Gazze'de büyük bir su krizi yaşıyoruz. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına göre Gazze'deki suyun %95'i içilemez durumda. Buna karşı çok etkili çözümlerimiz olduğunu düşünmüyorum. Şu an içilebilir suyun olduğu tek bir yeraltı su kaynağı var. Ama o da tek kaynak olduğu ve günbegün tüketildiği için azalıyor. Dolayısıyla bizi büyük bir zorluk bekliyor."
Avrupa'yı da sevdiğini söyleyen Hatem, İspanya'da eğitim sürecini tamamladıktan sonra Filistin'e geri dönmeyi planlıyor.
"Ben bir amaç için buradayım. Amacım insanlarıma yardım etmek ve edindiğim bilgileri halkıma faydalı olacak şekilde kullanmak. Benim İspanya'da kalmak ya da bir şirkette yükselmek, kariyer yapmak gibi planlarım yok. Tek amacım halkıma yardımcı olabilmek. Bilgilerimi bu yönde kullanabilmek. Elbette tüm insanlara yardımcı olmak isterim ama kendi yaşadığım yerin insanları öncelikli olacak. Buna ihtiyacımız var." (ST/AÖ)
Hikâye Anlatıcı: Sinem Taş
Editör: Perçem U. Yıldızbaş
Projeye ait sosyal medya hesapları: https://www.instagram.com/autruitr