"Çünkü silahlı bir mücadele vermek benim rüyamdı. Ve rüyam gerçekleşmişti. Silaha kavuştuğum andı o an. O fotoğraf çekildiğinde 24 yaşındaydım. ..."
Filistin Halk Kurtuluş Örgütü (FHKC) siyasi büro üyesi Leyla Halid'e "Neden gülümsüyorsunuz o fotoğrafta" diye sorduğumda 66 yaşında, gözlerinin feriyle ve o fotoğrafındaki muzip gülümsemeyle bu yanıtı verdi.
"O portakal ağaçları senin değil"
1970'li yılların başında dünyaya Filistin sorununu duyurmak için uçak kaçırma eylemlerinde bulunan Halid, en son çocukluğundaki hatıralarının ülkesi Filistin'i sahiplenmeyi ilk annesinden öğrenmiş...
"Ailemle yurt dışında yaşamak zorunda kaldığımızda tam bir portakal ağacına uzanmıştım ki annem, 'Bu portakallar senin değil... Bizim portakal ağaçlarımız Filistin'de kaldı...' demişti. Demek istiyordu ki 'Nerede olursan ol vatanın Filistin..."
Bir sepet dolusu hurma...
Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği'nin Filistinli ünlü çizer Naci el Ali anısına düzenlediği karikatür yarışmasının jüri üyeliği için İstanbul'a geldiğinde buluştuğumuz Halid'e çocukluğuna dair anımsadığı ilk görüntüyü sorduğumuzda kendisinin ve ailesinin hayatını kurtaran bir olayı anlatmaya başlıyor:
"Aklıma ilk bir mutfak görüntüsü ve bir sepet dolusu hurma geliyor. Hurmaları babam getirmişti. Mahallemiz bombardıman altındaydı. Ve annemin bizi Lübnan'a götüreceğini duyunca İsrailli askerler gelip almasınlar diye hurmaların olduğu dolaba gidip saklandım... Annem adımı seslenince de yanıt vermedim. Evde beni arıyorlardı. Kapıda bizi götürmek üzere bekleyen bir araba tam o sırada bombalandı. Belki o hurmalar olmasaydı hiçbirimiz hayatta olamayacaktık..."
"Hamas'ı dışlama lüksümüz yok"
Kod adı 'Halide' olduğu yıllarda verdiği mücadelenin bugün başta Hamas olmak üzere İslami çevrelerce destek görmesinin ne anlama geldiğini Halid, şöyle anlatıyor:
"Filistin bütün dünyanın insanlık davasıdır. Çünkü haklı bir davadır. Ve İslami çevrenin de bu meseleye sahip çıkması önemlidir. Hamas'ın Filistin meselesine desteğini reddetme lüksümüz yok şu anda.
Daha kurtuluş aşamasında olduğumuz için Hamas'ın İslami hareket olmasıyla çok ilgilenmiyoruz. İdeolojik farklılıklar var aramızda ama bir savaşımız var ve bütün direnişçi güçlerin bir arada olmasına ihtiyacımız var. Ama bir bağımsızlık durumunda iki taraftan birinin baskın olmasına izin vermeyiz."
"Hamas'ın tavrı kadın mücadelesini geriletiyor"
İki çocuğu ve eşiyle birlikte Ürdün'de yaşayan Halid, Hamas'ın kadınlara yönelik tutumunu da eleştirerek "Kadınsız mücadele kazanılamaz" dedi.
"Özellikle Batı Şeria'da uygulanan kanunlarda kadın erkek arasında büyük bir eşitsizlik var. Hamas, kadınları İslami bir topluma doğru sürüklemeye çalışıyor. Ama kadınsız mücadelenin kazanılmasına imkan yok. Hamas'ın bu tavrı kadınların İsrail'e karşı mücadeleyi de geriletiyor."
"Erdoğan'ı Mavi Marmara olayı kızdırıyor"
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "One minute" ile başlayan ve son olarak Lübnan'da İsrail'e yönelik "Biz barış diyeceğiz, biz adalet diyeceğiz, biz uluslararası hukuk diyeceğiz ve biz gerektiğinde katile katil diyeceğiz" çıkışlarının Filistin mücadelesine bir katkısının olup olmadığına ilişkin soruyu ise Halid, şu sözlerle yanıtlıyor:
"Türkiye'nin İsrail ile askeri anlaşmaları olsa da Filistin gerçeğini görmeye başladığını düşünüyorum. Netanyahu hükümeti kendi dışında bir ülkenin bölgede güçlenmesini istemiyor ve Türkiye'yi de bölgede istemiyor. Erdoğan'ın sert tutum almasının bir nedeni de bu. Çünkü o da bölgede en büyük güç olmak istiyor. Filistin meselesinden önce Mavi Marmara olayı Erdoğan'ı kızdırdı."
Bugün "Filistin" konulu 40 ülkeden gelen 280 karikatürü değerlendirmek üzere geldiği katıldığı Naci El Ali anısına düzenlenen karikatür yarışması için ise "Naci El Ali bir kitapta anlatılacak bir şeyi karikatürle anlatabilen biriydi. Karikatürleri Filistin meselesini birçok kitaptan daha iyi anlatıyor" dedi.(BT)