Türkiye'de Ermeniler - Cemaat-Birey-Yurttaş
Bu hafta tanıtacağımız ilk eser, kısa bir süre önce Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan önemli bir kitap: "Türkiye'de Ermeniler". "Cemaat-Birey-Yurttaş" altbaşlığını taşıyan eser, G. Göksu Özdoğan, Füsun Üstel, Karin Karakaşlı ve Ferhat Kentel tarafından kaleme alınmış.
Türkiye'de bu konuda yapılmış belki de en kapsamlı ve çok yönlü araştırmaya dayanan kitabın anabölüm başlıkları şöyle:
- Araştırmanın Zihinsel Arkaplanı
- Tarihten Günümüze Türkiye'de Ermeniler ve Ermeni Kimliği
- Osmanlı'dan Günümüze Ermeni Kurumları ve Siyaset
- Günümüzde Türkiye'de Ermeni Olmak
- Sonuç: "Sadık Millet"ten Talep Eden Yurttaşa
Araştırmanın dayandırıldığı belgeleri "Araştırma Belgeleri" başlıklı bölümde bulabileceğiniz kitap, fotoğraf ve eklerle de zenginleştirilmiş. Dikkat çeken bu eklerden bazıları ise şunlar:
- İstanbul ve Anadolu'da Ermeni Kiliseleri (hiç kuşkusuz çok önemli bir ek)
- İstanbul'da Ermeni Mezarlıkları
- Yetimhaneler
- Okullar
- Türkiye Ermenilerinin Bazı Web Siteleri
Böylece, kitabın, Türkiye'de Ermenilerin sosyokültürel yaşamından dinsel ve tarihsel görünümlerine kadar pek çok konuyu kapsamlı bir biçimde ele aldığı rahatlıkla söylenebilir. Mimari anlayış, dil ve edebiyat, müzik, eğitim, basın, spor kulüpleri gibi çok çeşitli başlıklar altında ele alınan konular da yine bu bölümlerde ayrıntılı ve dikkat çekici bir biçimde incelenmiş. Ayrıca, çalışmanın nitelikli fotoğraflarla süslenmiş olması, bu kapsamlı konuda okuyucunun ilgisini diri tutmayı sağlıyor.
Kitapta, gazete ve İnternet yazılarından yerli ve yabancı çalışmalara kadar pek çok kaynağı içeren kapsamlı bir kaynakça ve dizinin yer aldığını da belirtelim. Sonuç olarak, 600 sayfayı aşan bu hacimli eserde, konuyla ilgili ihtiyaç duyulabilecek hemen her şeyi bulabilmek mümkün gözüküyor.
Özetle, "Türkiye'de Ermeniler - Cemaat-Birey-Yurttaş", Türkiye'de yaşayan ya da bir şekilde Türkiye'yle bağlantılı her okuryazarın kitaplığında mutlaka bulunması gereken, "olmazsa olmaz" bir eser.
Türkiye'de Ermeniler - Cemaat-Birey-Yurttaş, G. Göksu Özdoğan/Füsun Üstel/Karin Karakaşlı/Ferhat Kentel, Bilgi Üniversitesi Yay., 2009, 603 sf.
Uluslararası Tanıtım Bağlamında Spor Organizasyonları
Bu hafta tanıtacağımız ikinci eser, yaz aylarında kolayca ve ilgiyle okunabilecek konusuyla dikkat çeken bir kitap: "Uluslararası Tanıtım Bağlamında Spor Organizasyonları". İmaj Yayınevi tarafından yayınlanan kitap, Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Raci Taşçıoğlu tarafından yazılmış.
Kitabın Erzurum'da çalışan bir akademisyen tarafından kaleme alınması şaşırtıcı değil; Zira, 2011 Universiade oyunları Erzurum'da yapılacak.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli ili olan Erzurum, kış sporları için sunduğu olanaklarıyla, Türkiye'nin görece geri kalmış doğu bölgesi için önemli bir potansiyel içeriyor. Özellikle kış sporlarına yönlendirilebilecek bölge gençleri, yalnızca Türkiye'nin spor alanındaki başarısının artışına değil, aynı zamanda bölgedeki olumsuz siyasi ve sosyal havanın dağıtılmasına da çok önemli katkılar yapabilirler. Dolayısıyla, spor organizasyonlarının uluslararası tanıtıma etkisini ele alan ve bu bağlamda somut ilke ve öneriler içeren kitap, kendine özgü iklimi sayesinde güçlü bir potansiyel taşıyan doğu illeri bakımından önemli bir konuya dikkat çekmeyi başarıyor. Türkiye"nin dış tanıtımı çerçevesinde "Uluslararası Palandöken Kayak Kupası Organizasyonu" başlıklı üçüncü bölüm bu nedenle ilgiyle okunabilir.
Bir kaynakça da içeren kitabın, akıcı bir dille yazıldığını, bu nedenle çabucak okunabildiğini ayrıca belirtelim.
Özetle, Taşçıoğlu'nun kitabı, bugünlerde farklı şeyler okumak isteyenlerin ilgisini çekebilecek bir eser.
Uluslararası Tanıtım Bağlamında Spor Organizasyonları, Raci Taşçıoğlu, İmaj Yay., 2009, 111 sf.
İdea - İnsan Bilimleri Dergisi
Bu hafta tanıtacağımız son eser, yayın dünyasına yeni adım atan bir derginin ilk sayısı. Belge Yayınları tarafından çıkarılan "İdea - İnsan Bilimleri Dergisi"nin ilk sayısı, "Modernleşme Devlet ve Ordu" anatemasıyla okuyucuyla buluşuyor.
Dergide bu tema çerçevesinde yayınlanan makaleler şu başlıkları taşıyor:
- Türkiye'de Cumhuriyet Dönemi Ordusunda Prusya Etkisi / Gencer Özcan
- Alman Kaynaklarına Göre Osmanlı Ordusu'nda Prusya Etkisi / Sacit Kutlu
- Ahmet Mithat Efendi'nin Anlattıklarıyla Osmanlı Modernleşmesi / Ceylan Pınar De Rosay
- Military Symbolism and Military Interventions in Politics in Turkey / Levent Ünsaldı
Alanında yetkin kişiler tarafından kaleme alınan bu makalelerin sonunda kaynakçalar da yer alıyor.
Ayrıca, derginin, ilgili sayının anatemasının dışında kalan makalelere açık olduğunu da belirtelim. Örneğin, Evren Balta Paker'in kaleme aldığı "Küresel Güvenlik Siyaseti ve İnsan Hakları"yla Semih Yücel'in kaleminden çıkan "Siyasal İslam'ın Entelektüel Karşılığı: Bilgi ve Hikmet Örneği" başlıklı makaleler bu bağlamda yayınlanmış.
Nihayet, dergide bir "kitap tanıtımı" ve "konferans notları" köşesi de bulunuyor. Örneğin, bu sayıda, Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Mehmet Ali Aybar anısına 8 Ekim'de düzenlenen "Demokrasi, Toplumsal Dönüşüm, Sol" başlıklı sempozyuma ilişkin notları okuyabilirsiniz.
Türkiye gibi bir ülkede dergicilik kolay iş değil. Yeni dergi çıkaran herkes bunu bir şekilde biliyor elbette. Ama dergicilik virüsünü kapanların iflah olması da kolay değil. Ve iyi ki de böyle...Bu nedenle, 'İdea - İnsan Bilimleri Dergisi'nin doğuşunu umutla selamlayalım:
İdea - İnsan Bilimleri Dergisi / Modernleşme Devlet ve Ordu, C. 1, S. 1, Bahar 2009. (ECG/TK)
* Son dört ay içerisinde basılan ve bianet'te tanıtılmasını uygun gördüğünüz eserinizle ilgili bilgiyi [email protected] adresine gönderebilirsiniz.