Habertürk gazetesinin başlığı: "16 bin çocuk suçluya adliye yolu göründü."
Tarık Dağlıoğlu'nun editör olarak imza attığı sayfada başlığın hemen altında dört oğlan çocuğunun, bir duvar dibinde oturarak poz verdiği fotoğraf kullanılmış. Çocukların yüzleri "hassasiyet" göstergesi olarak mozaiklenmiş.
Haber İstanbul Barosu ile Adalet Bakanlığı arasında dokuz aydır süren ödeme sorunun çözülmesiyle ilgili; 2009 Haziran ile 2010 Mart arasında haklarında soruşturma açılmış çocukların, yedi gün içerisinde sorgulanacakları belirtiliyor. Adalet Bakanlığı İstanbul Barosu'na ödeme yapmadığı için Baro'nun CMK servisinden çocuklara avukat gönderilememişti. Yasa çocukların ifadeleri alınırken avukat bulunmasını zorunlu kıldığı için, haberde söz edilen çocukların ifadeleri alınamamıştı.
Haber baştan sona çocukları suçlayan, damgalayan, dışlayan ifadelerle dolu. Haklarında suç isnadı bulunan 16 bin çocuk tartışmasız suçlu, işlendiği öne sürülen eylemlerden zarar görenler tartışmasız haklı ilan ediliyor.
Dört sütüna açılmış haberde "16 bin çocuğun avukatsızlık nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığına dikket çeken yetkililer"den söz ediliyor ama bu yetkililerin kim olduğu ve neye dayanarak "çocuklardan birçoğunun cezaevine girme ihtimalinin bulunduğunu belirttikleri" açıklanmıyor. Editör ve haberde imzası bulunan muhabir Turhan Arslanoğlu çocukların işledikleri iddia edilen suçlar kanıtlanmasını beklemeden, "avukat bulunsaymış" tutuklanacaklarına daha en başından hüküm veriyor.
Yasalara göre henüz hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan kişilere "suçlu" demek, ilk ihlal. "Masumiyet karinesi" görmezden geliniyor.
Yasalar da açık: Çocuklara "suçlu" denmiyor. 12 yaşın altındaki çocukların zaten cezai sorumluluğu bulunmuyor.
Basın Kanunu 21. maddesinde de 18 yaşından küçük olan "suç faili ya da mağdurlarının kimliklerini açıklayacak ya da tanınmalarına yol açacak şekilde yayın yapanların" 20 milyar liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılmaları öngörülüyor.
Türkiye'nin kabul ettiği, Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca iç hukuk normu olarak uygulanan Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi (BMÇHS) gereği "Çocukların ırk, din ya da başka bir ayrımcılığı teşvik eden uygulamalardan korunması" zorunlu.
Sözleşmeye göre çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının korunması gerekiyor. Ama Habertürk, bu haberle çocukların dört temel hakkını açıkça ihlal ediyor.
BM Riyad İlkeleri'nde, "Gençlerin suça, lekeli ve ezik bir yaşama itilmelerinin önlemesi" şartı getiriliyor. BM Havana Kuralları'na göre gözaltında olan veya tutuklu çocuklar "masum" sayılıyor.
BM Pekin Kuralları'nda ise "Çocuk suçlu, suç işlediği iddia edilen ya da suç işlediği ortaya çıkan bir çocuk veya genç bir insandır" deniyor.
Habertürk yazı işlerinin de çocukların birey olduğunu unutmaması gerekiyor. (SP/TK)