İletişim Fakültesi'nde okuyan bir öğrenci olarak ileride profesyonel olarak habercilik yapmayı düşünmedim. Bu noktada da bianet'e staj başvurusunda bulunmam çelişik görünüyordu kendim için; fakat benim bianet'te staj yapma isteğim, haber yapmanın ötesinde haber dili ve haber içeriği hakkındaki fikirlerimi geliştirebileceğime dair düşüncemden geliyordu.
Bir de içten içe medya ve iletişim bölümünden mezun olacaksam en azından okunabilir haber yapabilmeliyim diyordum kendime.
bianet bunu öğrenmem için güzel bir yerdi. bianet'in toplumsal cinsiyet haberlerini beğeniyordum ve erkek şiddeti üzerine tuttukları çetelelerde yardımcı olabileceğimi düşünüyordum. Bu motivasyonlarla staj başvurusu yaptım bianet'e.
bianet bir gazetecinin çalışabileceği en güzel yerlerden biri çünkü ofis içinde anti-hiyerarşik bir iletişim akışı var.
Ben kendimi bir stajyer olarak hep eşit gördüm ve benimle de öyle bir iletişim kuruldu. Sorduğum sorulara hep yanıt aldım, herkes yardımseverdi.
Çok farklı türlerde haberler yapma imkanı buldum. Basın açıklamalarına ve adliyeye gittim, çetele için haber taraması yaptım, söyleşiler yaptım, hiç olmadığı kadar çok gazete okudum, haber sitelerini takip ettim ve kendime akılda tutmak üzere “gazetecilik” notlar aldım.
Dönem olarak yoğun bir döneme denk geldim sanırım. Gezi Parkı, Mısır, tutuklamalar, basın açıklamaları...
Yoğun bir gündemi vardı ofisin ama süreci takip etmenin önemi, ilk karşılaştığım zorunluluklardandı. Mısır'da darbe mi oldu, devrim mi tartışmaları yaşanırken bir yandan gündemi takip edip bir yandan da Mısır'da yaşananların tarihsel arka planını anlamaya çalışıyordum.
Bu yüzden iletişim fakültelerinde okuyan ya da haber yapmak isteyen birinin politika, kültür ve toplumsal olaylar ile bağının güçlü olması gerekli çünkü gazetecilik sadece teknik ile yapılabilecek bir şey değil, gazetecilik dünyayı yorumlayabilmeyi, analiz yapabilmeyi de gerektiriyor.
bianet'in benim için en önemli çıktısı hiç şüphesiz daha pratik haber yapabilmek oldu.
Eskiden, bir haberi yazmadan önce, o haber gözümde büyür ve oturup yazmaya başlamak büyük bir sıkıntı doğururdu bende. Şu an anlıyorum ki bunun sebebi, haberi nasıl yapmam gerektiğini çok iyi bilmediğimden kaynaklanıyormuş.
bianet'te haberin nasıl olması gerektiği konusunda teknik bilgilerimi arttırdım ve hız kazandım. Haberlerimin daha derli toplu olduğunu düşünüyorum çünkü ön plana çıkması gereken konuları daha iyi kavrayabiliyorum artık.
Aynı anda çok fazla olay oluyor ve bu olaylar bir şekilde bizi etkiliyor. Haber takip etmek için çok fazla kaynak var ama stajım süresince takip ettiğim haber kaynakları gelişti ve çeşitlendi. Haber için nereye başvurmam gerektiğini daha iyi biliyorum artık.
Habercilikte, iletişim ağının da çok gerekli olduğunu fark ettim.
Ofiste gözlemlediğim kadarıyla önemli bir olay olduğu zaman, o konu ile ilgili haber yapan kişi, konunun uzmanları ile görüşmeler yapıyor, görüş alıyor, önceki olaylarla ilişki kuruyor. Bunların hepsi çok güzel geldi bana.
Buradaki çıkarımım bir olayın olduğunu duyurmanın ötesinde o haberi geliştirmek, başka olaylarla ilgili bağlarını ortaya koymak, görüş almak, akıcı bir dil kullanmak gerekiyor.
Hiçbir haber bitmiş değil, çünkü kendi içinde süreci devam ediyor. Bu nedenle haberi takip etmek, geliştirmek ve yeni gelişmelerle güncellemek gerekiyor.
Stajımda, bunca zamandır neden daha sık haber yapmadığımı sordum kendime. Aslında haber yapmak büyük kabiliyetler gerektirmiyor, sadece haber yapma motivasyonunun güçlü olması bile birçok haberi yapmayı kolaylaştırıyor. Bu yüzden ilgi duyduğumuz konularda haberler yapmak daha kolay.
Bunların ötesinde haber yapmak bana unuttuğum ve üstüne düşmediğim bir sorumluluk gibi geliyor artık.
Bu dünyada yaşayan ve çoklu iletişim akışlarına maruz kalan biri olarak benim de haber içeriği üretmem gerekiyor diye hissediyorum.
bianet'inde benimsediği yurttaş gazeteciliğinde haber ve iletişim çok daha demokratik. Bu iletişim biçiminin devam edebilmesi için haber üretmeye devam etmemiz gerekiyor.
Hiç şüphesiz habere yaklaşımın değişti, haberci olmak istemiyorum düşüncem de.
İleride belki profesyonel olarak haberci olmak istemiyorum; fakat haberin her zaman hayatımın bir yerinde olacağını anladım.
Yaşadığım yerde gerçekleşen önemli ya da önemsiz haber değeri taşıyan birçok konuyu haber yapabilirim.
bianet stajımdan bu istek ile ayrılıyor olacağım.
Haber ile kopmayacak bir bağ dileğiyle... (BÇ/EKN)