bianet’in çok kullanışlı bir arşiv sistemi var. 2012’den itibaren istediğiniz bir günün haberlerine ulaşabiliyorsunuz.
Ben yazıya başlarken 30 ve 31 Aralık 2019’a gittim. Yılı nasıl kapattığımıza baktım. Libya tezkeresi Meclis’e gitti, Doğa Koleji’ni İTÜ aldı, Çorlu ailelerine iddianame, avukatları Osman Kavala’nın serbest bırakılmamasına itiraz etti, Irak’ta ABD Büyükelçiliği işgal edildi, İstanbul Üniversitesi yemek öğününü ikiye indirdi, İmamoğlu, Kanal İstanbul’a itiraz dilekçesi verdi, “Bu proje uykularımı kaçırıyor” dedi…
Sonuçları hemen iki gün sonraya yansıyan bir gündemle kapattık 2019’u…
Birbirimize umutlu mesajlar atarak 2020’ye girdik…
Libya, İran
Libya tezkeresi 2 Ocak’ta Meclis’ten geçti. Türkiye, Libya’ya asker gönderecek. CHP, HDP, İYİ Parti, TİP itiraz etti. 4 Ocak’ta Libya’nın doğusunu kontrol altında tutan ve Trablus hükümetiyle savaş halinde olan güçlerin komutanı Halife Hafter, Türkiye'ye karşı silahlanma çağrısı yaptı.
Irak’taki büyükelçilik baskınında ABD, İran’ı suçluyordu. ABD, 3 Ocak’ta İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yapan Kasım Süleymani’yi ve Irak'ta İran tarafından desteklenen Şii milis gücü Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis lakaplı Cemal Cafer İbrahim’i öldürdü. Aynı gün İran’dan “intikam” sesleri yükseldi.
Evrim Kepenek’e konuşan Ortadoğu Uzmanı Melek Ulagay-Taylan ve Gazeteci Savash Porgham, Ortadoğu’da başlayan bu yeni sıkıntılı dönemde Türkiye’nin bir tercih yapmak zorunda kalacağını söyledi.
Eğitim
Dış gündem böyleyken içeride milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir gündem sürüyor: Özel okullar… Ruken Tuncel, yılın son günlerinde bu konuyla ilgili seri haberler yaptı. Son yıllarda mahalle aralarında bile açılan “özel okullar” tek tek kapanma noktasına geliyor. İlk işareti de Doğa’da olduğu gibi öğretmenlerin maaşlarının ödenmemesi… Dahası yüzbinlerce öğrenci ve veli yılın ortasında okulsuz kalma ihtimaliyle karşı karşıya. Yılın ilk haftasında bu konuyu uzmanlarıyla konuştuk. Linkleri buraya bırakırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın henüz bu konuda açıklama yapmadığını da hatırlatıyorum.
TIKLAYIN - "Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Okul Açılırken Mali Teminat İstemeli"
Eğitim-Sen Genel Başkanı: Apartmanlara Tabela Asıp Okul Haline Getirdiler
"Mahalle Bakkalı Açar Gibi Özel Okul Açılmasın"
Eğitim demişken, İstanbul Üniversitesi’nin yeni yemek düzenlemesi şöyle: Yemekhaneden kahvaltı çıkarıldı. İkiye indirilen öğünlerden indirimli olan da bire düşürüldü. İkinci öğünün fiyatı 18.5 TL oldu. (Yazı yayınlandıktan sonra İstanbul Üniversitesi bu kararından geri adım attı.) İyi kötü herkes öğrencilik hallerini bilir. Öğrenciler de bu duruma itiraz edince polis copuyla karşılaştı.
Her eğitim başlığında aynı cümleyi yazmaktan bıkmayacağım: Eğitim devletin temel görevleri arasındadır. Parasız ve erişilebilir olmalıdır.
AİHM, AYM
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hak savunucusu Osman Kavala’nın 10 Aralık’ta derhal bırakılması kararı vermişti. 24 Aralık’taki Gezi davasının duruşmasında mahkeme tahliye kararı vermedi. Adalet Bakanlığı, AİHM kararının çevirisini gönderdiği halde… Kavala’nın avukatları itiraz etti. Bu hafta içinde mahkemenin itiraza karşı kararını vermesi bekleniyor. Mevzuata göre mahkemenin AİHM kararına uyması gerekiyor.
Benzer bir karar Wikipedia’nın açılması için bekleniyor. Anayasa Mahkemesi 26 Aralık’ta Wikipedia’nın iki yıldır kapalı olmasıyla ilgili hak ihlali kararı vermişti. Şimdi sıra AYM kararının uygulanmasında…
Hikmet Adal’ın konuştuğu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, "Yaşanan gecikme ihlali ağırlaştırıyor. İhlalin giderilmesi için yapılması gereken tek şey uygulamasının durdurulması ve kaldırılmasıdır” diyor.
Kanal İstanbul
Kanal İstanbul’un ÇED raporuna yurttaşların itiraz süresi 2 Ocak’ta doldu. Son itirazlar Ankara’dan geldi. Ekosistemin zarar göreceği, Trakya’nın dahi etkileneceği yönündeki uyarılarda Kanal İstanbul’un sadece İstanbul’u ilgilendiren bir konu olmadığı belirtiliyor.
Yargı
Yeni yargı paketi geçen yılın önemli konu başlıklarından biriydi ve anlaşılan sonuçları da bu ve bundan sonraki yılların gündemi olacak. Pakette yer alan Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği uygulanmaya başladı. Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre, hedef, “yargı sisteminin sadeleştirilmesi, adalet hizmetlerinin kolaylaşması ve hızlanması”…
Ayça Söylemez’in konuştuğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı, avukat Gökmen Yeşil ise bu uygulamayla mahkemenin ortadan kalkacağını ve seri cezalar uygulanacağını söylüyor.
2019'un tüm gündemi
Koltukta oturanların seçimle değiştiği, seçilenlerin koltuklarından edildiği bir yıl oldu. Dünya halkları hakları için sokağa inerken, Dünya yok olmaya bir adım daha yaklaştı. Kadınlar isyanda, doğa direnişteydi. Siyaset, adliye, ekonomi, kültür-sanat, kadın, LGBTİ+, dünya, ekoloji, eğitim başlıklarında 2019’da yaşananları hatırlamak için bianet'in 2019 Almanak dosyasını okuyabilirsiniz..
İyi haftalar