Polonya'nın Katowice kentinde yapılan İklim Zirvesinde dünya liderlerine seslenen 15 yaşındaki iklim değişikliği aktivisti Greta Thunberg açıklamalarına devam ediyor.
İsveç’te iklim değişikliğine dikkat çekmek için okulunu boykot eden Greta, kürsüden yaptığı konuşmasında tüm dünyadaki gençleri harekete çağırarak geleceklerine sahip çıkmaya davet etmişti.
Açık Radyo adına Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'ni (COP24) takip eden İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı ve Açık Radyo programcısı Ümit Şahin, Greta ile bir mülakat gerçekleştirdi.
Greta iklim zirvesi tartışmalarının gerçek odağını oluşturması gereken gençler adına konuşuyor. Verdiği mülakatta yaptığı şeyin ahlaki bir sorumluluk olduğunu söylüyor ve büyüdüğü zaman geriye baktığında harekete geçmediğini söylemek istemiyor.
* * *
Benim adım Ümit Şahin, Türkiye’den, İstanbul’dan. Eylemini başlangıcından bu yana Açık Radyo’da takip ediyoruz. Bu mülakatı yaptığımız için çok mutluyuz. Bize bu okul grevi eylemine neden başladığını anlatabilir misin? Ana mesajın neydi?
Evet, bu eyleme başladım, çünkü kimse hiçbir şey yapmıyordu. Hiçbir şey olmuyordu. Varoluşsal bir krizle karşı karşıyayız, ama hiçbir şey olmuyor, bu nedenle ben bir şeyler yapmak zorundayım. Yapabileceğim şey neyse onu yapmak benim ahlaki sorumluluğum. Büyüdüğüm zaman geriye bakıp harekete geçmedim demek istemiyorum.
Toplumda ve diğer insanlar arasında farkındalığın artmasını sağladığına inanıyor musun? Mesela Avustralya’da da benzer eylemler başladı. Eyleminin etkisi hakkında ne düşünüyorsun?
Sanırım en azından birazcık bir etkisi oldu, yani umarım olmuştur, ama çok da bir şey değişmiş değil. Belki şimdi bu konu hakkında biraz daha fazla konuşmaya başladık ve insanlar durumun aciliyetini fark etmeye başladılar.
Burada, COP24’ta gerçekten bir şeyler yapıldığını düşünüyor musun? Sence Birleşmiş Milletler ve bütün bu politikacılar ve bilimciler tarafından yapılanlar iklim değişikliğinin çözümüne yeterince hizmet ediyor mu?
Yani, açıkçası yeterince bir şeyler yapmadıkları ortada, çünkü emisyonlar yükseliyor. Oysa bu konferans çok faydalı olabilirdi. Ama şimdi göründüğü kadarıyla bir şeyin başarıldığını düşünmüyorum. Sorunun çözümüne yaraması için büyük bir şeylerin yapılması lazım.
Sonuçta buraya gelerek bu konferanstan beklentin nedir? Bu gidişatı değiştirmek için ne yapmalıyız?
Krizi kriz olarak ele almakla başlamak ve durumun acil olduğunu fark etmek zorundayız.
Son olarak, Türkiye’deki gençlere mesajın nedir, zira Türkiye’de çok sayıda genç iklim aktivisti var. Onlara ne mesaj göndermek isterdin?
Şu anda neler olduğunu anlamaya ihtiyacımız var. Bizden yaşlı kuşakları yarattıkları ve bizim de içinde yaşamamızı bekledikleri bu keşmekeşten sorumlu tutmamız gerekiyor. Ve sesimizin duyulur olmasını sağlamamız ve değişim sağlamaya çalışmamız gerekiyor. Çünkü tehlikede olan bizim geleceğimiz.
Çok teşekkürler, Greta, teşekkür ederiz. (CT/HK)