Giresun’daki sanatsal etkinliklerin hızlanması sanatseverleri sevindiriyor. Çünkü her etkinlikte ve sergide estetik haz almanın yanı sıra, yeni bilgiler yeni bakış açıları edinme şansımız oluyor. Geçen günlerde gerçekleşen “Fotoğraf Enstelasyon Sergisi” bu kapsamda iz bıraktı...
Bir dönem Yeni Giresun gazetesinde “Başlıksız Yazılar” köşesinde makaleleri yayınlanan ve yine bir dönem Giresun Tempo TV'de “Fikir Atölyesi” programının sunucularından olan Sosyolog Neslihan Erzincan Özgür'ün açtığı ilk kişisel “Fotoğraf Enstelasyon Sergisi” büyük beğeni topladı.
“Görü(lü)yorum. O Halde Varım” başlığı ve “Dijital Çağda Görünür Olmak” temasıyla Giresun Can Akengin Sanat Galerisi’nde bir hafta açık kalan ve bine yakın sanatseverin ziyaret ettiği sergide 21 fotoğraf, enstelasyon ve video art çalışması yer aldı.
Nazime Aydın, Ahmet Yıldız ve Zeynep Gül’ün modellik yaptığı serginin Video Art kurgusunu Mehmet Emirhan Alan yaptı. Ressam Yaren Özüm Apaydın’ın tuval üzerine karışık teknik bir çalışması ise sergiye başka bir estetik boyut verdiği için anlamlıydı...
Giresun Fotoğrafçıları Derneği (GİFOD) ve Kısa Film Yönetmenlikleri Derneği (KFYD) üyesi de olan Neslihan Erzincan Özgür, sergi hazırlığının altı ay sürdüğünü belirtiyor.
“Dijital çağda görünür olmak hem bir tercih, hem de kaçamadığımız bir sonuç. Hem bir özgürlük alanı, hem de sosyal ve yaşam sınırları henüz belli olmayan bir evren” diyerek bu tür çalışmaların hem “imkan” hem de “risk” boyutunun üstlenilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
"İstemsiz görüntüleniyoruz"
Serginin anafikrini içeren duvardaki yazının ise, sanatseverlerin üzerinde kerelerce düşünmesi gerektiği kıymette küçük bir “manifesto” olduğu bile söylenebilir:
“Görüyoruz, görülüyoruz, görünmek istiyoruz, istemsiz görüntüleniyoruz. Sosyal medya en özel anlarımızdan, en gizli yanlarımıza bizleri görünür kılıyor. Ağlarken, gülerken, kendimizken, olmak istediğimiz insana dönüşürken... Şehirdeki insandan en ücra köşedeki insana kadar hayatlarımızı birebirimize sunuyoruz... Artık hepimiz aracısız kendi çevremizde, bazen dünyada ünlüyüz. İçinde bulunduğumuz illüzyon böyle hissettiriyor. Yeni bir yaşam alanı, yeni bir çağ, yeni alışkanlıklar, yeni varoluş biçimleri. Görüntü çağında gerçek, sahte, yalan, doğru sınırı bulanıklaşıyor. Görünmeme özgürlüğümüz sınırlanıyor, adım attığımız her yerde kayıt altına alınıyoruz...Görünür olmak görüşümüzü bulanıklaştırıyor...”
Sahicilik kaybının, bakmanın ama görmemenin, seyretmenin hâkim olduğu ve hızın dünyalıları teslim aldığı bir çağda bu cümlelerin izini sürmekte fayda var...
Sanatsal faaliyetlerini sürdüreceğini ifade eden Neslihan Erzincan Özgür’e ve emeği geçenlere teşekkür etmenin ötesinde bu tür sanatsal sergilerin, Giresun’a katkılarının altını çizmek ve sanatseverler olarak alkışlamakla yetinmeyip destek vermek gerekiyor...
Alkışlar Neslihan...
(SY/EMK)