Gezi Direnişi esnasında televizyon kanallarının bilumum dizi, belgesel ve gündem ile ilgisi olmayan programlar yayınlamış olduğunu düşünürsek, sokakta neler olduğunu öğrenmek adına sosyal medya ve bağımsız siteler tek yardımcımız haline gelmişti. Nitekim öyle olmaya da devam ediyor. İşte Gezi Direnişi’nin görünmeyen ve bilinmeyenlerini zahir kılmak amaçlı ortaya çıkmış olan internet sitelerinin küçük bir derlemesi.
"Her yer Taksim"
Gezi Direnişi’nin internette vücut bulan köşe taşlarından biri Everywhere Taksim desek haksızlık etmiş olmayız. Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini görünür kılmayı ve yaşanan sıra dışı olaylarla ilgili bellek kaydı oluşturabilmeyi amaçlayan site, yerel medyanın olaylar karşısındaki sessizliğini ve duyarsızlığını kınıyor. Siteye katkıda bulunanlar dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan akademisyenler, çeşitli meslek gruplarında çalışanlar, öğrenciler, sanatçılar ve kültür işçilerinden oluşuyor.
“Kütüphanemiz, dünyanın dört bir yanında insanca ve onurlu bir yaşam için mücadele eden herkese açık olacaktır. Direniş ruhunu çoğaltabilmek umuduyla.”ifadelerinin yer aldığı sitede protestolar, makaleler, röportajlar, şiddet öyküleri, kişisel hikâyeler, bildiriler, tutuklamalar, destek mesajları, kayıplar, mağdur hayvanlar, forumlar, karikatürler ve görsel hafıza ürünleri ile birlikte, sözel tarihten yazılı tarihe geçmeye hak kazanacak nitelikte olan bilgiler mevcut. Tamamen İngilizce olarak da incelenebilecek olan sitenin Türkçesine bu linkten ulaşılabilir.
"Gezi Tutsaklarına Özgürlük"
Farklı bir dokusu olan Geziparkitutsaklari ise, Gezi Parkı eylemlerinden dolayı tutuklanmış kişilere ait yazı, mektup, şiir, resim, video vb. materyallerin paylaşıldığı bir platform. İzmir, İstanbul, Erzincan, Adana ve Ankara’daki mahkûmların siteye gönderimde bulunabildiği gibi sitedeki bağlantı adresleri sayesinde siviller de mahkûmlara ulaşabiliyor. Türkçe, İngilizce ve Kürtçe çevirisi olan sitenin, Youtube, Facebook ve Twitter bağlantıları da var.
"Akademi de direndi"
Gezi direnişi esnasında kulaklarımıza kazınmış sloganlardan biri olan Kahrolsun Bağzı Şeyler, Gezi Direnişi ile ilgili bir siteye ismini vermiş durumda. Sitede, süreç hakkında ünlü kalemler tarafından yazılmış köşe yazıları ve makaleler bulunuyor. Mayıs, Haziran ve Temmuz 2013’de yaşanan olaylarla ilgili nerdeyse tüm yazıların derlendiği site, akademik açıdan aydınlanmak isteyenler için faydalı bir site.
"Şiddeti gördük"
Delilim Var adlı blog, adı üstünde Gezi Direnişi’nin delillerini sunuyor. Yaşanan olaylar esnasında suç işlediğini düşündüğünüz kişilerin (sivil veya görevli) teşhis edilebilir görüntüleri #DelilimVar hashtag'iyle burada toplanıyor ve arşivleniyor. Gönderilen fotoğraflar arasında tarihi geçmiş biber gazları, halka şiddet uygulayan polisler, fotoğrafçıları darp eden güvenlik güçleri, yaralı ve/veya sığınmaya çalışan sivillerin görüntüleri var. Fakat fotoğraflar sadece İstanbul’dan değil; Türkiye’nin birçok ilinden görsel belgelerle ve videoları karşılaşmak mümkün.
"Geziden fotoğraflar"
Gezi Direnişi hakkında görsel belgeler sunan bir başka internet sitesi ise Occupygezipics. Direnişin hararet ve şiddet ile başlayan ilk günlerinden, ramazan ayında pasif ve daha çok sözel bir soğuk savaş haline gelmiş olan süreç, sitede tam anlamıyla belgelenmiş durumda. İçeriği itibariyle zaten hassas olan ve yorum farkı ile çok farklı perspektiflerden algılanabilme ihtimalini içeren görüntülerin altına yorum katmamak ise blogun düzenleyicileri tarafından yapılan akıllıca bir seçim olmuş. Suskun haber kaynakları niteliğindeki bu çarpıcı görseller için bu siteye göz atabilirsiniz.
"Forumlara davetlisiniz"
Süreç esnasında düşünsel paylaşımlara ev sahipliği yapan ve yeni fikirlerin ortaya çıktığı yerler arasında kuşkusuz forumlar da vardı. O kadar çok forum düzenlendi ki neredeyse takip etmek imkânsız hale geldi. İstediği oturuma yetişememiş veya katılamamış olanlar Parklar Bizim blogu aracılığıyla konuşulanlar ve tartışılanlar hakkında etraflı bilgi sahibi olabilir.
"Kütüphane de direniyor"
Gezi Kütüphanesi ise olaylara kitapların açısından bakan bir site.16 Haziran polis saldırılarında yerle bir olan Gezi Kütüphanesi’ne ve kütüphanenin yeniden hayat bulacağına inananlara destek amacıyla kurulmuş. Gerek siviller tarafından kurulan kütüphanelerin, gerek farklı türden kitapların fotoğraflarını içeren sitede, okuyarak çoğalan ve asıl silahı kitaplar olan kitlenin görüntüleriyle karşılaşmak mümkün. Hem edebiyatın Gezi Direnişi esnasında nasıl yorumlandığını, insanlar arası dayanışmayı nasıl sağladığını görmek, hem de olası kitap önerileri bulmak için siteye bir göz atılabilir. (İŞ/HK)